Радио Франс Интернационал - България 170 хиляди българи без заплати

Довечера премиерът ще каже промените в кабинета

Вот на доверие от СДС иска Надежда Михайлова

Френското посолство направи дарение от 25 коли на МВР

130 милиона лева неплатени заплати, обявява 24 часа на първата си страница. 170 хиляди българи без заплати, изчислява от своя страна Труд във водещото си заглавие. Това са работници от държавни и частни фирми, които не са получавали с години заплатите си. Още 300 милиона пък били борчовете на бизнеса към Националния осигурителен институт за неплатени социални вноски на хората.

Ами – обирджийство – така определя Труд новината. И какво излиза в крайна сметка? Че не само ощетените, а и всички данъкоплатци по нашенско кредитират тарикати. Бизнесмените пък, които редовно плащат заплати и застраховки, са будали отвсякъде, заключава вестникът.

За очакващите развръзката пък – днес Симеон ще разкрие на общо заседание на ДПС и НДСВ промените в кабинета. От 3 до 6 министри падат?, с въпросителна накрая разкрива 24 часа. Довечера Симеон ще каже промените в кабинета, приглася Труд. Симеон щял да се раздели с образователния министър Владимир Атанасов, министърът на културата Божидар Абрашев обаче остава, според разкрития на вестника.

Премиерът провел консултациите си с възможно най-широк кръг от хора. Чертаят се и схеми за разместване на вицепремиерския кръг, като според някои осведомени в него могат да влязат финансовият министър Милен Велчев и досегашният шеф на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов или външният министър Соломон Паси, разкрива 24 часа.

Вот на доверие от СДС иска Надежда Михайлова, обявява Дневник. СДС свиква извънредна конференция преди местния вот, допълва Пари. И разкрива – главният секретарят на МВР потвърди за предизборни машинации за отстраняването на Пламен Орешарски. Орешарски отстранен по сценарий на Надка, пък коментира от своя страна Стандарт.

“За мен Васил Божков е легитимен представител на българския бизнес”, допълва самият Пламен Орешарски в интервю за Дневник. “Да отстояваш принципи е много по-важно от това да си запазиш лидерския пост”, контрира Надежда Михайлова в интервю за същия вестник. Тя получи и категоричната подкрепа от президента Петър Стоянов – “Надежда Михайлова даде практическа заявка за повеждане на политика, която досега в България никой не е успял, а дори не се е и осмелявал да заяви, че може да проведе”, изрази подкрепата си Стоянов по време на лекция на хърватския президент Стипе Месич, разкрива 24 часа.

И предупреждението – по пътя си Михайлова ще трябва да изпие до дъно много горчиви чаши, защото трябва да се бръкне надълбоко.

Колкото до самата лекция на Стипе Месич – предлагащите страни по-добре да се замислят как да решат регионалните кризи, за да може в страните да пристигат не бежанци, а туристи. Така хърватският президент коментира британско-италианското предложение София и Загреб да изградят центрове за бежанци на своите територии, отбелязва 24 часа.

Не може да се очаква, че България ще поеме ролята на гето, което да изолира бежанци, пък било категоричното мнение на президента Първанов. Той поздрави вчера френският посланик у нас по случай националния празник на Франция, обявява същият вестник под снимка на двамата разговарящи с чаша в ръка. Франция ни дари 25 нови коли, разкрива Труд. Ключовете бяха връчени от посланика на Франция у нас Жан-Лу Кюн Делфорж. Това е второто дарение на автомобили, което прави френското посолство на МВР, пояснява Дневник.

Междувременно стана ясно, че представители на френските автомобилни гиганти идват у нас на преговори с икономическото министерство, допълва Стандарт.

Нова телевизия получи национален лиценз, обявяват Пари и Дневник на първата си страница. Нова телевизия става национална, приглася Стандарт. Чакайте нова програма от септември, цитира 24 часа обещанието на шефката на НТВ Силва Зурлева. Другите кандидати обаче ще обжалват решението на Комисията по регулиране на съобщенията. И независимо, че Нова телевизия спечели финала, властта не спечели, а България сама дискредитира конкурса за третия ефирен канал, коментира Труд. И е напълно възможно България да излезела от цялата ситуация на минус – окаляна пред света заради тромавите си процедури и вкарана в скъпоструващи международни процеси, допълва Труд.

И успокоението на вестника – нашенецът ставал трезвеник. Това показвали данните на Националния статистически институт, които Труд резюмира така - пием по-малко, но ходим повече в чужбина.