РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА САКСКОБУРГГОТСКИ

УБИЙСТВОТО НА БИЗНЕСМЕНА ТОЛЕВ

Столичните вестници тази сутрин обсъждат две годишнини – 66-ата на Симеон Сакскобургготски и 2-ата – на неговото амплоа като министър-предсетадел. Много исторически паралели в коментарите, няколко цветисти български поговорки и дори заглавие на френски в един вестник, което обобщава всичко – “Vive le roi!”

Голяма снимка на девойка с бели чизми, червена фуражка и къса, червена пола-ламбадка е поместена на първа страница в ТРУД тази сутрин, с текст: “Мажоретки от Елин Пелин дефилираха по случай рождения ден на премиера, мероприятието се подпомага с 5 000 лв. от “Булгартабак”. Надзаглавие: “Царски рожден ден задръсти София” и уточнение навътре в броя – “София блокирана, царят празнува”. Беше организиран крос, заради което затвориха движението. В кроса участвали... седем души. НОВИНАР пише – Такова нещо и по Тодор-Живково време нямаше. 24 ЧАСА коментира редакционно: “Забравете поговорката Петима Петка не чакат. Вече не е вярна. Хиляди чакаха неколцина да си направят джогинга за царския рожден ден.” ТРУД се шегува в карикатура, прекръствайки булевард “Цариградско шосе” на “Царско шосе”. “Кросът – загуба на пари и нерви”, отсича ТРУД и продължава в коментар: “По-кротко, натегачи! Ами ако царедворците решат като приближените на Гай Юлий Цезар да приветстват царя с факелно шествие от подпалени хулители?”. Според ДНЕВНИК, това е “Предизборно слагачество”, но СТАНДАРТ, под заглавие “Ех, кмете, кмете!” пише – “Защо заради седмина /великолепната седморка/ Софиянски блокира половин София и накара хората да проклинат? Отговорите са два – или господин кметът се опитва да се натегне пред Симеон, или пък го слага на пангара. Софиянски си знае за какво.” ДУМА иронично изписва на френски: “Vive le roi!” СТАНДАРТ пише, че министърът на земеделието Дикме “...подари жребец на Симеон”.

Днешната втора годишнина от парламентарните избори, които доведоха г-н Сакскобургготски на власт, са тема на анализ на неколцина професори във вестниците днес. Проф. Евгений Дайнов пише в ТРУД под заглавие: “Две години след царския тайфун” – “Симеон бе припознат като новия Тодор Живков. Все повече ни казват какво да правим от Брюксел и Вашингтон. И шансът на царското управление да не влезе в историята като пълен провал, е просто да не проявява самодейност в тази ситуация.” – пише политологът. Социологът Васил Тончев приглася в ДУМА: “Това, от което най-много страда НДСВ, е, че не успя да убеди обществото в своята дееспособност.” Пред СТАНДАРТ професор Петър-Емил Митев отсича: “Атаката срещу властта се превръща във фарс. България води най-успешната от началото на прехода външна политика. Управляващите има с какво да се отчетат и във вътрешната политика.” Но проф. Драгомир Драганов в 24 ЧАСА споделя, че го обхваща “тих ужас” от потенциалната реакция на българина към бъдещото разполагане на НАТО-вски бази у нас – че тази реакция щяла да е “съвсем според гениалната констатация на дядо Славейков – Ти му въвираш доброто во гъзо, оно го пърда.” Дневник отбелязва, че основната характеристика на това управление е фантомността.

Делото, дознанието за хулиганство – сюжет с главни действащи лица Ради Найденов – шеф на кабинета на министър-председателя и прокурорът Чалъмов. 24 ЧАСА пояснява: “Шефът на премиерския кабинет пратил сигнала до прокуратурата да установи кой и защо разпространява информации, че премиерът има двойно гражданство. На тази база е започнало производство за хулиганство, казва прокурор Петър Чалъмов.” ДУМА, редакционна колона: “Чиновникът и прокурорът явно живеят преди век, във времето на Закона за Особата. Сигурно имат пиетет към историята. Те вече влезнаха в нея. Що ли им трябваше?” Самият министър-председател дава интервю за 24 ЧАСА, в което казва: “Не е въпрос на медиите да се проверяват за хулиганство, а да се знае истината. Да правя отчет? Съвестта ми е пред българите.”

Убийството на бизнесмена Толев – версиите. ДНЕВНИК: “Задкулисен играч в телекомуникациите беше убит”. ТРУД: “Убитият Тодор Толев е бил човекът в сянка на Майкъл Чорни в България. Той бил известен с прякора Бялата лисица”. 24 ЧАСА: “Дъщерята на Костов работела за Толев, който е бивш служител на ДС”. СТАНДАРТ: “Толев направил милиони от импулсни телефони.” ДУМА: “За последните шест месеца, това е осмият показен атентат в столицата”.

СТАНДАРТ пише: “Погром в Белград срещу хърватското посолство” – след победа на сърбите в европейското първенство по водна топка в Кран, “запалянковци проникнаха в сградата и поставиха на нея сръбско знаме”. Сюжетът е подхванат челно в 7 ДНИ СПОРТ: “Пак война Сърбия-Хърватия. Десетки ранени, посолство в Белград потрошено. Дипломатически скандал между Хърватия и Сърбия заради водната топка”.

Щрихи от международната политика в българския печат: ТРУД: “Техеран гневен на Джордж Буш”. “Еърбъс изпревари Боинг по продажби за първи път от четвърт век” – ТРУД. 24 ЧАСА: “Емири пазаруват самолети в Бурже.” ДУМА: “400 наши паспорти изчезнали в Израел. Депутат обвинява министър Паси в безхаберие. Документите можели да попаднат в ръцете на терористи.” 24 ЧАСА: “100 мародери обрали мисията ни в Ирак”. ДУМА: “В КНДР върлува канибализъм? Страшни слухове за убийства стряскат корейците. Гладът отново настъпва.”