Радио Франс Интернационал - България Пенсионната "измама на века"

Тайнствен "височайш полугръб" на снимките от "яхтения скандал"

Поредното роднинско назначение: синът на Юнал Лютви оглави държавна агенция

400 000 астматици протестираха, понеже Здравната каса не им покрива лекарствата

Осъществи се “измамата на века” настоява “24 часа”. Става дума, разбираме от публикацията, за скандал с частните пенсионни фондове, където 18 000 мъртви души чакат пенсии.

На 30 септември 2001 г. приключи кампанията за набиране на доброволен пенсионен фонд, припомня фактите “24 часа”. Но ето че след това в полицията започнали да постъпват жалби от хора, усъмнили се, че пенсионни агенти злоупотребяват с предоставените от тях лични данни. И се оказало, че това е истина. За да спечелят премия (стигаща до 10 лв. на човек) агентите записвали хора в 4-5 фонда. И така, след направена проверка се оказало, че 18 401 човека се водят осигурени в по няколко пенсионни фонда. За да се разплете измамата, се води дело, в което безпрецедентно полицията ще трябва да разпита над 10 000 свидетели.

И това не е единствената далавера, с която се занимава пресата.

В. “Пари” съобщава, че чиновници подпомагат контрабандата, а банкери – прането на пари. Информацията е от шефа на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров.

За сметка на това, настоява “Дума”, оказва се, че Самоковеца и Доктора (две лица нашумели поради т.нар. “яхтен скандал”) са “чисти” и не били замесени в контрабандата. Това е заявил ръководителят на агенция “Митници” Асен Асенов. Двамата бизнесмени не попадали в списъците на Митницата като контрабандисти. Финансовият министър Велчев, пише “Дума”, след срещата си с шефовете на митницата и на финансовото разузнаване вчера в парламента отказал да даде информация и само заявил пред пресата, че “не са навлизали в битови подробности”. Така, подчертава “Дума” не е станало ясно дали Милен Велчев не е давал обяснения по “яхтения скандал”.

“24 часа” обаче, позовавайки се на депутати, присъствали на закритата среща, твърди, че Доктора все пак бил цитиран като перач на над 150 млн. долара чрез банки и куфарчета.

“Труд” в днешния си брой също се спира на един слух. А именно – че една от снимките в Монако била пазена в дълбока тайна, защото на нея се виждал въпросния Иван Тодоров- Доктора в компанията на княз Кирил.

Според “Труд” от снимките ставала ясна следната идилия: мъже, насядали около маса, играят карти по бермуди и тениски. Действието се развива на борда на яхтата край Монако. В присъстващите на фотосите лица се разпознават финансовият министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров, Спас Русев – съветник на премиера, Иван Тодоров-Доктора. Но на една от снимките мъж в полугръб гледа играта. И това според “Труд” бил княз Кирил Сакскобургготски. “Това е най-дълбоко пазената тайна в държавата” - шушнели из парламента депутати. Именно присъствието на царския син била причината полицията да не покаже снимките, както и Симеон да не поиска разследване на фотосите. Нещо повече царят-премиер така се разгневил на Бойко Борисов, твърди “Труд”, че поискал оставката на любимеца си. Но всичко това е все още в сферата на скандалите в сянка.

А вчера, подчертава “24 часа”, гръмна поредният парламентарен скандал около едно назначение.

И той е: ДПС направи факт поредното роднинско назначение, 30-годишният син на Юнал Лютфи оглави държавна агенция. Ето и развитието. Лютви Местан от името на управляващото мнозинство се заел да представи кандидатурата на новия шеф на Агенцията за чуждестранна помощ Едиз Лютфи.

“Пропуснахте да кажете само едно – че той е син на Юнал Лютфи” – скокнал обаче синият депутат Стойчо Кацаров И така в парламента избухнал скандал. ДПС заявило, че сините нарушават европейската конвенция за човешките права, защото въвеждат дискриминация на роднинска основа. СДС обаче припомнило, че след като самият Лютви уреди жена си Ширин за шеф на Агенцията на закрила на детето, може само да се съжалява, че дъщерята на Ахмед Доган е още малка, иначе биха я назначило за шеф на фонд “Тютюн”.

Парламентът обаче е утвърдил сина на Юнал Лютфи, въпреки че против назначението гласували и жълти депутати.

“Гордея се със сина си и гласувах за бъдещия директор на Агенцията за приватизация” – видимо объркан, подчертава “24 часа”, е правил изявления самият Юнал Лютфи.

“Труд” пък разказва, че в кулоарите на парламента депутати се шегували с автобиографията на сина на Лютфи, в която в графа езици пишело, че майчин език му е турски, а владее английски и руски. Щом родният му е турски, той български не говори ли – питали се депутатите.

“Дневник” съобщава, че и движение “Оборище” поискало постове от премиера.

Още не били ясни само претенциите на партията на българските жени на Весела Драганова.

Действията на Симеон стават криминални, цитира “Труд” думи на Надежда Михайлова произнесени в Пазарджик на празника на града. Мотивировката на синята лидерка била, че все още няма ясен отговор относно връзките на управляващото мнозинство с организираната престъпност.

И още. От днешната преса виждаме как болни от астма, протестиращи срещу здравната политика пред парламента, вчера са подарили на народните избраници златни рибки. Но не за да им изпълнят три желания, а защото, подчертава “Дума”, са искали да им покажат, че както тези рибки ще умрат без вода, така и 400 000 астматици се задушават без лекарствата си.

“Искаме да дишаме свободно” – гласят някои от текстовете на лозунгите.

“Стандарт” пък разказва за една инициатива на здравния министър Финков. Той е решил да се бори с кърлежите...чрез табели. Предупредителни табели за зараза с хеморагична треска ще се сложат на 1500 места из страната. И така здравното министерство смятало да се справи с кърлежите.

“Дума” пък предупреждава за друго: половината от продаваните сега консерви били менте.

По данни на немското сдружение за техническо сътрудничество (GTZ) от 130 предприятие в консервния бранш реално действали едва 50. Всичко останало се произвеждало в нелицензирани цехове.

Според “Дневник” вълна от гръцки предприятия пък се насочвали от южната ни съседка към България. Така след бума на текстилната индустрия (тоест шивашките цехове), в момента у нас се пренасяла и фармацевтиката. Всичко това сериозно увеличавало безработицата в Гърция и повишавало политическото напрежение в страната.

“Труд” обръща сериозно внимание на това, че Джордж Сорос в момента активно продава долари и купува евро, канадски и австралийски долари. Споровете в пресата са дали силното евро и слабият долар са изгодни за икономиката ни...

И накрая, “Стандарт” решава да разсее едно недоразумение – Калина и Китин Муньос нямало да идват да живеят в България, както писа испанската преса, понеже Симеон бил самотен.

Правителственият говорител Цонев вчера отрекъл и двете неща.

От първа страница на “Дневник” пък се убеждаваме как дори проливните дъждове не развалят празника на абитуриентите, които най-малкото се чувстват “самотни” под пороите.

“Стандарт” обаче във водещото си заглавие предупреждава абитуриентите: катаджиите снимат. Специални коли с видеокамери обикалят и снимат буйствата с висящи от колите младежи. След което, уточнява “Стандарт”, на родителите щели да бъдат представени солидни глоби според Закона за движение по пътищата. Така че и някои страсти не е зле да бъдат поохладени...