rfiЦарю, покажи си паспортите!

Нова интрига с гражданството на Симеон.

Играта с Централната банка може да стане опасна.

Доган би подкрепил Лучано за кмет.

Царю, покажи си паспортите!, призовава Труд във водещо заглавие. Интересът към темата е провокиран след съобщение на Дарик Радио, че Симеон Сакскобургготски има испанско гражданство. Сакскобургготски има испански паспорт и гражданство, цитира 24 часа казаното от Иниго Корал, шеф на отдел “Гражданско състояние” в Министерството на правосъдието на Испания. Корал обаче не можа да уточни дали това означава испанско гражданство, допълва Труд. Конституцията ни изисква премиерът да бъде само български гражданин, отбелязва часовият вестник. Вероятно служителят от испанското правосъдно министерство се е заблудил, защото премиерът е имал испански дипломатически паспорт, лансира Труд обяснението на правителствения говорител Димитър Цонев. Документът бил издаден със съгласието на крал Хуан Карлос и на него пишело “Без гражданство”.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова е изпратила снощи писмо до шефа на парламента Огнян Герджиков, с което настоява той да поиска официална справка от министерствата на правосъдието и вътрешните работи на Испания дали премиерът е имал испанско гражданство към момента на встъпването му в длъжност, пише 24 часа. Сериозността на случая, изтъква Труд, постановява тази справка да бъде оповестена в срок до 24 часа. Михайлова настоява още днес Симеон да се яви в парламента и да обясни случая. Под заглавие “Нова интрига с гражданството на Симеон” Дневник съобщава, че директорката на Дирекцията “Българско гражданство” Фани Виденова е отказала коментар дали премиерът има чуждо гражданство, мотивирайки се, че това класифицирана информация.

Труд обаче предприема собствено разследване. “Когато през 1991 година Симеон подаде молба да получи български паспорт, имаше справка от МВнР, която гласеше, че той е испански гражданин.”, припомня пред изданието Димитър Луджев, който по това време е вицепремиер в кабинета на Димитър Попов. Тогава,припомня си Луджев, Желю Желев бил против, но в кабинета надделяло мнението да дадат паспорт на Симеон с презумпцията, че той никога не си е губил българското гражданство.

“Чакаме отговор от прокуратурата”, заявява пред Труд лидерът на БЗНС-НС Яне Янев, хвалейки се, че зедемелците първи сигнализирали, че Симеон не е само български гражданин. Срамота! Възмущава се Стандарт. Безпрецедентен скандал разтресе държавата, коментира изданието. Някой умишлено раздухва скандал срещу премиера, и то в навечерието на визитата на Хуан Карлос у нас, отразява вестникът мнението на дипломати по случая. Те, обясниха, отбелязва Стандарт, че издаденият от испанския крал паспорт е държавен жест, който трябва да се оцени високо. “Това е тема, по която трябва да има автентични данни, каза от румънския курорт Нептун президентът Георги Първанов” и с това Стандарт приключва темата.

Играта с Централната банка може да стане опасна, насочва Дневник вниманието към очертаващия се труден и може би скандален избор на управител на банката. Като обяснение за напрежението изданието посочва разминаването между намеренията на част от управляващите за промените във функциите на банката и в банковата система, от една страна, и досегашния политически консенсус за задачите на БНБ и строгите ограничения, които й налагат законът и режимът на паричния съвет. Основният спор около избора на нов шеф, конкретизира Дневник, е дали да започне по-активно управление на резервите на банката, каквито планове декларираха представители на Министерството на финансите.

Държавата в момента е с рекорден валутен резерв от 5 млрд. долара, изтъква Новинар. Най-късно до следващата седмица трябва да бъде избран нов шеф, защото мандатът на сегашния изтича тогава, отбелязва Труд. Досегашният гуверньор на БНБ, който сам се кандидатира за втори мандат е с най-голям шанс, има и подкрепата на президента, уверява финансовият вестник Пари. Совалките накланят везните към Гаврийски. Възлова от срещите му е била тази с Ахмед Доган, който не крие апетита си за свой човек на мястото на Мартин Заимов, разкрива изданието.

Лидерът на ДПС градира и очакванията на избирателя за кмет на столицата, отбелязва 24 часа - ново лице с мениджърски профил, софиянец, запознат с тенденциите на националната политика. Росен Владимиров, областният на София, който е сред лидерите на ДПС, е бил обсъждан на среща между Доган и президента Първанов, разкрива часовият вестник. Доган би подкрепил дори Лучано за кмет, пише Дневник същевременно коментирайки, че ДПС обръща гръб на Софиянски. Само жълтите не знаят къде да търсят кмет на столицата, отбелязва Труд. Царистите чакат премиерът Сакскобургготски да им каже къде да намерят най-подходящата номинация. Симеон не свикал политбюрото на НДСВ, искал да си почине.