Радио Франс Интернационал - България Смях, плач, викове и пак смях, по разкази на участници в заседанието на ПГ на НДСВ.

Жертват Петканов заради доклада на МВР.

Свинаров ще одобрява всички оръжейни сделки.

Жълтите се учат от Костов, редят календар на успехите.

Смях, плач, викове и пак смях, опитва се да сглоби "24 часа" картината от тайнствения дебат на НДСВ във вторник. НДСВ призова вътрешния министър , шефа на НСБОП и главния секретар на МВР да дадат обяснения за съобщенията за връзки на депутата Севлиевски и министрите Велчев и Петров с противоречиви бизнесмени, пояснява изданието. Борисов казал, че не е виждал прословутата снимка, и развеселил залата, след емоционалната реч Севлиевски се просълзил. Новината е, че има снимка от яхта в Монако, но няма данни за връзки на въпросните политици с мафията, според Петканов, съобщава часовият вестник.

Вътрешният министър беше подложен на тричасов кръстосан разпит от депутатите от комисията по вътрешна сигурност, обяснява "Стандарт". Оказва се, че министерските снимки от Монако били три, съобщават днешните издания. След заседанието Петканов заяви, че в доклада на МВР за връзки на политици и магистрати с организираната престъпност няма снимки, изтъква "Труд". Пред депутатите обаче обяснил, че на едната Севлиевски и Велчев играят карти на яхта край Монако, а на другата се разхождат по плажа. Според депутати съдържанието на третата фотография не било съществено. Привикват и Велчев заради доклада на МВР, отбелязва "Дума".

Следващата седмица ще има втора подобна среща, този път ще слушат финансовия министър, пише вестникът. А клубът “Новото време” ще поиска оставката на Георги Петканов и вероятно МВР-министърът ще бъде първият, който Сакскобургготски ще отстрани от кабинета си, изразява предположение "Дума", позовавайки се на анонимен жълт депутат.

Жертват Петканов заради доклада, категоричен е финансовият ежедневник "Пари", цитирайки депутати от мнозинството. Според тях премиерът е дал последен шанс на вътрешния министър да открие източниците на скандала и да им потърси отговорност. Ако това не стане до десетина дни, когато СДС внася вот на недоверие, Сакскобургготски щял да помоли Петканов да напусне поста. До края на месеца Петканов трябва да бъде сменен, на същото мнение са и депутати от опозицията. Като най-вероятен приемник на Петканов е сочен депутатът Наско Рафайлов, разкрива "Пари". “Докладът на МВР – “много шум за нищо”.

Симеон Сакскобургготски никога няма да стане политически пенсионер, заявява говорителят му Цонев за "24 часа".

Министрите не са добър екип и това е много лошо за правителство, предупреждава посланикът на Швеция у нас Стен Аск. Специално интервюиран от "Дневник" посланикът твърди, че на много ранен етап сигурен източник му разкрил, че в доклада на МВР няма снимки и имена. Рано е да се говори за оставки, категоричен е в интервю за "Стандарт" депутатът Борислав Цеков като се аргументира с все още неясната роля на хората от вътрешното ведомство в сценария срещу министрите.

Над 20 офшорки обаче знаят нашите канали за износ на оръжие, твърди "Пари". С помощта на американското правителство у нас вече има компютърна система, обединяваща масивите на всички ведомства, занимаваща се с контрол върху търговията с оръжие,отбелязва "Труд". Бизнесът с оръжие се превръща в частен, но правителството все още участва в производството и едновременно с това в контрола на оръжейния трансфер. Конфликт на интереси е, че министърът на икономиката едновременно лицензира търговци и одобрява сделки, коментира финансовият вестник.

Свинаров ще одобрява всички оръжейни сделки на военното министерство. Той ще утвърждава и списък с всички сделки на военните фирми, който ще му се представя в края на всяка седмица. Това предвиждат част от мерките за затягане на контрола върху търговията с армейско оръжие, които са предприети след скандала “Терем”, посочва "Дневник".

Жълтите се учат от Костов, редят календар на успехите, изтъква "Труд". Списъкът със свършеното от правителството имал за цел дебатът за по искания от СДС вот на недоверие на кабинета да се води въз основа на факти, обяснява "24 часа". В списъка се изтъква, че БВП се е увеличил с 4.8 на сто през 2002 спрямо 2001, което ни нареждало на едно от първите места в Европа и т.н. до 16 на брой такива успехи, изброява часовият вестник.

Същевременно Световната банка ни даде ултиматум за “Булгартабак”, съобщава "Стандарт". Ако до края на годината не завърши приватизацията на тютюневия холдинг и не бъде проведена съдебната реформа, България няма да получи 150 млн. по заема PAL 2, допълва вестникът. За първи път от началото на преговорите с правителството на НДСВ представителите на Световната банка са толкова категорични в своята позиция, отбелязва "Дневник".

Захладня, за часове времето се преобръща, констатира "24 часа". Успиват хората с коледни пенсии, акцентира на изненадващата новина, дошла от НОИ "Стандарт". Хитът сега са знаменцата и фланелките с американското знаме часове преди визитата на държавния секретар Колин Пауъл, пише "Стандарт".

Пауъл пристига днес и ще остане само 4 часа. Хората, които искат да го приветстват в хепънинга, посветен на 100- годишнината на българо-американските отношения, ще минат през задължителна проверка на площад “Батенберг”. Това е явната страна, посочва "24 часа", а неявната, според някои специалисти по международни отношения, са въпросите за Международния наказателен съд, евентуалното настаняване на американски военни бази в България и проблемът за иракския дълг. Любопитно около това посещение според часовия вестник е, че 150 жители на град Неделино идват в София начело с кмета да поискат американците да направят военна база в града им.