Радио Франс Интернационал - България Колин Пауъл: Добър ден,българи!

Брюксел ни разцепи

Замесиха и френското посолство в доклада на МВР

Добър ден, българи!, отбелязва като водещо заглавие “Новинар” първите думи на американския държавен секретар Колин Пауъл. С “Добър ден, българи!” Колин Пауъл взриви няколко хиляди души на пл. “Батенберг” вчера, уточнява изданието. В речта си той спомена българския писател Алеко Константинов и предаде поздрави от Джордж Буш.

Външният министър Соломон Паси пък се похвали, че заедно с американците сме направили компютъра и хапчето антибебе, допълва вестникът.

Съюзници, благодаря! приглася със своето водещо заглавие “Труд”. Вестникът поставя акцент на думите му “България е дясната ръка на САЩ в борбата срещу тероризма”. Държавният секретар на САЩ дойде по случай 100-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и София, пояснява изданието.

Визитата била събитието на сезона, резюмира “Труд” приветствието на президента Първанов към госта. Колин Пауъл тук, те и ние – пеш. София осъмна в блокада, шофьори се биха за паркинги, гостът размаха българско знаме в плик, телеграфно обобщава височайшето посещение “24 часа”.

Десетки се ръкуваха с държавния секретар. Руски хеликоптери развяваха пред госта българското и американското знаме. Той е американският Соломон Паси, обясняваха учениците, допълва “Стандарт”. Никак нямаше да е лошо, ако учителките, които доведоха под строй своите ученици на площада, да бяха се постарали да им обяснят кого точно аплодират. Децата само бяха чули, очевидно от новините, че Пауъл е някакъв секретар, коментира “Новинар”.

Българското знаме с леке, отбелязва още един гаф вестникът. Голямо мръсно петно върху зелената ивица на българския трибагреник силно смути зрителите на концерта в чест на Пауъл.

А от всички политици на площада публиката не освирка само бившия президент Петър Стоянов и синята лидерка Надежда Михайлова, пише “Новинар”.

“Труд” акцентира на обсадата на столицата заради посещението. Охрана: 2320 униформени, неизвестен брой цивилни.

“Дневник” насочва вниманието към деловата страна около американското посещение. САЩ ни предлагат 24 вертолета за армията и МВР, съобщава вестникът.

Българската армия е на път да увеличи авиопарка си с американски вертолети от модел, прочут по цял свят заради масовата му употреба във войната във Виетнам. Вестникът “Пари” отбелязва обещанието на дипломат номер 1 на САЩ: Ще ви подкрепяме в борбата с корупцията и в реформата на съдебната система.” “Новинар” цитира посланието “Не чакайте решение за базите скоро”. Може би единственото нещо, което Пауъл пропусна, бе да гарантира, че попадналият под американско управление Ирак ще върне 2 милиардния дълг към България. Но и на това трябва да му дойде времето. Въпрос на настойчивост, коментира “Труд” по повод посланията.

Брюксел ни разцепи, подхваща основната си тема “Труд” за местния шовинизъм и разделението на европейските пари. Проектозакон за регионалното развитие, налаган ни от Брюксел, разцепи депутатите, областните управители и кметовете на България. Този път разделението не е по политически причини, а по регионални “патриотични” подбуди, отбелязва изданието. Борбата е кой град да бъде център на район. В закона се предлага това да се София, Видин, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Смисълът обаче е да се създаде механизъм за усвояване на пари от предприсъединителните фондове на ЕС, да обяснения строителния министър Церовски.

Идеята на Брюксел не е както едно време при Тодор Живков едни окръжни градове да управляват други. Депутатите пропускат факта, че държавата и в този случай държи здраво в шепи районите. В регионалните съвети ще участва по един зам. министър, както и областните управители. Между тях ще има по един представител на общините от всяка област.

xДотук с либерализма и демокрацията при разпределянето на финансовата баница от ЕС, заключава “Труд”.

Какво говорят на обществото тези снимки на яхти? Нищо, връща се на неясната и обстоятелствена тема за доклада на МВР “Дневник”. Замесиха и френското посолство в доклада на МВР, съобщава “Новинар”. В куфарчето на Иван Тодоров - Доктора, е намерено писмо от Софийската окръжна прокуратура, подписано от шефа й Трендафил Трайков. В писмото Трайков съобщава на Доктора за прекратяване на следствено дело, заведено по жалба на бизнесмена срещу висш служител на НСБОП. Жалбата била подадена в края на 2002 година, когато Доктора научил, че полицаят предал разработката на френското посолство, поради което на Тодоров е отказано гражданство в Монако.

С това връзката се изчерпва и историята със снимките остава в ръцете на вътрешния министър.

Знам кой направи скандал от доклада на МВР заяви пред бТВ Георги Петканов, но отказа да назове имена, отбелязва “Стандарт”.

Нямало изглед щъркели да долетят до Англия. Принц Чарлз още носи наша мартеница. Престолонаследникът е забелязан с нея на служба в катедралата “Св. Джайлз” в Единбург.

Чарлз решил да спази българската традиция и да я носи на китката докато не види щъркел или лястовичка, разказва любопитната история “Новинар”. Щъркелите не гнездят във Великобритания и могат да се озоват на Острова само, ако ураган ги довее от Европа. От кралското дружество за птиците се учудват защо принцът не е видял лястовичка. Тези птици долитат още през април, изтъква "Новинар".