Или ремонт на Темида наесен, или няма Европа

В НДСВ пак оставки и заплахи

Прокуратурата подхваща купените шестици

Или ремонт на Темида наесен, или няма Европа. Така 24 часа резюмира предупреждението, отправено от еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. А Труд представя основните позиции – Ферхойген: Променете си конституцията! Първанов: депутатите да работят, докато не приемат поправките! Герджиков: Това ще стане през октомври-ноември.

И именно поради факта, че Ферхойген пришпори парламента, както се изразява Труд, Първанов и Герджиков пък се сдърпаха за конституцията. Президентът и председателят на парламента се разминаха във вижданията си в какви срокове трябва да се промени конституцията. Според президента измененията трябва да минат през парламента на първо четене до лятната ваканция. Според шефа на Народното събрание това можело до стане не по-рано от края на октомври. Поводът за този задочен спор е изказването на Гюнтер Ферхойген, че основният закон на страната трябва да се промени до септември. Или както Труд предава посланието му – бързайте със съдебната реформа, променете конституцията до септември в частта й за съдебната система, иначе приключването на преговорите за членство в Евросъюза до 2004-та година е под въпрос.

А както резюмира Дневник – Ферхойген: Промени в конституцията до септември! Ясно е едно – със съдебната власт, каквато е забатачена в момента, не ни щат в Европа. И са прави, отбелязва Труд. . Колкото до политиците – да запретнат ръкави и да прозрат – време няма, Евросъюзът не е дружинка за благотворителност, нито пък сме му толкова мили, че да ни щади, заключава вестникът. Еврокомисарят Гюнтер Ферхойген изненадващо размести класацията на най-обсъжданите доморасли събития с немалки шансове да изпревари дори пикантериите около смяната на министри, коментира Дневник. Но ако заканата му не е само опит за сплашване на тукашните яваш реформатори на съдебната власт, тя би трябвало да се приеме като свършен факт, тъй като депутатите веднага определиха поставения срок като нереален.

Паси обаче успя да изуми еврокомисаря Ферхойген с концерт за флейта и министър, разкрива 24 часа. Соломон Паси събрал очите на Ферхойген с изпълнение на блок флейта в столичния клуб Максим. След това руса и чернокоса девойка притиснали министър Паси в шеметен танцувален сандвич на дансинга.

А през това време – в НДСВ пак оставки и заплахи, обявява Дневник на първата си страница. А Труд разкрива – Царисти на нож за погачата. С бурен скандал започна работата си новото ръководство на парламентарната група на НДСВ след като вчера прясно избрания зам.-шеф на царските депутати Веселин Близнаков подаде оставка. Близнаков предаде царя, коментира по този повод Стандарт. И причината за това предателство според Труд – Близнаков иска да запази поста си председател на енергийната комисия, а оттам и добавката от 20% върху заплатата, правото на служебен автомобил и секретарка. Новинар отива по-далеч с разкритията като обявява, че според някои Близнаков е взимал по 200-300 хиляди лева месечно, за да държи политически чадър над енергийния министър Милко Ковачев. Двама от групата обаче веднага заплашиха, че ще напуснат парламентарната група, ако той не освободи енергийната комисия.

Готови ли са министрите пък да освободят постовете си. Търсите ли си вече работа? – с този въпрос 24 часа прави анкета сред министрите от кабинета. И някои от отговорите – Николай Василев, министър на икономиката – “Категорично не, хе-хе-хе”. Долорес Арсенова, министър на екологияга: “Хи-хи. Все още не си търся, но не смятам, че ще имам проблем да си намеря”. И Божидар Абрашев, министър на културата – “Защо да си търся? Аз съм професор в Музикалната академия”.

За място в Софийския университет пък се борят днес 4 хиляди младежи, които се явяват на изпита по български език и литература. 4000 стискат палци за Ботев или Вазов, разкрива Стандарт проучване на НЦИОМ. Според него най-желаните автори били Иван Вазов и Христо Ботев.

Прокуратурата пък подхваща купените шестици, продължава с разкритията около изпита за езиковите гимназии Новинар. Прокуратурата се самосезирала да провери има ли извършено престъпление по служба при проведените изпити по литература. Извършената проверка за нарушения от столичния инспекторат по образование е формална според вестника. А до документацията по изпита е забранен всякакъв достъп.

Людмил Георгиев заслужава фестивал на негово име, споделя пред Дневник певицата Камелия Тодорова. С концерт, посветен на Франк Синатра джазмени отдадоха почит и на Людмил Георгиев. Джаз музиканти смятат, че Министерството на културата трябва да заложи в бюджета си перо за подобни изяви. Те обаче са сигурни в медийното партньорство на РФИ, Джаз ФМ, БГ Радио и Ретро радио, допълва вестникът.