rfi Доган спря избора за шеф на БНБ

Търсят трети кандидат за БНБ

Доган: Изгониха Чорни по поръчка

Брус Джаксън: Връщането на Чорни ще е стъпка назад

Доган спря избора за шеф на БНБ. С това заглавие 24 часа огласява проваления опит НДСВ и ДПС да се спазарят кой ще е първи в националната банка и чии ще са подуправителите. За креслото на банкер номер 1 спорят двама - досегашният гуверньор Светослав Гаврийски и шефът на бюджетната комисия в парламента Иван Искров, уточнява Стандарт. За първи път от съвместното им коалиционно управление лидерът на ДПС Ахмед Доган бламира НДСВ, като отказа да подкрепи номинацията на Иван Искров за управител на БНБ и провали избора, посочва Дневник. Обаче още преди седмица лидерът на ДПС даде сигнал, че не би подкрепил нито Искров, нито Гаврийски, припомня изданието. Търсят трети кандидат за БНБ, вметва Новинар. "ДПС държи на една принципна позиция, че личността на гуверньора на БНБ трябва да получи доверие и да има опит. Нямаме претенции за наши номинации, но държим кандидатите да бъдат тестувани от парламента със свои идеи и концепции за реформа на БНБ", цитира Дневник казаното от лидера на ДПС вчера, уточнявайки, че от партията са притеснени от перспективата гуверньорът да бъде избран само с гласовете на управляващите. “Ние държим по-голяма група депутати от различни ПГ да подкрепят гуверньора, тъй като той е надпартийна кандидатура”, обяснява Доган в интервюто, поместено от 24 часа. “Ако някой е човек на някого, има съмнения”, отсича лидерът на ДПС.

Неофициалната причина е, че Доган опитва да прокара банкерката Лена Русинова, изтъква Труд. Сред царските депутати вчера цареше пълно недоумение какво става и какви ще бъдат бъдещите отношения с коалиционния партньор. От ДПС признаха, че с отказа си да застанат зад Искров са решили да покажат на мнозинството, че не може от тях да изискват да подкрепят партийната кандидатура в последния момент, коментира Дневник. БНБ остава седмица без гуверньор, констатира Труд. Гласуването в пленарна зала, се отлага поне със седмица, допълва Дневник. Вместо да избират шеф на БНБ вчера, депутатите обсъждаха закона за пчеларството, отбелязва Новинар като илюстрира това със снимката на бившия шеф на валутния борд Мартин Заимов, който любопитно наднича в пленарната зала.

Ежедневниците използват случая с избор на гуверньора, за да продължат изясняването на казуса “Чорни” по повод отмяната на забраната за пребиваване му. Доган защити Чорни гласи лаконичния коментар на Новинар. И преди година казах: Изгониха Чорни по политическа поръчка, заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган в специално интервю за Стандарт. Приемам настоящето решение на съда като компетентно, допълва Доган. “Не казвам обаче, че искам Чорни да се върне” изтъква Новинар думите на Сокола като допълва, че в САЩ имало огромен интерес от реакцията на правителството.

За това ставало дума на срещата на лидера на СДС Надежда Михайлова с бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, посочва Новинар. Проблемът на България с корупцията и организираната престъпност е като този на алкохолика отговаря на запитването от Труд американския експерт Брус Джаксън относно евентуален сценарий за връщането на Чорни. Връщането на Чорни е стъпка назад, по-конкретен е Джаксън пред 24 часа. Изданието се интересува защо шефът на Американския комитет по разширяването на НАТО свързва случая Чорни с българското членство в Европейския съюз. В развитите общества, каквито ЕС представлява, има стандарти на бизнес, правосъдие и стандарти на антикорупция, които са част от присъединителния процес към съюза, обяснява Брус Джаксън.

Балканите още са тревожна зона, глобализира темата лидерът на СДС Надежда Михайлова в обширно интервю за часовия вестник. Има незавършени процеси на демокрация в Западните Балкани, важни са темите за организираната престъпност и за контрола на търговията с оръжие. Европа и Америка са обречени да бъдат заедно независимо от различната си история и предизвикателства, коментира Михайлова пресечните точки на интересите на големите. В този смисъл консенсусът на политическите сили в България все още няма практическо измерение, което ни поставя пред предизвикателството да продължим да работим в тази насока, заключава лидерът на СДС