Радио Франс Интернационал - България Велчев в отпуска, премиерът мисли

Доган клати валутния борд

Президентът готов за донор

Лято, криза...Премиерът мисли, опитва се лаконично да изрази ситуация в страната ни "Труд". Премиерът Сакскобургготски до снощи още не беше решил дали да приеме оставката на Милен Велчев, известява изданието. Всеки втори смята, че премиерът ще сбърка, ако приеме оставката на Велчев. 49 на сто одобряват политиката, водена от финансовия министър, публикува "24 часа" данните от собственото си експресно проучване. България може да не получи желания инвестиционен рейтинг заради оставката на министъра, предупреждават чуждестранните анализатори, пише "Стандарт". Симеон и Панайотов бистрят случая Велчев на четири очи, разкрива "Монитор".

Единственото сигурно е, че финансистът излиза от понеделник в отпуск, а до 22 август ще го замества Любомир Дацов, изтъква "Стандарт". Според "Новинар" Велчев се разколеба. Вестникът се основава на казаното от самия министър в оставка след срещата му с премиера вчера: “За мен най-добрият изход от ситуацията е да остана министър и да продължавам досегашната си политика”. В противен случай управлението на държавните финанси може да се окаже напълно обезглавено, смята "Дневник".

В подкрепа на това вестник "Сега" съобщава, че две лондонски банки са направили милиони от оставката на финансовия министър Милен Велчев вчера. Новината дойде в момент, когато те продаваха активно български ценни книжа, посочва изданието. Ако банките са имали предварителна информация, те са спечелили милиони за часове, като са продавали облигациите на цените отпреди оставката и после са ги изкупували обратно по-евтино, предполага вестникът. “Пазарът не може да бъде манипулиран", лансира "Сега" мнението на зам.-министъра Калин Катев. Според него не е регистриран сериозен спад в цените на книжата. А фактът, че цените им бързо са се възстановили на старите си нива, показвал, че пазарът очаква Милен Велчев да остане финансов министър с още по-силни позиции и да продължи рестриктивната фискална политика. “Ако оставката бъде приета може да се стигне до домино ефект и рано или късно да стигнем до предсрочни избори, което не е в интересите на България” цитира "Труд" мнението на Катев, който също обяви, че ще подаде оставка.

Нервността на всички, които коментираха оставката предупреди българина бързо да обърне левовете във валута, заявява пред "24 часа" Димитър Найденов, експерт по PR. Но анализатори от финансовата къща “Карол” коментират пред вестника, че цената на еврообликациите не може да се повлияе от оставката на Милен Велчев. По-скоро тя може да е следствие от цената на книжата. Валутни дилъри твърдят, че няма увеличено търсене на долари и евро след новината, успокоява "24 часа".

ДПС оказва натиск върху Милен Велчев за промяна на финансовата политика към излизане от паричния съвет, излиза със своя версия "Монитор". Доган клати валутни борд, гласи водещото заглавие на вестника. Икономисти от партията на Доган подготвяли програма за излизане от борда, твърди изданието, като се позовава на неназовани правителствени източници. Идеята се ползвала и с подкрепата на среди от БСП, разкрива вестникът. Кажете истината за Велчев, настоява президентът Първанов, отбелязва вестник "Дума". Президентът не изключва оставката на Велчев да се развие подобно на не приетата молба за напускане на главния секретар Бойко Борисов.

Президентът Георги Първанов заяви вчера, че е готов да стане донор и ще запише името си в регистрационно списък на потенциалните дарители на органи, съобщава "24 часа". Президентът става донор и наложи вето на закона за трансплантациите, пише и "Стандарт". Като основна причина да върне закона Първанов посочи одобрения текст от депутатите, съгласно който ако няма изразена воля приживе, близките решават дали да дарят органите на починалия родственик, отбелязва "Стандарт". Законът не дава гаранции за правилното разпределение на осигурените за присаждане на органи между нуждаещите се и за предотвратяване на злоупотребата с вземане на ембрионални органи, тъкани чрез провокиране на аборт, допълва "Новинар".

Вестникът подема намека на министър Шулева, че купувач на БТК ще бъде май “Вива венчерс”. До 13 август изпълнителният директор на АП трябва да подготви доклад до правителството за напредъка по преговорите с “Вива венчърс”, съобщава изданието. Правителството поиска повече пари от “Вива венчърс” за БТК, отбелязва "24 часа". "Монитор" обаче смята, че с оттегляне на договора с “Вива венчърс”, за да се подобри офертата, Шулева дава рамо на “Коч холдинг” за БТК. Срещу това министър Шулева получава подкрепата на ДПС за радикална промяна в стратегията за приватизация на “Булгартабак”, пише изданието.

Тиха война се води на сладоледения пазар, обръща поглед към темата "24 часа". Постепенно и без агресия у нас навлиза руското мороженое. Иначе лидери на ледения пазар у нас са гръцкият “Делта” и българският “Дарко”. Крем-сладоледът от машина е завладял улиците. Купуват го заради по-ниските цени, посочва вестникът. А в борба за клиенти рекламните отдели на производителите пускат всевъзможни екстри. Дванадесет вида сладоледи от серията “Пианеди” са направени с конкретна идея. “Ватикано” е бяло-жълт като цветовете на в герба на папата. “Добро утро” е като кафе, “Великден” с вкус на козунак, потапя в сладоледените изкушения "24 часа" и добавя - новите сладоледи това лято се продават с парченца от вафла “Мура” и с пияни вишни.