Кризата в СДС се задълбочава

Есе и тест за гимназистите

Седем пъти повече пиели богатите от бедните у нас

Кризата в СДС се задълбочава, оставките заваляха, обявява Дневник на първата си страница водещата за пресата новина. Криза в СДС. Конфликт между младите и лидерите на “Раковски” 134 след махането на Орешарски. Ръководството на синия комсомол подаде оставка, защото партията се управлява от олигархия, пропита от слухове, интриги и корупция, пояснява Монитор. А Труд допълва – След раздор със Старите, младите в СДС напускат Надежда. Боршош подаде оставка барабар с целия си екип. След драматична седмица на разпри със синьото ръководство, Националният съвет на комсомолците прие мотивите на своите и им даде мандат да организират национална конференция наесен, която ще гласува оставката, допълва вестинкът.

“Разбирам ви”, отвърнала Надежда Михайлова, обявява 24 часа. “Оставката на ръководство на младежкия състав на СДС няма да се отрази негативно на партията”, цитира вестникът и зам.-шефът Емануил Йорданов. След изхвърлянето на Орешарски обаче пред сините има само губещи варианти, репликира Стандарт. И най-дългият път обаче започва с първата крачка, отбелязва политологът Евгений Дайнов в анализ за Дневник. В случая крачката била ръководството на СДС да поеме дълбоко въздух, да успокои треперенето на крайниците и беснеенето в мозъка и да си каже – “Не ме е страх!”. Защото страхливостта е главната характеристика на днешната българска нация и на нейните предводители и онзи, който пръв се отърве от страха, е онзи, който ще формира дневния ред на бъдещето.

И с поглед към бъдещето – есе и тест за гимназистите, забраняват на частните учители от големите школи да проверяват конкурсни теми, обявява на цялата си първа страница Виж. Новият просветен министър обмисля есе и тест за прием в гимназиите. Есе и тест вместо тема за гимназиите, допълват Труд и 24 часа. Обмислям темата за изпита за езиковите гимназии да се смени с есе и тест от типа на TOEFEL, цитира 24 часа просветният министър Игор Дамянов. Така щели да се избегнат наизустяването на готови съчинения-разсъждения и корупцията. Освен това не било редно учениците да се класират централизирано, а всяко училище трябва да прави собствена кампания, както е в университетите. Министърът може само да бъде похвален. Но след А, Дамянов да каже и Б, коментира вестникът. Защото приемането на правила в цяла свят /извън България/ е просто задължително. Идеята обаче трябва да се доразвие, според Монитор. И първо да се отиграе в по-долните класове. А децата да се подготвят за теста не в рамките на една година, а постепенно, за да свикнат да се състезават.

Тези, които успяват пък ги приемат в Харвард. Харвард взе двама от златните ни медалисти по математика, разкрива Монитор на първата си страница. Трима от победителите са приети да учат в Харвард и Калифорнийския университет. Българчета са световните шампиони по математика, допълва Труд.

Седем пъти повече пиели пък богатите от бедните у нас, цитира Стандарт данни на Националния статистически институт. Данните на експертите показвали, че изразът “едните ядат свинско, другите зеле и средно се получава свинско със зеле” не бил правилен, коментира вестникът. Защото богатите у нас ядяли както повече свинско, така и повече зеле и пиели със 7.4 пъти повече алкохол.

А за тези, които вече почти са прежалили морето тази година – Банки дават кредити за почивка, обявява Виж. Банки предлагат море на кредит и Почивка на кредит, допълват Стандарт и Труд. Вече не е нужно цяла година да сте спестявали, за да отидете на море или на планина тази година. Няколко банки у нас вече предлагат услугата от типа почивки на изплащане. Сред тях са Обединена българска банка, СИБАНК, пощенска банка и Хебросбанк като отпускат бързи и изгодни кредити от 250 до 3000 лева. Туроператорски фирми пък предлагат почивки срещу първоначална вноска от 30-35 на сто от стойността на пакета. Туристите се издължават след това на месечни вноски, допълва Труд.