Радио Франс Интернационал - България Намаляват данъците, поскъпват цигарите.

Правителството на Симеон Сакскобургготски оцеля при четвърти вот на недоверие.

Паси опитал да играе между нова и стара Европа.

Намаляват данъците, поскъпват цигарите. 120 лева месечно без налог от догодина. Заради акциза през януари 2004 1, 50 за “Виктори”, а 2009 – 4,20, огласяват новината от финансовото министерство вестниците. Причината е, че до 2007 година, когато се очаква да станем членове на ЕС, акцизите, у нас трябва да стигнат минималните ставки в ЕС.

Отделно е доверието на часовника, който цъка към сакраменталния 800-тен ден на правителството, изтъква "Труд".

На 675-ия ден 129 му вярват обявява "24 часа" резултата от гласуването на вота на недоверие, внесен от СДС. Под строй всички 109 жълти депутати и 20-те човека на Ахмед Доган натиснаха бутона “против”. “За” гласуваха всички 50 от ОДС, 44 от “Коалиция за България”, 8 от НИЕ и двамата независими Евгений Бакърджиев и Осман Октай. “Въздържаха се” Марианна Асенова и Владимир Димитров от НИЕ и независимата Елка Анастасова, добавя подробности от разпечатката на гласуването "Труд".

Министрите обаче не бяха толкова стриктни като депутатите, изтъква изданието. Липсваха Соломон Паси, Меглена Кунева, Николай Свинаров и Димитър Калчев.

Правителството на Симеон Сакскобургготски оцеля при четвърти вот на недоверие вчера, отбелязва "Новинар".

“Дано се коригираме, докато управляваме” заявява в блиц интервю пред "Дневник" Ахмед Доган. След този вот сме окуражени да продължим по-убедени от всякога в изпълняването на програмата на нашето правителство, цитира "Труд" първите думи на премиера.

По повод проучването на НЦИОМ, че 55% от хората биха подкрепили вота, Симеон коментира, че по-интересно щяло да бъде, ако можеше да се пита всеки, а не да се правят сондажи, допълва "Новинар".

Пред НДСВ Симеон споделил, че е силно разочарован от дебатите и направил аналогия с изгонването на семейството му от България през 1946 като споделил, че тогава комунистите се държали по-културно. Червените настояваха вотът да е таен, защото така кабинетът по-лесно щял да падне, припомня "24 часа".

До края на юни червените мислят дали да ударят и те. Надежда Михайлова обяви, че скоро започват консултации за предсрочни избори, изтъква вестникът.

Симеон пък категорично заявил, че единствените промени в правителството, които ще направи, са да смени четирима зам. министри, научил "Труд" от депутати.

Коалиционният партньор ДПС бил недоволен от пет сфери на управление – икономика, здравеопазване, просвета, строителство и екология. Хората на Доган били направо бесни на Валентин Церовски и Долорес Арсенова, защото без тяхно знание подменили екипите, които отговарят за разпределянето на парите от предприсъединителните фондове, разкрива "Труд".

Моментът не е подходящ за промени в кабинета, опонира пред изданието депутатката Антония Първанова.

Отричайки, че Александър Чирков е кандидатът на НДСВ за кмет на столицата, Първанова е категорична, че НДСВ ще преобърне вота за кмет. Интересното било, че НДСВ щяло да даде възможност на своите членове, на депутатите, на областните управители и гражданските сдружения да предлагат кандидати до 15 юли.

Дайте закона за медиите! Иначе ще имате проблеми, огласява предупреждението на Съвета на Европа "24 часа". В писмо до премиера Сакскобургготски и председателя на парламента Герджиков президентът на комисията по мониторинг в Съвета на Европа Жозет Дюрийо е изразила безпокойство, че медийния закон е в парламента без експертиза от Съвета на Европа, пише часовият вестник. Сини и червени винят винят шефката на медийната комисия Милотинова, че не е дала в Страсбург медийния закон, допълва "Труд". Царската депутатка обаче отправила специално искане за експертиза до Европейската комисия в Брюксел дали законът отговаря на европейското право. Мотивът й бил, нали кандидатстваме за член на Евросъюза?

“България не се губи от погледа и интересът към нея е демонстриран”, коментира в интервю за "24 часа" министърът по европейските въпроси Кунева срещата си с германския външен министър Йошка Фишер. Самата среща евроминистърът Кунева оценява като знакова преди срещата в Солун. От вчера Кунева е в Брюксел на заседание на европейския Конвент, който трябва да представи през юни в Солун проект за новата европейска конституция, пояснява "24 часа".

Същевременно Франция ни натиснала за среща с Ясер Арафат, пише вестникът. Натиск на Франция и Евросъюза породил намерението на външния министър Паси да се срещне с палестинския лидер Арафат, потвърждава и "Труд". Това бил основният извод в анализа на меродавния “Джерузалем пост” за визитата на Паси в Израел, която приключи онзи ден”, коментира изданието. След пристигането си в Израел обаче Паси отмени разговора си с палестинския лидер след остри възражения от Тел Авив и Вашингтон, разкрива "24 часа".

Паси опитал да играе между Стара и Нова Европа за Ирак, пише "Дневник", давайки публичност на разследване на осем журналисти, поместено в он-лайн изданието на “Файненшъл таймс” в сряда под заглавие “Заговорът, който раздели Стара и Нова Европа”. Според публикацията българският външен министър се опитал да промени изработения вече текст в подкрепа на Буш и да предложи свой вариант, по-приемлив за европейските държави, които се противопоставиха на войната, но до редакция така и не се стигнало.

“Българите са нервни как ще реагира ЕС. Предишната нощ са показали документа на французите, традиционни съюзници, които са стъписани при прочита на изречението за “убедителни доказателства” на Пауъл срещу Ирак” се посочва в публикацията, отбелязва "Дневник".