Радио Франс Интернационал - България "Добружда" - корабът-арестант във Франция.

Осъдиха България по 4 дела в Страсбург

500 лв. за псувня на стадиона

Може ли царят да извади нотариален акт за България?

“Наш-кораб – арестант”. Под това заглавие и снимка на първа страница “Труд” и “Стандарт” обобщават историята на българския кораб “Добруджа”, задържан край бреговете на Франция по обвинение, че е изхвърлил незаконно отпадъчни води. “Монитор”, също от първа страница допълва, че корабът-замърсител може да бъде глобен до 4 млн. евро. Но че засега принудителната гаранция, обвързана с принудителното задържане на кораба край Гасконския залив е от 300 000 евро, както е обявила зам.прокурорът на Брест Надеж Пекиньо. А цялата глоба до 4 млн. евро се калкулира по следния начин, пише “Монитор”. Ако се докажат обвиненията капитанът на кораба може да бъде осъден да плати гроба от 600 000 евро, а компанята-собственик на кораба – “Нави Булгар”, регистрирана във Варна – глоба до 3 млн. евро.

“Европа ни погва за остарелия морски флот” – включва се по темата “Новинар”. И подчертава, че арестът на кораба “Добруджа” идва дни след като от Френското външно министерство са поискали България да спре 11 % от флота си, които не отговарят на техническите изисквания на ЕС. Критики от френска страна в тази насока се чули още при затварянето при преговорите на глава “Транспорт”.

“Наистина има проблем с търговския флот, защото повечето кораби на БМФ са над 20-годишни и още с приближаването им към някоe търговско пристанище, особено европейско, започват да ги гледат подозрително” – коментира пред “Новинар" Георги Карлов, доскоро оглавявал бургаската агенция по корабоплаване. Той обаче подчертава и нещо друго – неадекватно ниските ответни мерки, които взима България. Ако стане разлив край българско пристанище, дскоро капитаните на съответните кораби са били глобяване със 100 лв. Сега глобата е до няколко хиляди лв., но за справка “Новинар” съобщава един факт: кипърски кораб съвсем наскоро е бил наказан с 8 500 лв. за разлив в бургаското пристанище.

А специално за “24 часа” посланикът ни в Париж Марин Райков дава някои пояснения около случилото се с кораба “Добруджа”. “Екипажът е задържан, не може да напуска кораба, но отношението към него е коректно” – казва посланик Райков. Всичките 20 моряци на борда са българи. Според Марин Райков прокуратурата в Брест е категорична в обвиненията си за замърсяване от страна на нашия кораб на Гасконския залив “Аз също настоях, подчертава посланик Марин Райков, френската страна да предостави на защитата доказателствата, че е имало нарушение”. Засега адвокатите на “Добруджа” не разполагат с тв кадрите, излъчвани и по местните телевизии. Можело обаче да се докаже, че корабът “Добруджа” просто се е озовал насред петролно петно.

Изобщо в днешната преса някак изобилстват новини за страната с външен адресат. “Осъдиха България по 4 дела в Страсбург” – четем в “Монитор”. Българите Михаил Михов, Владимир Христов и иракчанинът Мохамед ал Акиди са осъдили българската държава, задето били арестувани за износ на цигари през 1993 г., а осъдени – чак пред 1997 г. А българинът Иван Кепенеров е спечелил делото, защото е доказал, че произволно е бил въдворен в психиатрично заведение.

“Българин ще излежава 10 г. присъда във Великобритания заради хероин” – пише “24 часа”. Румен Синитчийски, припомня изданието, бе арестуван през февруари за доставка на хероин за 2 млн. лири от Лондон към Манчестър. Адвокатът на Синитчийски е пледирал, че той е български бизнесмен, дошъл в Англия за по-добър живот, който се оплел в мрежите на мафията, когато косовски албанец го помолил да наглежда куфара му. Съдията в Лондон не приел аргументите, отбелязва “24 часа” с думите: “който се занимава с хероин, работи със смъртта”.

И още, според препечатка от “Ел Мундо” (която можете да прочетете в “Труд”), поредни двама български автокрадци били задържани в Испания, по-точно Валенсия, като този път полицията открила огън, след като те се опитали да минат през полицейски патрул.

