Българите се страхуват от икономическа криза и тероризъм

Не по съвест, а по неволя се съюзяват в парламента

Вървим през тунела – към светлината. Ако стигнем до нея...

Един въпрос в разгара на лятото – какво ще представлява зима - 2004? И отговорът, предложен от 24 часа – за отопление с ток 20 лева повече. Защото от 1 юли електроенергията поскъпвала с 20.61% над евтиния лимит.

Българите пък се страхуват от икономическа криза и тероризъм, цитира Дневник резултати от изследване на Галъп. Страховете, че външна заплаха може да застраши националната сигурност са се увеличили два пъти след 11 септември 2001-ва година, стана ясно на представения доклад на конференцията “НАТО след Прага: нови членове, дееспособност, сътрудничество”.

Богатите искат да сме в НАТО, пояснява от своя страна Труд. Твърдо За членството ни в пакта са богатите и образованите българи. При бедните, ромите и електоратът на БСП тази подкрепа пада двойно. 53% общо искат наши войници в НАТО, отбелязва Стандарт. 35 на сто от българите пък категорично подкрепят разполагането на бази на алианса у нас. В НАТО обаче ще влезем през Босфора, разкрива 24 часа. Северноатлантическият пакт ще приветства България като нов член на среща на върха в Истанбул през май 2004-та година.

Разходите за батальона ни в Ирак пък ще бъдат поети от Съединените щати, разкрива отново 24 часа. Велчев: Можем да продадем иракския дълг за 250 милиона долара, цитира от своя страна Дневник финансовия министър. Тази сума може да бъде получена от страната ни до една седмица. Сумата, която ни дават за Ирак обаче е 130 милиона долара, според Стандарт. Ирак дължи на България 1 милиард и 700 милиона долара и единият от вариантите за получаването на дълга е той да бъде продаден на трети страни, на инвестиционни банки и други, пояснява Дневник. И макар че ще се намерят критици, които да обвинят финансовия министър, че се минаваме, по-добре врабче в ръката отколкото сокол в небето, коментира по повод сделката Труд.

Какви пък са шансовете ни Конгресът на Съединените щати да приеме законова поправка, с която България да бъде освободена от финансови ограничения заради подкрепата ни за европейската позиция за Международния наказателен съд? Лобито ви в Конгреса не е силно, цитира 24 часа посланика на Съединените щати у нас Джеймс Пардю. Сформираната група, която лобира за страната ни няма освен това и влиянието на групи като тези, лобиращи за Гърция и Израел. Но целият въпрос всъщност се състои в имунитета на американските войници.

Какво всъщност трябваше да е решението на България – 24 часа предлага различните гледни точки на двама известни журналисти. Ако не искаме да ни се стори, че керванът си лае и кучетата си вървят, трябва да си изберем за ориентир мотив, различен от груповата солидарност с нашите спътници от европейския керван, отбелязва Иво Инджев. Понякога обаче и в политиката постъпват по съвест, според противоположното мнение на скандално известния Мартин Карбовски. Въпросът с Наказателния съд е принципен и геополитически – а съвест и политика днес за България съвпадали.

Не по съвест, а по неволя пък се съюзяват в парламента. Осем партийни водачи се подписаха срещу проект за поправка в Избирателния закон, внесен от НДСВ, разкрива Труд. Според проекта парламентарно представена е партия, с поне 10 народни избраници. Справедлив ли е протестът на малките срещу големите, пита вестникът? Ами силният по дефиниция е винаги прав. Колкото до демокрацията – ако тя се измерваше с разходите, които правим за тези, които я крепят, значи България най-сетне е победила, категоричен е вестникът. Но всъщност “Народното събрание е множество от полуобразовани или селяни. Всеки говори каквото си иска. Цели заседания минават в празни приказки. Един стане и говори нещо, друг веднага се обажда и му възразява – и така се кара”. И това се впечатления още от 1879-та година. Впечатленията на Константин Иречек.

Арести в Шумен – предлагат деца в клуб за масаж, разкрива 24 часа във водещото си заглавие. Банда, осигурявала малолетни момиченца на педофили е била разбита в Шумен. Най-малката от проститутките е на 13 години и е била вкарана в бизнеса на 12-годишна възраст. Тя признава, че има редовни клиенти педофили, разкрива още вестникът.

Пленен от тръпчинките на Ралица Василева пък, вокалистът на известната рокгрупа Джетро тул, възпял българката, водеща по Си Ен Ен в последния албум на групата, разкрива 24 часа.

Вървим през тунела – към светлината. Ако стигнем до нея, споделят избраните за академици в областта на изкуствата Валери Петров, Светлин Русев и Антон Дончев в общо интервю за 24 часа. Йордан Радичков, пишещият шаман пък не стана академик – квотата на БАН не стигна за него, отбелязва Стандарт. И споделеното послание, предадено му от един сибирски шаман – Бог може и да го има, може и да го няма А ти живей тъй, все едно, че го има. Защото когато ни положат в земята, за която толкова много сме се загрижили, ще ни положат с лице към небето.