Причините за оставката на зам.-финансовия министър Ал Джебури. И след него - кой е следващият?

Лучано - кандидат-кметът за София на НДСВ?

Изхвърлят на улицата 105-ма сираци

"Да отговаря човек на всяка глупост...би било безполезно". На 2 юни - за Христо Ботев и разликите/прилики на времето

Принц Кирил натиснал за оставката на Ал Джебури, разкрива Новинар във водещото си заглавие. Николай Попов е вероятният заместник на Ал Джебури. Данъчен №1 заема поста на Гати, допълват Пари и Стандарт. Колкото до причината за оставката на зам.-финансовия министър – Велчев и Ал Джебури се разделили след намеса на принц Кирил, категоричен е и Пари. “Хау-мъч” заводът така и не заработи, отбелязва от своя страна 24 часа другата версия за оставката на Ал Джебури – твърденията, че е поискал 500 хиляди долара за наместване на пластовете в предстоящата приватизация на енергийните дружества.

Оттук нататък остава въпросът – кой е следващият, пита Дневник. Защото с тази оставка, бройката на разделилите се по една или друга причина с поста си заместник-министри от кабинета на Сакскобургготски, достигна внушителното число 14, изчислява Труд. Което си е почти един кабинет, като се има предвид, че министерствата са 16. А на всички призиви за ремонт отляво и отдясно, премиерът би могъл хладнокръвно да отвърне – “Кабинетът перманентно е в ремонт”. Но именно това е и сред преимуществата на заместниците – от втората рота, както я нарича вестникът, се очаква не само да върши работа, но и да бъде разменна монета, и навременен бушон. И затова е ясно, защо на предложението на един вицепремиер от преди години да минем без зам.-министри всички реагираха на нож. Защото ако премахнеш зам.-овете, трябва да сменяш министри, заключава Труд.

Но българите пък сме народ от примадони. Твърдението е на премиера Симеон Сакскобургготски. Причината – не можем да работим в екип, цитира твърдението Стандарт. И нямало да успеем, ако всеки гледа само себе си. И затова – “Ставам кандидат-кмет, ако Негово величество поиска”, изразява готовността си Васил Иванов-Лучано, министър на младежта и спорта в интервю за Новинар. Под гриф “Апетити” и Труд заявява с въпросителна накрая – Лучано - кмет на София? Разговорите за кандидатурата на НДСВ за кмет на София стигнали до спортния министър. 99% било сигурно, че той ще е човекът, но царистите ще го обявят официално най-рано във вторник, разкрива 24 часа.

Колкото до кандидатът на БСП – ами засега те са ... 42-ма. Е, това е малко множко дори за многовековна партия като БСП, коментира 24 часа. И допълва – то бива чувство за дълг, то бива кадрови потенциал, ама чак толкова...Със СДС било друга работа. Кандидатът е един – Пламен Орешарски. Брат му пък си остава шеф на Бобовдолския затвор. И ето как само с двама души синята партия държала алфата и омегата на политическото пространство у нас, допълва 24 часа.

Синята лидерка Надежда Михайлова е сигурна, че нейният кандидат ще спечели изборите. Същото се отнася и за останалите номинации. БСП пък има цели 42-ма кандидати. Е, за съжалени столицата е само една, отбелязва Труд. И затова, ако искат наесен да се пъчат със столичен кмет, партийните централи да се насочат и към Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Но за апетитите на българските политици и 4 столици са малко, заключава Труд.

В помощ на апетитите на гурбетчийте пък 24 часа стартира днес поредица Рисковете на гурбета, като първото издание е посветено на Франция. “Страната ни не е сред тези, които могат да се разглеждат като източник на съществени криминогенни импулси към френското общество”, цитира вестникът посланика ни във Франция Марин Райков. Вестникът обаче припомня медийния интерес към българската сводническа мафия, най-вече в Ница, Париж и Страсбург, както и за източването на кредитни карти. Новинар продължава този интерес с разкритието – загиналите във Франция работели за ромски барони сутеньори. Става дума за българки, които загинаха при пожар във френския град Оранж.

По 200 лева ще отпуска правителството на майки, ако гледат бебето си. Новата помощ ще се дава в пари или в натура и ще се отпуска на тези майки, които има опасност да изоставят децата си, разкрива 24 часа. Това предвижда правилникът към Закона за закрила на детето. Приемните семейства, които отглеждат сираци пък ще получават от 120 до 160 лева месечно според възрастта на детето.

И след тези грижи – изхвърлят на улицата 105-ма сираци, разкрива отново 24 часа. Причината е новата тарифа за социални услуги, според която обитателите на такива домове трябва да плащат такса в размер на 30% от месечните си доходи и то със задна дата. Повечето от тези деца обаче са с физически недъзи или лека умствена изостаналост и са безработни. И разчитат на малкото, които работят в дома Света Троица, да ги издържат.

Но – да отговаря човек на всяка глупост, изказана от водянистите мозъци на нашите дълбокоумни политици, би било и утомително и безполезно. Откъсът е от статията “Изчакване или незабавен бунт” и е от...1875-та година. С тази статия на Христо Ботев вместо редакционен коментар Труд напомня за днешния 2 юни – деня на преклонение пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България. Колкото до отминалото време и разликите-прилики с него – още един откъс – хора, които не вярват на очите си и на ушите си, хора, които не виждат фактите и не чуват страданията на брата си, твърде мъчно може да подейства на тях камшикът на историята и на логиката.