Радио Франс Интернационал - България “Бум в икономиката” и “бум” по улиците

ЕС иска България да стане бежански лагер

На цяла страница СТАНДАРТ цитира френските политолози от института “ИФРИ” – д-р Ханс Старк и Максим Льофевр, които казват, че позицията на България по иракската криза няма да се отрази на процеса на присъединяването ни. “Политолозите в Париж – Ширак сбърка за София; критиките му не бяха справедливи, защото Европа нямаше позиция за Ирак”, четем в заглавие, а над него: “Франция ни вижда в ЕС през 2007 година”.

Цитиран е и дипломатът Жан-Луи Фалкони, че “От нас очакват стратегия за контрол на границите, която да гарантира пресичането на имигрантския поток към Европа.”

Вестник СЕГА тръби, цитирайки “Обзървър”: “Блеър настоява България да стане бежански лагер. Външни министри от ЕС, притеснени от идеята, засега я отхвърлят”.

И коментарът: “За една бройка да станем лагер за бежанци. България не каза "не". Друг извади кестените от огъня. Ами ако Швеция и Германия си бяха замълчали? София нямаше ли глас да каже, че идеята не й харесва? Възможно ли е Блеър да споменава нашата страна, ако не е сондирано мнение с външния ни министър? Соломон Паси знаел ли е, че на България се е отреждала такава роля? Казал ли е на колегите си в правителството? А в Народното събрание? Или тихомълком е обсъждал да станем бежански лагер само и само да приключим преговорите с ЕС, докато той е министър?” – поредица от въпроси във вестник СЕГА.

ДНЕВНИК цитира най-новия доклад на изследователския екип Economist Intelligence Unit, представен в Брюксел: “Присъединяването към ЕС не е гаранция за икономически просперитет в бъдещите страни-членки. Добрата икономическа политика на правителствата ще бъде от решаващо значение за успеха и би им позволила да настигнат 15-те двойно по-бързо” – смятат експертите, цитирани от ДНЕВНИК. В друга публикация изданието посочва: “ЕС няма да каже в Солун финална дата за преговорите с България”. Заглавие в НОВИНАР: “Провал и на втората ни мисия в Ирак”. Източник от Военното министерство казал за вестника, че вторият ни контингент за Ирак няма да е готов в определения срок – 30 юни и е много вероятно изобщо да не замине за пустинята. “Батальонът ни е без комуникации, може да стане обект на “приятелски огън”, се казва в подзаглавие на публикацията.

А 24 ЧАСА помества анализ на бившия президент Петър Стоянов, представен на конференция в Лисабон за новия трансатлантически консенсус. Ще ви цитирам само заглавието на редакцията: “Тежко ни, ако Западът се разцепи. Накъде ще кривне нашият преход след войната в Ирак”.

ТРУД, рубрика “Хвърлен камък”, цитат от френския президент Ширак пред списание “Тайм” след края на операцията в Ирак: “Сам можеш да тръгнеш на война, но сам не можеш да изградиш мир.”

НОВИНАР съобщава накратко: “Гласят Клинтън за шеф на НАТО”.

“Кого съди Международният наказателен съд?” По този сюжет, разработван подробно в РФИ-новините през последните дни, разсъждава днес вестник СЕГА в рубриката “Особен поглед”. Специално за изданието, журналистът Питър О-Донъл пише: “След като София подкрепи САЩ при вота в Съвета за сигурност на ООН, еврокомисарят Гюнтер Ферхойген отказа да потвърди, че преговорите с България за членство в ЕС ще приключат през 2004 г.”

Вътрешни теми! “Има бум в икономиката ни – Да, през ден гърмят бизнесмени...” – се шегува Малкият Иванчо от 24 ЧАСА днес. “България пак е в цикъл... цикъл на убийства” – това казва пък депутатът Наско Рафайлов пред СТАНДАРТ. “Държавата притисна групировките, те оцеляват по законите на джунгла на джунглата. И да имам данни за бизнеса на Толев, не мога да ги оглася”, казва Наско Рафайлов.

Пред ТРУД пък шефът на “Интерпол” Юрген Щьорбек казва: “Европа е с вас срещу мафията, първи сте в борбата с фалшивите евро”. 24 ЧАСА излиза днес с уводно заглавие – “Митничарите скромни: дом, кола, парцел”. Те споделили пред вестника какви имоти и пари са обявили.

НОВИНАР коментира по същата тема: “Корупцията по митниците ще намалее, ако търговците спрат да дават на митничарите. Тази мисъл изрече британският съветник на агенцията Джон Браун. Англичанинът обаче би трябвало да довърши формулата за разгрома на корупцията. Т.е., ако и митничарите спрат да вземат, рушвети няма да има изобщо. Браун, вместо да дава акъл, да вземе да си върши работата, за която е назначен и му се плащат уникални суми за нашия стандарт.” Коментар в НОВИНАР.

ТРУД днес цитира уводно думи на Ахмед Доган към медиите: “Бъдете великодушни”; а коментарната реплика на изданието е: “Не е зле някои от време на време да отправят към Доган царствения си слух.” Отделно, в интервю за всекидневника, лидерът на ДПС казва: “Западът чака персонални промени в кабинета.”