Радио Франс Интернационал - България Огнен ад в Пирин

Царски депутат отърва наказателно преследване

"Работим с хора, а не с перфектни машини", интервю с премиера Сакскобургготски

Арестуваха Пилето за контрабанда

Трагедия в Пирин, съобщава Труд. Огнен ад в Пирин, приглася Монитор. Четирима изгоряха в боен хеликоптер. Ми-17 се разби при гасене на пожар край Разлог, уточнява Стандарт. 24 часа помества снимка на първа страница, на която министърът на вътрешните работи Георги Петканов оглежда мястото в гората над Разлог, където катастрофира машината. Подозират, че е умишлено подпалване, отбелязва вестникът.

Хеликоптерът се разби в местността Беталовото близо до Предела. Около 200 души горски служители, пожарникари, 80 войници от поделението в Банско, служители от Гражданска защита и местни доброволци станаха очевидци на трагедията, разказва Труд. Те видели как хеликоптерът рухнал върху короните на дърветата. Преди това двигателите на машината изненадващо замлъкнали, допълва изданието. Ударът в земята и взривът били невероятно силни. От огъня труповете са напълно обгорели, посочва 24 часа.

“Екипажът бе много опитен, а хеликоптерът бе ремонтиран преди 3 месеца”, цитира Стандарт военния министър Свинаров. Загиналите офицери оставиха шест сирачета, добавя изданието.

Разследващите работят по 4 версии за катастрофата, разкрива Новинар. Черната кутия е намерена и ще бъде изпратена за експертиза, информира Монитор.

Пожарът е дело на дървената мафия, чиито действия преди време са били блокирани, твърдят пред вестника хора от Разлог. Същото мнение застъпва и кметът Любен Татарски.

Опитни пилоти обаче обясниха, че ако е имало много пушек, двигателите може да са поели доста дим и са блокирали. Те допускат, че аварията може да е причинена от високата температура над пожара, пише по темата Труд.

Царски депутат отървава наказателно преследване заради имунитета си, излиза с водещо заглавие Сега. Но Софийският районен съд осъди депутата от НДСВ Камен Влахов, който на 2 март миналата година отмести от пътя си полицай и го рани. Народният избраник, прочул се с репликите "Ще има легни-стани" и "Ще ставаме на кълбета" при друг конфликт с униформени, трябва да плати 1000 лв., уточнява изданието. Съдът наложи и запор на автомобила на народния представител, допълва вестник Виж.

Юристи твърдят, че от решетки Влахов се е спасил само заради депутатския си имунитет,отбелязва и 24 часа и помества интервю с депутата, в което той твърди, че няма никакъв инцидент, но не отрича за разправията с полицая. “Човек трябва да има дупка в главата, за да удари полицай” опитва се да се извини в интервю пред часовия вестник жълтият депутат.

“Работим с хора, а не с перфектни машини”. Така звучи обобщеното извинение на министър-председателя по повод две години от съставянето на първия кабинет “Сакскобургготски” отбелязва Дневник. “Аз съм доста “квадратен” човек, когато се отнася до институции” признава Сакскобургготски. В интервюто пред вестника премиерът казва: “Гледам няколко крачки напред, на най-важното сега е мандатът на правителството да приключи успешно” (не обичам абсолютните неща), така че да го почувстват гражданите и да е добре за страната.

Оцелелите след ремонта на кабинета министри са доволни от свършеното за две години, показва анкета на вестник Дума.

Няма цветя за българския лидер. От 800-те дни, които Сакскобургготски поиска, остават 70, а целите са все още далече, констатира Стандарт.

Правителството обаче разчисти пътя на премиера Сакскобургготски към реституцията на още един дворец - “Ситняково” край курорта Боровец, продължава по темата за имотите на премиера Труд.

Докато царят вчера си почиваше в Испания, министрите му гласуваха палатът да бъде иззет от Съюза на българските писатели. Занапред той ще се стопанисва от управителя на Софийска област Олимпи Кътев. Писателите сами се отказали от имота, тъй като нямали средства да го стопанисват, гласи обяснението от правителствената преслужба, информира Труд.

Вниманието на пресата е привлечено и от неплатените данъци на футболиста Христо Стоичков. Данъчните чакат 23 хиляди от Стоичков, съобщава Стандарт. Това показват ревизионните актове, които данъчните връчиха на адвоката му Тодор Табаков вчера, а сумата е три пъти по-малка от тази, която първоначално претендираха инспекторите, допълва изданието.

Според Новинар сумата е намалена 4 пъти. Вместо 68 000 лева, Стоичков ще плати 17 900 лева на хазната, уточнява вестникът. Сега е ясно на всички защо Камата отказа да плати сумата по първоначално предявения към него иск, коментира пред Стандарт адвокатът на Камата. Той е оспорил акта от 2000 г., в който бе вписана сумата от 68 000 лева, с мотива, че по това време Стоичков няма източник на доходи у нас.

Лъжлив сигнал спря 6-и реактор на АЕЦ. Една пета от страната остана без ток. Специалистите все още разследват защо е станал инцидента, отбелязва изданията.

И една новина, с която може да се похвали НСБОП – арестуваха Пилето за контрабанда. Като дясната ръка на Косьо Самоковеца го определят полицейските източници, изтъква Монитор. Ники Пилето е известен на службите като един от специалистите по нелегален внос на пилешки продукти /оттам и прякорът му/ обяснява Дневник. Антимафиотите работят по изясняване на участието му в незаконно внесени 5 тира с китайски дрехи. Закопчават двама полицаи, има замесени и митничари, твърди Стандарт.

Притежаваме и качества, които другите народи нямат, оптимистично звучи казаното пред Монитор от Калоян Славов, златен медалист от математическата олимпиада в Токио.