Радио Франс Интернационал - България Вторият кабинет “Сакскобургготски” е готов

Корупцията е сред управляващите

Децата у нас са с 3% по-малко от пенсионерите

Вторият кабинет “Сакскобургготски” е готов, категоричен е Дневник във водещото си заглавие. Вторият кабинет бил подреден и се очаква да бъде обявен от премиера на Политически съвет на НДСВ днес сутринта. Едно от сигурните неща е, че след Симеон най-силният човек в правителството ще бъде доскорошният шеф на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов. Той вероятно ще бъде първи вицепремиер, разкрива Дневник.

Симеон казва за министрите днес, приглася и Стандарт. Премиерът не бърза да огласи промените в кабинета, контрира обаче Пари. И допълва – говорителят на Министерския съвет прогнозира новите имена да се чуят до края на седмицата. Колкото до новите имена – още от понеделник Симеон и Доган решили без тях, обявява 24 часа.

А сред сигурните, че ще бъдат сменени са – Пламен Петров, министър на транспорта; Владимир Атанасов, министър на образованието; Божидар Финков – на здравеопазването; Неждет Моллов, министър без портфейл.

Под въпрос били вътрешният министър Петканов и на икономиката Николай Василев. Иначе вестникът също залага на това, Симеон да каже имената на новите министри днес. От ремонта обаче ще можем да разберем накъде ще завие управлението, убеден е 24 часа.

Но това са само слухове засега. В следващите 24 часа пък слуховете вероятно ще станат факти, прогнозира Дневник. После пък ще бъдат разжалвани до слухове и така до пълното ошашване на публиката. Интересна държава, интересно време, интересни хора, заключава вестникът.

Корупцията обаче е сред управляващите, категоричен е шефът на Върховния съд Иван Григоров, в интервю за Труд. И един пример – цената за водач на листа в Монтанския избирателен район била 50 хиляди щатски долара, а за избираемо място – 30 хиляди щатски долара.

Само 2% от населението обаче се плашат от некадърни властници, разкрива 24 часа като се позовава на изследване на общественото мнение, извършено от НЦИОМ. За 2 години управление на НДСВ обаче неодобрението към правителството е скочило 6 пъти, а към парламента – 3 пъти. Вярата на народа, че това правителство ще свърши нещо както трябва, е спаднала повече от нивото на река Дунав, коментира Труд. И само за сравнение – за юни тази година недоверието е 67%, а лятото на 2001-ва година доверието беше толкоз, допълва вестникът.

Избирателите били най-доволни от работата на Соломон Паси. Но всъщност, това от което действително се страхуват е мизерията, обобщава Стандарт.

А иначе – българинът мечтае за едно – по-добър живот за децата му.

Децата у нас обаче са с 3% по-малко от пенсионерите. А населението е намаляло за 2002-ра година с 46 хиляди души, цитира Дневник данни на Националния статистически институт.

Стопихме се с 87 143-ма души за година и девет месеца пък според Труд. А декември и януари били време за умиране. Населението у нас прогресивно застарява. В момента средният българин бил на 40.6 години. В момента пък на 1000 българи се падали по 1056 българки. Ергените обаче да не потриват ръце, че много могат да избират, предупреждава вестникът. Превъзходството на жените било само в по-високите възрастови групи – над 40 години.

14 юли продължава да присъства по страниците на вестниците и днес. На градинско празненство по случай 214-тата годишнина от Френската република, посланикът на Франция Жан-Лу Кюн Делфорж покани президента Първанов, политици, дипломати и журналисти, отбелязва Пари. Французи срещат 14 юли на открито, отбелязва и 24 часа. И допълва – оркестър свири “Мила Родино” в чест на президента Първанов.

Земунската мафия е и у вас, предупреждава бившият президент на Югославия Воислав Кощуница в интервю за 24 часа.

Колкото до Балканите – те са място, на което не можеш да останеш безразличен. Тук няма скука и монотонност. Балканите са изключителна смесица от култури на различни цивилизации. И ако си роден тук, няма защо да обикаляш света. Това е мястото, което е достатъчно за цял един човешки живот.