Радио Франс Интернационал - България Пожарът в Пирин - умишлен

За честта на полицая: служител на МВР осъди депутат

Министър Петканов оправда награждаването на Вежди Рашидов

Сиренето рязко постъпна

"Българите - гневни на Симеон"

Пожарът в Пирин – умишлен. Според “24 часа” вече има първи арестуван за пожара. Това е човек от Разлог. “Мафията запали Пирин от три страни” – пише “Монитор”.

И дава данни: 40 % от населението се препитава от незаконна сеч според кмета на Разлог Любен Татарски.

Ако има управници в тази държава да не пращат добрите хора да гинат, а да обуздаят подпалвачите” – изплакват пред “Труд” болката си близки на единия загинал офицер от хеликоптера, разбил се при гасенето.

В местните кръчми поне от месец се говорело, че мафията ще подпали гората. Коментарът на “Труд”: Кметове, полиция и лесничеи из цялата страна отлично знаят кои са лесничеите и търговците. Това, подчертава “Труд”, личи от лобирането на депутати в полза на определени нарушители”.

Междувременно, подчертава “Монитор”, вчера вътрешният министър Петканов обясни парламентарната трибуна защо е наградил скулптура Вежди Рашидов (обвинен в сблъсък с полицай). От обясненията на Георги Петканов става ясно: Рашидов бил правил редица безвъзмездни жестове към МВР (статуетката Полицай на годината), обещал със собствени средства да издигне мемориална плоча на застреляните полицаи в Люлин, бил борец срещу тероризма (проект за паметник на жертвите от 11 септември).

“24 часа” подчертава, че според автора на питането Йордан Соколов е ясно защо Доган е оставил Петканов на поста му след такъв отговор. “Труд”, от своя страна, застава в подкрепа на Рашидов и пита: “Какво му бърка на Соколов, ценителят на изкуството, че един от най-големите ваятели на малка България е получил някакво признание?”

“Монитор” обаче отново се връща към “достойнството на полицая”. И то с друг пример: “Депутат най-сетне осъден заради телесна повреда на депутат”. Става дума за депутата от НДСВ Камен Влахов, нашумял с опита си да накара служители на паркинг, вдигнали колата му, “да стават на кълбета”.

Сега става дума за инцидент, случил се на 2 март 2002, когато депутатът сгазил с бронята на колата си крака на полицая Кикьов, който искал да го спре да не паркира в близост до падащо дърво. “Преди Арлин Антонов ви газеше, сега аз ще ви газя, ще се обадя и на вътрешния министър (Петканов), заявил Влахов от автомобила си “Фолксваген пасат”. Глобата на съда е 1000 лв. (депутатът Влахов има имунитет).

“Стандарт” препоръчва депутатите да бъдат пратени на неделно училище, в съответствие с идеята на правосъдно министерство там да ходят онези родители на провинили се заради хулиганство отрочета.

А какво все пак става ясно с днешна дата? Това, пише “24 часа”, че поскъпването на водата в бъдеще зависи само от един човек – от строителния министър Валентин Церовски. Причината, както отбелязват часовият вестник и в. “Виж”, е, че в Габрово, Перник и на други места зачестили самоволните поскъпвания.

“Сиренето обаче удари 4 лв.”, купувачите са в шок, пише "Стандарт”. И допълва, че в това време млякото се изкупува по 18 ст. литъра.

В репортаж от столичен магазин “Стандарт” констатира как софиянци са смаяни от цените на млечните продукти. “Преди месец купувахме кило сирене по 1,80-2,30 лв. А сега цената гони 3,80 лв.”, оплаква се пенсионерката Севдалина Петрова.

И още изненади, но с външнополитически адрес: авангардът на нашия батальон за Ирак вчера не е излетял от летище Крумово. Според офицери имало заплаха от атентат. Според Министерството на отбраната авангардът излита днес, заедно с групата за Афганистан.

“Българите са гневни на Симеон” - под това заглавие “Труд” препечатва анализ на “Индипендънт”. Според авторката Диана Кириаку премиерът си е навлякъл гнева на сънародниците и с неизпълнените обещания да повиши стандарта им на живот. В статията се припомня, че остават 69 от обещаните 800 дни, че подкрепата на правителството е паднала с 20 %, но опозицията е слаба. “Индипендънт” отбелязва и че Сакскобургготски е бил своеобразен тест за връщането на европейските монарси на политическата сцена.

“24 часа” препечатва анализ на швейцарския “Тагес анцайгер”, който отделя цяла страница на България. Кореспондентът Силвия Хьофер пише, че Симеон се е свързал със съмнителни бизнесмени и че много от неговите министри са също толкова корумпирани, колкото и тези от предишните правителства. В текста, който препечатва “24 часа”, се цитира и бивша пианистка от операта, която казва, че била монархистка, но сега е възмутена от Симеон и казва, че той е слабоумник.

И още две препечатки от световната преса. “Двама българи с часове разиграваха полицията в Хановер”, пише “Монитор”. Инцидентът е подробно отразен в местната преса, по време на отчаяната гонитба българите изхвърлили пакет с бял прах, за да се отърват от уликите.

Португалските власти задържаха 32 нелегални имигранти от български и украински произход, допълва “Монитор”.

И накрая препечатва материал от чешкия “Лидове новини”. В него се съобщава, че в Прага расте броят на бездомни деца от Източна Европа, като 20 % идват от Украйна, Румъния и България...