Франция настоява България да спре 11 на сто от морските си кораби

PR-ът на кебапчетата свърши

Хлябът в София по-скъп от днес

Франция настоява България да спре 11% от морските си кораби, защото не отговарят на техническите изисквания на ЕС, заявява за "Сега" говорителят на френското външно министерство Ерве Ладсу. Според Париж това е едно от условията, от които ще зависи приключването на преговорите на България с ЕС през 2004, пише вестникът. Глава "Транспорт" бе затворена временно на втори юни, припомня изданието. България вече не е в черния списък на страните с най-много задържани кораби", коментира зам.-министърът на транспорта Красимира Мартинова. Тази година са били задържани само 3 наши съда. Миналата година на нормите не са отговаряли 9,27% от корабите ни. Според изданието тя не вижда причини за повторно отваряне на главата.

PR-ът на кебапчетата свърши, огласява намеренията на предизборния щаб на жълтите Новинар. Няма скара, няма бира. Това ни чака на есен, приглася Стандарт. Защото управляващата партия обяви, че няма да дава пари за кебапчета. Не че й се свиди. Просто не е редно, пише изданието в редакционния си коментар. НДСВ ще възпитава електората, няма да се съобразява с него, допълва в.Сега. “По-добре да възпитаваме, отколкото да се съобразяваме”. Така специалистът на НДСВ по кампанията за местния вот Валентин Паскалев обясни пред журналистите как ще изглежда тя, пише Труд. Според Валентин Паскалев царската партия ще прави академична кампания, която подхожда на лидер като Симеон Сакскобургготски. Жълтите ще търсят възпитателен ефект по изборите и ще се разграничат от булевардния език, разкрива Новинар. Паскалев смята, че дори в "Столипиново" агитацията ще бъде със "стил и етикет", добавя Сега.

За кампанията е нает проф. Здравко Райков, преподавател във Факултета по журналистика към СУ и специалист по връзки с обществеността. Въпреки новия почин в кампанията царските хора щели да заложат и на митингите, защото "Би трябвало хората да се порадват", цитира Сега специалиста на НДСВ по кампанията за местния вот. Ще изчакаме СДС и БСП да си изпеят песента, след това ще търсим изпълнители, разкрива пред Монитор Паскалев.

Лучано е номиниран за кмет, съобщава Труд. Няколко столични клуба са депозирали в комисията по номинациите към предизборния щаб на НДСВ и кандидатурата на спортния министър Васил Иванов-Лучано.

Кандидат-пенсионерите пък ще доработват до 5 години стаж, информира пак Труд. Социалното министерство ще подпомогне хората, на които им липсват до 10 точки за пенсиониране, подчертава Монитор. През 2003 година от жените се искат възраст 57 години и 90 точки за пенсия, а от мъжете 62 години и 100 точки, пояснява 24 часа. Министерството предлага в програмата “Помощ за пенсиониране” да могат да участват хора, на които им липсват до 10 точки. Интересът е под очаквания, вероятно хората не са разбрали посланието, отбелязва коментара на министър Христова 24 часа. В момента в програмата участват хора, на които им липсват до 2 точки и те са около 15 000 души, цитира Монитор Христина Христова.

Социалната министърка Христина Христова обеща вчера благоприятно решение за отпускане на 13-та пенсия като обяви, че събираемостта на приходите в държавния бюджет е добра, отбелязва вестникът. Таванът на пенсиите от догодина ще бъде вдигнат, подчертава Новинар. Целта според изданието е да се орежат бивши банкери, които са плащали нереално високи осигуровки сами на себе си. Имало пенсии, които дори надхвърляли 6000 лева. Христова обаче отказа коментар, колко ще е новият таван, пише вестникът. Министър Христова подкрепя идеята на предшественичката си Лидия Шулева за изравняване на минималните осигурителни прагове с минималната заплата, допълва Дневник.

Финансовото министерство планира увеличение на минималните осигурителни прагове от 100 на 120 лева, разкрива Дума. От 2005 година финансовият министър Велчев обещава само семеен данък, съобщава изданието. Плановете на финансовото министерство предвиждат подоходното облагане да измести плащането на данък общ доход. По този начин семействата щели да бъдат стимулирани да отглеждат повече деца, защото ще плащат по-малко данъци на държавата, изтъква изданието.

Хлябът в София по-скъп от днес, алармират Труд и вестник Виж. От една седмица хлябът скочи със 7 стотинки, констатира Виж. Между 4 и 21 % е поскъпнал хлябът през последната седмица уверява 24 часа като се позовава на Системата за агропазарна информация. Най-малко с 25 на сто скача цената на хляба от днес, твърди Труд. Причината за поскъпването са по-високите цени на брашната, обясняват хлебарите. Българският потребител яде най-евтиния хляб в Европа, цитира часовият вестник министъра на земеделието Дикме, според когото зърнена криза няма да има. 24 часа лансира ангажимента на министър Дикме, че ако цената на житото поскъпне още, държавата ще се намеси на пазара.

55 на сто или 2,5 млн от българите са с наднормено тегло огласява данните на Световната здравна организация Монитор. Като основна причина за прогресивното затлъстяване са неправилното хранене и заседналия начин на живот. Ето защо вчера стартира национална кампания “По-здрави и с ново самочувствие” пише вестникът. Кампанията агитира хората да се включат в борбата с килограмите. Преодолели първоначалния си свян, закръглени лели и чичковци се наредиха пред тлъстомера на басейн “Мария-Луиза”, за да видят колко килца трябва да свалят, отбелязва Новинар.