Радио Франс Интернационал - България 1000 лева за шестица по литература на изпита след 7 клас

Цените скачали като на митинг на СДС

България - крушение на мечтите, според телевизия Би Би Си

Скандал – 1000 лева за шестица по литература, разкрива във водещото си заглавие Новинар. И още от ценоразписа – срещу 400 лева оценката от изпита за елитните гимназии се казвала предварително. Оценките по литература на изпита за елитните гимназии бяха освен това подменяни масово в София, заявява пожелала анонимност проверителка от комисията. Това била и причината за рекордно многото пълни шестици в София – 280. Само 81 били те в провинцията, въпреки, че там са се явили три пъти повече деца в сравнение със столицата.

Между отличниците пък била и щерката на просветния министър Владимир Атанасов - Мартина. Новинар помолил баща й да публикува съчинението й, за да имат децата еталон как се разсъждава за пълна шестица. До редакционното приключване на броя обаче отговор не бе получен, уточнява вестникът.

Тя не е дете на министър, но също има шестици, запознава от своя срана читателите си 24 часа с една от пълните отличнички. Школата Иванов била фабрика за отличници, пък разкрива вестникът. Цените за курсовете се пазят в тайна. Слуховете обаче говорят, че в навечерието на изпита по математика децата от въпросната школа са решавали трудната задача по геометрия, която се падна на следващия ден изпита. “Това са инсинуации на хора, чиито деца не са положили толкова упорит труд... Щом няма друго оправдание за успеха, тръгват слухове, родени от интелектуална импотентност”, заявява в интервю за вестника собственикът на школата Атанас Иванов. Изпитите тази година бяха изключително оспорвани. Така че, изчислява Стандарт, момчета с две петици влизат в гимназиите, на момичетата обаче е нужна поне една шестица.

Със специален правилник за безопасност пък, вече ще пазят учениците от порно в Интернет. Учители ще следят за контактите на децата в мрежата, пояснява 24 часа.

В помощ на студентите в затруднено положение пък се обяви СДС – стипендии за бедни вместо мерцедеси, предлага СДС, отбелязва Труд. И реакцията на шефа на Народното събрание – рибата още в морето, а те слагат тигана. И поводът за предложението – обявените икономии, които е реализирал парламентът за миналата година и желанието на ръководството на Народното събрание да закупи с тях 16 нови мерцедеса. “По закон тези пари трябва или да се върнат на републиканския бюджет, или да се използват за такива фондове с образователна и хуманитарна цел”, цитира 24 часа Димитър Абаджиев от ОДС.

И след реализираните от Народното събрание икономии – няма опасност това да се случи в обикновените български домакинства. Защото, както обявява Труд, тия дни родните цени като че ли са се събрали на митинг на СДС – след ток, парно, телефони и какво ли още не, сега и захарта се готви да скача. Скандално, от 1 юли в Габрово, Ямбол и другаде вдигат цената на водата, пък разкрива 24 часа във водещото си заглавие. ВиК дружествата се оправдавали с покачването на тока. Енергийни експерти пък поясняват, че това не било оправдание, тъй като били поскъпнали само цените на тока за бита.

И поглед към предизборните вълнения на пресата – ДПС ще подкрепя БСП на местните избори, отбелязва в интервю за Новинар социологът Андрей Бунджулов. Щяло да има и паралелни кандидатури от името на БСП и това не е добре за левицата, предрича още той за Новинар. НДСВ пък не се бавели с кандидат-кмета за София. Просто такава ни е стратегията, заявява в интервю за Дневник зам.-председателя на щаба на НДСВ за изборите Антония Първанова. Как обаче ще протече самата кметска кампания, пита 24 часа?

Защото ако в първия рунд на кметската кампания се появи пищов, на финала той непременно ще гръмне. Тъй учи теорията, отбелязва вестникът. Новото в тези избори е ,че имаме на само Митьо Пищова /независим кандидат за Ввелико Търново/, а и цял отбор заредени оръжия. Но именно това е новата, четвърта сила по места / след СДС, БСП и ДПС/ - за НДСВ е рано да се каже, допълва вестникът. Но, както казва убиец в един филм, “пистолетът е като птица в ръката. Ако го отпуснеш прекалено, може да излети. Ако го стиснеш прекалено силно, има опасност да умре”. Така става сега и с партийните и кметските кандидатури, заключава 24 часа.

Какво става пък в България като цяло? Крушение на мечтите. Под това заглавие телевизия Би Би Си пусна репортаж за страната ни, разкрива Труд. В него се твърди, че България не може да спечели битката с корупцията и не може да се отърси от някои лоши навици от комунистическото си минало. 76% от българите са жертва на корупция, цитира от своя страна Стандарт изследване на асоциацията “Прозрачност без граници”. А Дневник резюмира – българите са сред най-стреснатите от корупцията.

Зарежете мазохизма! Напредвате бързо, споделя обаче пред 24 часа Марта Руедас, шеф на Програмата за развитие на ООН у нас. Чуждите очи винаги виждат нещата по-добре, споделя тя по повод ситуацията у нас и обществените нагласи. Вие сте страна и народ с отлични дадености, исторически традиции, голям потенциал. Това, че виждате нещата винаги по-черни, отколкото са, явно е отличителна черта на българите, допълва още тя.