Радио Франс Интернационал - България Бързайте към еврото!

Министрите обеднели

КС забрани на депутатите да гласуват с чужди карти

В България пристига Хуан Карлос І

Бързайте към еврото! С този призив на професор Франц Заиц, който работи по проект на Европейската централна банка излиза във водещото си заглавие 24 часа. Предварителната евроизация е по-добрият вариант, отколкото стандартната процедура на Европейския съюз. Стандартната процедура била много бавна и ако България влезе в съюза през 2007-ма година, през 2009-та тя все още няма да може да се разплаща в евро.

В България пък все още си носим обицата от сделката с дълга, отбелязва Труд. Лихвите продължават да вървят надолу, а загубите за страната ни вече гонят 500 милиона долара. И въпреки обещанията на правителствените финансисти, че еврото няма да пребори щатските пари и лихвите ще се покачат, доларът се обезцени с близо 20%, а външните доларови лихви слязоха до историческото си дъно от 40 години насам, допълва вестникът. Колкото до курсът на еврото – то ще достигне до 1.20 долара, цитира Пари финансистът Джордж Сорос.

Министрите ни пък се жалят – обедняваме, обявява Труд. Министри обеднели, допълва и 24 часа и предлага подробна информация какво е имотното състояние на държавниците след още 1 година на власт. Колкото до днешния преглед на печата – той много ще зарадва премиера. Защото новината в него е такава, каквато я обича – положителна и градивна – министрите твърдят, че са обеднели, предрича Новинар. Само че ако реши да чете между редовете на днешната преса, премиерът би трябвало да се стресне, категоричен е вестникът. Защото ако министрите му са обеднели, какво ли става с останалите българи?

Колкото до обеднелите министри – Пускат слух, че на Джебури е отказан превод в чужбина, разкрива Пари. БНБ спря 600 хиляди долара от фирма на Ал Джебури, категоричен е обаче Труд. БНБ е спряла съмнителен превод към чужбина. Трансферът от 600 хиляди долара бил за връщане на кредит, който не е регистриран в банката. Молбата за регистрация на кредит е от 28 май. На 29-ти май Ал Джебури подаде оставка, припомня вестникът.

Конституционният съд пък забрани на депутатите да гласуват с чужди карти. Това решение обаче няма практическа стойност, цитира Дневник коментарите на всички парламентарни групи. Вотът с чужди карти противоречи на основния закон, постанови вчера Конституционният съд. Решението обаче не означава, че всички закони, приети с чужди карти ще бъдат отменени, пояснява 24 часа. Съдът вече може да оспори всеки закон, приет с гласове фантоми, отбелязва обаче Новинар. А Конституционният съд зашлеви вчера поредния шамар на депутатите, коментира вестникът. Това било логично. Защото вече е банална картинката от галопиращи по празните редове народни избраници, които като многоръкия Шива пъхват картите на липсващия си колега за секунди. Нова срамна серия е решението на Конституционния съд, коментира и Дневник. Но тъй като излагацията на депутати в голяма степен е неизбежна, то поне някаква част може да се спести по най-простия начин – като се премахнат машинките и квестори отново да започнат да броят вдигнатите депутатски ръце. Демоде е, но те си го заслужават, убеден е Дневник.

Бундестагът пък ни пусна в НАТО, разкрива 24 часа. Той ратифицира с голямо мнозинство втория етап от разширяването на пакта със 7 страни, включително България. Против гласуваха само 2-мата депутати на бившите комунисти.

И през България обаче има преминавания на терористи, а Ал Кайда пуска пипала навсякъде, твърди в интервю за Стандарт френският съдия Жан-Луи Брюгиер. Колкото до това дали се очакват големи атентати в Европа – страхувам се, че ще има такива, отбелязва Брюгиер. А Франция е безспорно една от страните, които са под прицел. Колкото до България – привилегирована транзитна зона за терористите е Турция, а Турция граници с България. Така че има преминавания на терористи и през страната. Граничари пък спрели преминаване на антиглобалисти. Наши граничари тормозили антиглобалисти от Германия, Швеция, Унгария и други европейски страни и ги принудили да се върнат в Сърбия, разкрива Новинар.

Представителите на организацията “Байсикъл караван” били тръгнали на протест срещу потисничеството на Европейския съюз спрямо балканските държави.

В България ще пристигне обаче Хуан Карлос Първи – кралят на всички испанци, както го нарича Пари. Посещението му започва в неделя. От програмата обаче личи, че испанското външно министерство титулува Симеон “Негово величество”, разкрива Труд. Като посрещачи на Хуан Карлос, премиерът и съпругата му са обявени в испанската програма като “Негово величество Симеон Български, министър-председател на Република България и Нейно величество Маргарита Българска”.

За геният на българина и френската история разсъждава писателката от български произход Майа дьо Лоен пред Пари. Поводът – излизането на новата й книга “L’Homme qui pretait aux rois”, представена в салона на книгата в Нант. “За мен французинът има гений, който се разлива на повърхността, споделя тя. Колкото до нашият, българският, той върти като свредел и дълбае до сърцето на Земята”.