А и премиерът ни е в чужбина - припомня Труд”. И публикува снимка от Залцбург, където на прием той оживено разговаря, с чаша в ръка, с премиерите на Румъния, Австрия и Сърбия. “Симеон отдели 58 секунди на репортерите” - съобщава пратеникът на “Труд” от срещата на югоизточноевропейските премиери. При това рекордно краткото изявление пред пресата било на английски и в него мероприятието било определено като: “странна комбинация от държави, но с голям ефект и много позитивно”. А на въпрос защо чуждестранните инвеститори така и не са се появили на срещата, Симеон отговорил на репортерите така: “Тук, както виждате, спонсори са “Райфайзенбанк” и “Сименс”.

А иначе едно основно събитие попада във фокуса на пресата: “500 лв. за псувня на стадиона”. В. “Виж” го извежда на снимка на смръщения вътрешен министър Петканов. ”Новинар” – над снимки на типични запалянковци, като отбелязва: “най-твърдите футболни фенове попадат в МВР регистър”. А “24 часа допълва: “само с лична карта ще се ходи на мач” (според проекозакон на правителството, одобрен вчера от кабинета), който се очаква да бъде приет до началото на новото футболно първенство. ВР, според предвидените поправки, нямало да отнема чуждите паспорти на изявените футболни хулигани, но щяло да прехвърли данни за тях на чуждите полиции така че примерно да не ги пуснат на мач във Великобритания.

“Новинар” обаче настоява да се внесе уточнение кои са непозволените изрази и най-вече псувни. И отнася ли се например това да традиционни футболни скандирания като “бий чорбата по главата”.

“Нема лабаво през август” – коментира на първа страница “Труд”. И го обосновава така: англичаните обичат да се шегуват, че през този месец най-често се появява лохненското чудовище. И вместо всички да хукнат към морето, БСП тръгва да прави конгреси, НДСВ тепърва да дири кандидат-кметовете си, СДС да мисли по геомилевски как септември ще става май, а дори и към доскоро железния електорат на ДПС се протягат други ръце.

“24 часа” от първа страница улавя завърнали се от двуседмично сафари в Намеибия син депутат Никола Николов, късмет от изданието “ловецът на антилопи”. В обширно интервю за “Труд” Николов заявява, че не е заминал на почивка, защото бил за кабинета, ако бил тук щял да гласува против разместването на мебели от една стая в друга. След което Николов заявява, че категорично застава зад Надежда Михайлова и опитите да се обнови СДС. В специално интервю за “Дневник” Надежда Михайлова твърди, че тъкмо сега е времето СДС да свали подозренията от себе си.

В интервюта на Стефан Данаилов пред “24 часа” и “Стандарт” става ясно и че левицата “готви” избори, като известният актьор, нает с червената пропаганда е категоричен, че в “кебапчетата няма нищо лошо”.

В същото време “Стандарт” е категоричен, че е на път да се разрази огромен скандал за корупция. Главният секретар на финансово-индустриалната група “РЕИ-холдинг” Иван Бойков публично е заявил, че в продължение на година и половина посредници близки до Мнистерството на транспорта са поискали шестцифрен подкуп.

“Хайделберг цимент” се оттегля от “Златна Панега – извежда като водеща новина “Дневник”. Германският концерн, който има 50 компании по цял свят, смятал изобщо да се оттегли от България.

“Вадят 45 млн. лв. от резерва на Здравната каса” – пише “Виж”. А “Стандарлт” е категоричен, че поради типично неумение да се смята, парите за лекарства свършват до месец. Вчера управата на Здравната каса е деблокирала последните налични 12 млн. лв., които стигат най-много до средата на септември.

“Труд” продължава пък да разследва скандала с царската “корона от имоти” . И днес публикува статия от синия депутат Йордан Соколов, в която той твърди: “Царят може да си извади нотариален акт и за цяла България. Едно е някой да придобие изоставена нива, подчертава известният юрист, друго е един цар за си вади нотариални актове, простиращи се и върху връх Мусала”.

А “Стандарт” е принуден да направи равносметка на още един тъжен рекорд – 53 % двойки по история. В работите има въпиюща некомпетентност, разказват от изпитната комисия в Софийския университет. Работите били писани на изключително лош български език, имало груби грешки, да не говорим, че Паисий редовно ставал съвременник на Вазов, а Софроний Врачански бил наричан български революционер. И още едни данни, които четем в “Стандарт”: 35 на сто двойки по френски език. И още: нито една пълна шестица по френски език, както впрочем и по журналистика и то по темата – “Власт и корупция”.