Радио Франс Интернационал - България Бири се обиждат на капачки.

Шефът на Социнтерна даде рамо на Стоян Александров.

В Европа никой няма да доминира над другия.

Интервю с френския външен министър Доминик дьо Вилпен.

Бири се обиждат на капачки. С това заглавие 24 часа отбелязва ожесточаването на конкурентната битка между основните марки на бира у нас от началото на лятото. От дни “Каменица” пуска рекламен клип, в който се казва “Капачката не прави бирата”. Това е открита кампания против основния конкурент “Загорка”, коментира часовият вестник. Рекламният клип е провокиран от кампанията на “Загорка”, която пусна промоция с голяма награда джип БМВ за този, който донесе най-много капачки от “Загорка”. Подмамено от наградата, цяло село събира капачки, а един бизнесмен организира кампания по изкупуването им, отбелязва изданието.

“От години основните марки се състезават за клиентите си. Сега е и сезонът. Логиката на рекламата ни е свързана с отварянето на бирата”, обяснява пред 24 часа шефът на маркетинга на “Интербрю” Димитър Стойчев. Според него Каменица не иска да печели с евтини средства, затова не прави промоции. Димитър Алексиев, шеф на “Загорка” допълва, че би било жалко, ако рекламата на “Каменица” е насочена срещу промоцията на “Загорка”.

По данни на съюза на пивоварите “Загорка” води по потребление.

Тревожно е, че реколтата от ечемик е слаба. Хората не могат да поемат поскъпване на бирата, затова пивоварите се опитват да задържат цените дори и при по-скъп ечемик, обясняват от браншовия съюз.

“БСП и СДС няма да клатят силно кабинета” пренасочва вниманието към политическите борби 24 часа. “Предстои парламентът да приеме важни закони – за регионалното развитие и за устройството на териториите. Ако това някак се преустанови, ще има много сериозен негативен ефект върху страната”, предупреждава в интервю за 24 часа министърът на държавната администрация Димитър Калчев. Това го знае и БСП, и СДС, изтъква той.

“Имаме бюджетни проблеми с проекта за електронното правителство” споделя министър Калчев, но се надява, че до 2005 ще бъдат осигурени 20 административни услуги за граждани по електронен път.

В тази връзка Труд акцентира днес на промените в закона за държавната администрация. Как чиновниците да работят по-съвестно, за да получават по-високи заплати? Това цели ремонтът на закона, изтъква изданието. На щат в централната администрация на държавата работят 53 096 чиновници. Твърде малко част от тях обаче са доволни от заплащането си и изкушени от възможността да припечелят нещо допълнително, т.е. случва се да получат подаден плик под масата, обяснява Труд. След промените в закона кабинетът ще определи минимален и максимален размер на възнаграждението в администрацията, но вероятно те няма да са по-различни от сегашните, посочва изданието.

Царските депутати обмислят промяна в Закона за политическите партии, с която да узаконят НДСВ като парламентарно представена сила, съобщава Дневник, позовавайки се на източници от мнозинството. Целта е да избягнат представителството на движение “Оборище” и Партията на българските жени, които отказаха да отпуснат на царската партия средства за кампанията за местните избори и заради постоянните знаци за независимо поведение, коментира изданието.

Междувременно, отбелязва Дневник, лидерът на БСП Сергей Станишев запозна вчера генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла с кандидата на левицата за кмет на София Стоян Александров.

Дневник илюстрира срещата на чаша бира в ресторанта на столичния хотел “Радисън сас”, на която Аяла се ангажира да организира посещение на Александров в Рим, Париж и Виена за обмяна на опит с тамошните кметове. Социалистите казаха, изтъква Дневник, че показната среща трябва да подскаже днес на градския пленум на БСП как да гласува при крайния избор на кандидат-кмет за столицата. По повод срещата другите издания пишат: Стандарт – Левицата пак извади торбата с обещанията, Труд – Шефът на Социнтерна даде рамо на Стоян Александров. 24 часа помества интервю с чилиеца, генерален секретар на Социнтерна под заглавие:

И десните не могат без леви трикове. Преди мача, с това заглавие привлича часовият вестник вниманието като отбелязва, че политици от всички партии и дипломати от цял свят излязоха на стадион “Васил Левски”, за да помогнат на хората с увреждания. Събрани са 50 000 лева, изтъква резултатът от благотворителната акция Стандарт. България записа дипломатично равенство срещу Европа на футболния терен. Отборът на родните политици завърши 4:4 срещу тима на чуждите дипломати, допълва изданието Стандарт.

“В Европа никой няма да доминира над другия”, заявява в интервю пред кореспондента на Труд в Брюксел министърът на външните работи на Франция Доминик дьо Вилпен. “Историята на Европа не история на доминация на големите държави над малките. Историята на ЕС започва от 6 държави и те бяха и големи, и малки. С 27 ще бъде същото. Ключът ще бъде уважението между страните, уверява френският дипломат. “За качеството на взаимоотношенията между България и Франция трябва да се говори от аспекта, че те датират много отдавна и са много важни. Това е голяма опорна точка. За това мога да кажа, че естествените взаимоотношения са отлични. Ние обаче сега трябва да подобрим сътрудничеството и размяната на мнения по много въпроси за външната политика”, допълва френският външен министър Доминик дьо Вилпен, който участва в подготовката на проекта за европейска конституция.

Каквото пожелае – ще стане, отбелязва Труд рождения ден на премиера и добавя- премиерът ще празнува, работейки. С пожелания за здраве и късмет се присъединява и 24 часа като обещава, че от утре пак ще започне да брои дните до по-хубавото бъдеще на България.