Радио Франс Интернационал - България Националното следствие поема депутати и министри.

И търговския закон беше приет с чужди карти.

НАТО обаче не е клуб, за който получавате ключ. Интервю с Ричард Холбрук.

Националното следствие поема депутати и министри,съобщава "Новинар" като акцентира на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от депутатите вчера. Предишните промени регламентираха това да става по общия ред, припомня изданието. Парламентът отхвърли обаче уточнението, което сам прие на първо четене, главният прокурор да избира кой следовател от НСлС да разследва министри или депутати, допълва "Новинар". Поправката отнема част от правомощията на главния прокурор, коментира "Стандарт". Идеята да отпадне уточнението направи депутатът от левицата и бивш шеф на спецследствието Бойко Рашков, посочват изданията. Не редови следовател, а опитен магистрат от Националната следствена служба ще разследва министри, депутати и магистрати, пише "Труд".

Банковите и ембарговите дела, които са започнали, продължават в районните съдилища, гласуваха още депутатите, отбелязва още "Новинар".

Проверяват строителното министерство за скандален трансфер на 525 хиляди лева, съобщава "24 часа". Строителното министерство наляло погрешка парите в частна фирма стана ясно от започнало дело в Софийския градски съд. Вчера министър Церовски отказа да коментира скандала пред "24 часа", отбелязва часовият вестник.

Междувременно, продължава изданието, скандал се разрази и по повод публикация, според която ДПС ще иска оставката на министъра заради заместника му Хасан. Вече има проект за структурни и свързани с тях персонални промени в кабинета, разкрива "24 часа". Най-големите промени според жълти депутати щели да бъдат в икономическото министерство. От него щяла да се извади хранително-вкусовата промишленост, която отивала при земеделския министър Дикме. Агенция, начело с Димитър Хаджиниколов, ще поеме туризма. Остатъкът се делял на две министерства. Още не било решено кое от двете ще оглави Николай Василев, допълва "24 часа".

Ведомството на Николай Василев не можа да се пребори юридически лица да бъдат синдици, отбелязва "Дневник" по повод приемането на търговския закон. Текстът беше отхвърлен с мотива, че търговски дружества със съмнителни капитали можели да доизточат предприятията. Юристите в Народното събрание се наложиха над икономистите при гласуването на текстовете, коментира "Дневник" като не пропуска да отбележи, че търговския закон беше приет с чужди карти. 34 депутати гласуваха промените със 75 карти, илюстрира гласуването "Стандарт" като помества снимки на народната представителка Нина Радева, която като пианистка натиска копчетата с по няколко чужди карти. Председателят на парламента Огнян Герджиков питаше с ирония "дали има народни представители, които да чакат на опашка пред залата", добавя "Дневник". Само преди дни Конституционният съд излезе с решение, че гласуването с чужда карта противоречи на Основния закон, отбелязва изданието.

Резултатът е 93 срещу 0, изтъква бившият представител на САЩ в ООН и помощник –държавен секретар Ричард Холбрук пред "24 часа" по повод внушителната подкрепа за разширяването на НАТО със 7 страни, сред които и България. “НАТО обаче не е клуб, за който получавате ключ”, отсича Холбрук. “Истинският казус не е стара Европа срещу нова Европа. Истинските различия са за бъдещето на ЕС”, коментира архитектът на бившия президент Клинтън за Балканите. Според него ЕС едва ли ще има политическа идентичност, но вече има икономическа. Еврото е удивително постижение, изтъква пред "24 часа" Холбрук. У нас обаче се задава инфлация заради скока на тока, прогнозира "Труд". С 0,6 на сто са паднали цените на стоките и услугите през май, огласяват вестниците данните на националната статистика.

И тази история е вярна - клошарка откри злато за 7700 лева, съобщават сензационната история днешните издания. От смачкан хартиен плик се изсипали 385 златни пръстена, колиета и синджири, докато 40-годишната ромка ровела в боклука. После се изпокарала с комшийка и тя я предала на полицаите. С тези допълнения историята става напълно нашенска, подчертава "Новинар".

Почти същата е историята на българската медицинска сестра Мария. Натопи ме местна колежка, с която работехме в детско отделение в Сирт, споделя Мария Зашева пред "Стандарт". Мария прави първи стъпки на родна земя, след като пристигна от Либия. Тя бе принудена да живее в посолството ни в Триполи, защото можеше да бъде арестувана по СПИН скандала, отбелязва "24 часа". Министър Паси заяви, че връщането на документите на Зашева и разрешението й да се върне в България е положителен знак и в него той вижда благоприятно развитие на процеса срещу шестимата български медици в Либия, изтъква "Стандарт".