Радио Франс Интернационал - България Българските депутати, които обиколиха света.

340 души от елита си крият парите.

Трима журналисти от Дарик радио, разследвани за хулиганство спрямо гражданството на премиера.

Рекорди. Депутатите ни са за Гинес – настоява “Труд”. За две години те да обиколили 81 пъти земното кълбо. Рекорди, на фона на всичко, което се случва в България. И сега най-големите отличници. Най-много пътуващ е депутатът от БСП Любен Корнезов – 86 026 км.

Най-отсъстващ е Ахмед Доган – 236 неизвинени отсъствия от заседанията на парламента (което за две години е наистина рекорд).

Най-дълго приказващ е депутатът от НДСВ Иван Искров (номиниран за шеф на БНБ ). Той е говорил от парламентарната трибуна 84. 26 ч. Най-мълчалив на заседанията на парламента е бил Иван Костов.

Само 42 депутати не са ходили из чужбина, продължава да пресмята “Труд”.

След което става ясно, че само 49 депутати са ходили редовно на работа. От тях 18 са от СДС, 15 от НДСВ, 11 от БСП и двама от НИЕ.

И още рекорди – 340 души от елита си крият парите –пише “24 часа”. Това са съобщили от Сметната палата. Става дума за висши държавници и магистрати, неблаговолили да подадат декларации за парите и имотното си състояние. Техните имена обаче ще бъдат оповестени между 1 октомври-1 ноември т.г.

Казано по друг начин – 1 /4 от властта крие доходите си – пресмята в. “Сега”. От тях броят на магистратите е 185 души, твърди изданието.

А междувременно – строго наказание срещу крадците на коли. Това предлага варненският апелативен прокурор Васил Миков. Най-много коли се крадели с цел откуп – поне 40 на ден – твърдят от полицията. Затова и предложението на прокурора Миков е да има рекордни наказания и за посредниците – до 6 години затвор. Така можело да се стигне до 60 % спад на автокражбите.

Стоп на полицейщината – за това пък настоява Съюзът на издателите, четем от първа страница в “Труд”. Става дума за безпрецедентното решение на прокуратурата, с което трима журналисти от “Дарик радио” днес са призовани на разпити в полицията, защото са си позволили да търсят истината за гражданството на министър-председателя. Какво търси прокуратурата? - пита от страниците на в. “Сега” Явор Дачков.

И си отговаря: ако се вярва (на прозрението на Митко Цонев) – това е “Кой клати устоите на държавата?”. Което показва няколко неща. Първо, че главният прокурор на България Никола Филчев се държи неадекватно. Защото търси как така някой се одързостява да пита премиера дали отговаря на конституционни норми, когато в София се води мафиотска война, убиват скандални бизнесмени пред къщите им, слагат бомби по шосетата, а в това време прокуратурата издирва хулигани-журналисти и живее в 1974 г. После, прокуратурата може да прескочи и до 1937 г., допуска Явор Дачков, в зависимост от състоянията на своя шеф.

“24 часа” също бръква в дълбочина в проблема. И извежда прелюбопитни подробности от кариерата на Ради Найденов – човекът , завел делата срещу журналисти за хулиганство. Неговият дядо, разкрива Анастасия Мозер от БЗНС, е поискал навремето смъртната присъда за Никола Петков. Дядото Ради Найденов (на когото е кръстен шефът на канцеларията на Сакскобургготски) е кадър на Георги Димитров и Васил Коларов, бил е 16 години правосъден министър и е сменен едва при Тодор Живков. Внукът Ради Найденов бил изпратен в Министерството на отбраната по линия на хора от военното разузнаване. И ето, че харесан от премиера Сакскобургготски, сменил на поста Стоян Ганев.

“Стига, замириса на ботуши”, които са следващите журналисти?- с това водещо заглавие излиза “Стандарт”.

Изобщо тайните в България не намаляват, констатира “Дневник”. Министерството на oтбраната тайно разпределяло в момента поръчки за батальона в Ирак. В секретен списък със 79 позиции били заявени стоки за 1 млн. евро. Но въпросът е: кой има достъп до всичко това?

От проверка на “24 часа” пък крият дъщерята на просветния министър Владимир Атанасов. Момичето било изведено през задния ход на столичното 55 училище, констатират репортерите на “24 часа” и “Труд”. А журналистите просто искали да питат дъщерята на министъра, а и него самият как тя е писала върху “По жицата” на Йовков.

“Изпитът приключи”, заявява грубо пред журналистите директорката на училището, представила се като Петкова. “А как е малкото ви име?” – пита репортерка. “Да не сте ми интимна приятелка, за да ви го казвам” - отговаря директорката.

Ясни обаче са данните от първата матура по литература от темата “Скръб и самота в сонета “Пловдив” на Дебелянов”. И те са прискърбни – всеки трети, писал за Дебелянов, има двойка.

На този фон от вчера е ясно поне едно – възнагражденията на бившите президенти. Те ще получават по 1164, 40 лв. - пише Труд”. И коментира така: добре, президентът отсъди вчера достойни старини на двамата бивши президенти. Кога обаче това ще стане на шампионите на духа – на тези от книгите, спектаклите, галериите? – пита изданието. “Труд” припомня как трима президенти се поклониха пред ковчега на големия български поет Христо Фотев, който обаче крееше с пенсия от 46 лв...