Радио Франс Интернационал - България За депутати вече ще избираме 120 личности, а кабинетът ще назначава още 120 магарета

САЩ ни спират военната помощ само за 10 месеца

Уолстрийт джърнъл: България вече не е безнадежден случай

Дете уби с прашка приятелчето си

Дете уби с прашка приятелчето си, обявява Труд на първата си страница. При улична игра в Стара Загора дете уби другарче с прашка, допълва 24 часа във водещото си заглавие.

И продължава на първата си страница черната хроника – 100 часа извънреден труд убили машиниста на влака, станал жертва на катастрофата край Карлово.

Жертва на партийни игри пък щял да стане Емил Кошлуков. Той прокарал в парламента обаче своя кодекс и както обявява в интервю за Новинар – няма да напускам, в добро настроение съм. Жълтите шефове обаче не гласуваха избирателния кодекс на Емил Кошлуков, разкрива 24 часа. И все пак, след гласуването той излязъл с победоносен вик “Смачкахме ги!” и почерпил с шампанско за 46 лева.

Кодексът предвижда изцяло нова избирателна система при гласуване на депутати. Запазва се броят на депутатите – 240, но половината от тях ще се избират с мажоритарен вот, а останалите – по пропорционалните партийни листи. Ами така – за депутати ще избираме 120 личности, а кабинетът ще назначава още 120 магарета, коментира 24 часа.

Какъв обаче е и другият резултат от гласуването – ОДС и Новото време влязоха в тематична коалиция, както я нарича Дневник, за да прокарат кодекса в парламента.

Освен, че ще можем да избираме вече 120 личности за депутати, ще можем да драскаме и в списъците на общинарите. Колкото за предстоящите избори – Софиянски печели с 40%, според проучване на Алфа Рисърч, разкрива 24 часа. 40% от столичани си искат Софиянски, приглася Труд. След него се нарежда Стоян Александров, който би събрал, ако изборите се провеждат сега, едва 13 на сто от гласовете на избирателите.

След като събраха мнозинството от гласовете на избирателите обаче, какво направиха НДСВ 2 години след началото на своето управление? Това, което се случва в НДСВ, може да се определи като борба за крилце или кълка, коментира Дума. Е, сигурно това, което управляващите са успели да направят през тези 2 години, не е нищо. Но защо ли в главата на човек са само бели, интриги, скандали и нищо друго, допълва вестникът. Новото време стана синоним на безхаберие, управляващите се прецакват един друг. Но – гафовете си валят, а керванът си върви, заключава Труд.

Парите, които Съединените щати обаче гласуваха да не ни ги дадат, ще ги получим през май догодина, успокоява пресата. Съединените щати ни спират военната помощ само за 10 месеца, отбелязва Стандарт.

В писмото на Пауъл има вратичка, освен това допълва в интервю за вестника посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова. Или както пояснява 24 часа – спирането на американската военната помощ ще е в сила най-късно до влизането ни в НАТО.

И въпреки това – Симеон към Буш – Скъпи президенте. Така се обърнал премиерът ни в писмо до президента Буш по случай националния празник на Съединените щати, разкрива 24 часа.

Какво обаче става с българо-американската дружба? И да не би да настъпва ледниковия период, разсъждава вестникът. Ледников период едва ли настъпва, но България със сигурност сплескала и удължила орбитата си. И ако до преди една година се въртяхме в прост кръг, сега се въртим по елипса – около два центъра с два променливи радиуса, които ту се скъсяват, ту се удължават, но сборът им си остава един и също - Вашингтон и Брюксел.

България обаче вече не била безнадежден случай, според Уолстрийт джърнъл, цитиран от 24 часа.

България получи първи инвестиционен рейтинг, разкрива Дневник във водещото си заглавие. Японската Japan Credit Agency ни вкара в А група, даде ни инвестиционен рейтинг, допълва Пари.

Можем обаче да работим с намален работен ден в жегите. Лекари и синдикати искали 2 часа почивка в горещините, разкрива Стандарт. Причината е ясна – затисна ни жега, както обявява Дума и призовава – Стойте си вкъщи.

Това обаче със сигурност не се отнася за техноманиаците, които ще могат да видят най-авангардните представители на музикалните стилове хаус, тек хаус и техно на едно място за една вечер, разкрива Труд. Специално за петия стрийтпарад, организиран от Метрополис, ще дойдат едни от най-големите имена – за да участват в най-мащабното музикално събитие в България, допълва вестникът.