Радио Франс Интернационал - България Испания отрече Симеон да е имал испанско гражданство

Слухове за оставката на министър Калчев...

Депутати от НДСВ искат Пловдив да бъде подчинен на Стара Загора

“Царят - жертва на милиционери”. Под това заглавие “Труд” обобщава всички питания относно това има ли царят паспорт и какъв всъщност е той (връзката с “милиционерите” обаче е дело на правителствения говорител Цонев). Всъщност, припомня изданието, всичко тръгна от информация на Дарик радио, че премиерът има испанско гражданство.

“Труд” публикува и факсимиле от писмо на испанския министър на правосъдието Хосе Мария Нунес, в което се твърди, че Симеон Сакскобургогтски никога не е имал испанско гражданство. И че не съществува в испанската дирекция “Националност и гражданско състояние” чиновник с име Иниго Корал, който да е давал такава информация.

“24 часа” твърди, че контра-писмото е резултат на “спешна акция в Мадрид”. И още, че Паси и посланик Такев са разменяли за часове писма с испанското правосъдно министерство, за да се избегне правителствената криза в България, ако се окаже, че премиерът неправомерно е положил клетка. “Говорилите да се извинят” – настоява от страниците на “24 часа” правителственият говорител Цонев.

Междувременно, пише “Труд”, Дарик радио изпрати обяснението, че името на Иниго Корал е било открито в сайта на испанското правосъдно министерство и препрати до Министерски съвет запис на интервюто.

“Дарик радио” още настоява, че президентът Петър Стоянов навремето не е проверил дали Симеон отговаря на необходимите условия за премиерския пост.

“Дума” обаче подчертава, че ОДС изисква от председателя на парламента Герджиков официална справка от испанска страна за гражданството на Симеон към встъпването му в длъжност през юли 2001 г.

И отново “24 часа” под надслова “Мама каза: не ставай чужд гражданин”, препечатва откъс от старо интервю с г-н Сакскобурггогтски, в което той твърди: “15 пъти искам да подчертая, че нямам двойно гражданство, а само българско. 50 и няколко години съм вървял с различни пътни документи, което ми е коствало много проблеми и спънки по границите”.

“Стандарт” пък подробно изяснява, че Симеон е имал нансенов паспорт и пояснява що за документ е това и как великият пътешественик е направил така, че от 1922 г. да има специални документи за бежанците. Така че на “сагата” май й е съдено да отшуми.

“Натискат министър Калчев за оставка” – тутакси лансира нов скандал във водещото си заглавие “Труд”. Изданието твърди, че за да напусне министърът на държавната администрация бил “подлаган на серия унизителни ограничения на правомощията”. Но от кого, не става ясно.

“24 часа” допълва, че целта е Димитър Калчев да бъде сменен със сегашния зам.-председател на парламентарната група на НДСВ Константин Пенчев. “И аз чувам, че ще ме махат, но не от премиера” – споделя пред часовия вестник Калчев. С което мистериите около българската политика само се сгъстяват.

“Дума”, например, в коментарната си колонка, съобщава, че “вотът на недоверие на БСП към правителството ще се отложи за есента. Защото “вотовете не били игра”. Ясно било, че мнозинството някак си се е “самоспазарило” да оцелее, така че социалистите отлагали атаката. Дори, пише “Дума”, “да се намерят сини или червени прокурори, които да обвинят БСП в крепене на кабинета”.

В. “Дневник” цитира мнението на близкия до левицата социолог Юри Асланов, че един вот в момента би поставил БСП в изолация.

А иначе – наближава 1 юли, а с него поскъпват ток, телефон и парно, припомня на читателите си “24 часа”. И припомня съответните проценти. Токът скача с 20,5 %, телефоните – със 17 %, а при парното се очаква 10 % увеличение, но след като се произнесе правителството, доколкото топлофикациите са субсидирани.

За сметка на това “Дневник” решава да зарадва читателите си, че е на път да спечелим една битка с администрацията: мълчанието на чиновника вече ще означава съгласие. Сиреч, ако до 30 дни администрацията не отговори на предприемач дали може да извършва дейности като строителство, производство на храни, внос, износ и т.н, това ще му дава пълното право да се заеме с дейността си, след приетия вчера Закон за административното регулиране.

В парламента обаче текат люти битки, подчертава “Стандарт” , на землячески теми. А именно – депутати от НДСВ искат Пловдив да стане провинция на Стара Загора и то със закон. Така градът на тепетата, пише изданието, се оказа противопоставен на града на липите. Архитект на промяната е Димитър Ламбовски от НДСВ, който настоява новите регионални центрове да са 6, а не 9, понеже това било записано в преговорите с Евросъюза.

И така, в изблик на местен патриотизъм, парламентарните страсти пределно се нажежават.

Да не говорим, че още не са ясни кметските кандидатури в София, припомня “24 часа”. И публикува интервю със спортния министър Лучано, готов “да играе в София, но само от името на Н.В”.

Изморен от толкова много страсти, “Стандарт” извежда на първа страница съобщението, че холивудската звезда Даниел Ратклиф, известен в ролята си на Хари Потър, се очаквало да пристигне през лятото в България. Може би, като нищо не върви, министрите да чиракуват при него, предлага “Стандарт”. И го препоръчва най-вече на Николай Василев. (Новината, обаче, е под въпрос).

В. “Новинар” обаче е по-категоричен: 3000 американски войници влизат у нас. Американците ще използват бази в България и в Румъния за обучение и евентуални интервенции в Близкия Изток, както пояснява Асошийтед прес. От военното министерство дори са подготвили меморандум, който описва в параметри къде щатски войници могат да си купят най-качествени обувки или къде сиренето е най-евтино.

А в опит да обясни митарствата на вътрешната политика “Новинар” предлага и една английска езикова игра. И тя е: въпросът “хау мъч?” (колко), произнесен от лаком зам. министър, неусетно да прерасне в “хау лонг” (колко дълго) след всички скандали ще ни управлява Сакскобургготски....