Радио Франс Интернационал - България НДСВ няма критерии кои пари са мръсни

Спор за номера 112 - номерът за болест, пожар, авария

Филмът "Момчето си отива" става все по-тъп

Първанов стъпи на "Слава"

НДСВ няма критерии кои пари са мръсни, съобщава вестник "Сега". Изданието се основава на обясненията на говорителката на предизборния щаб на жълтите Антония Първанова, която казва: “Няма критерии, по които да преценяваме кои пари са чисти и кои не. Няма регламент от кого да се взимат пари и от кого - не". На въпрос означава ли това, че царската партия би приела дарение и от Косьо Самоковеца, Първанова отвръща: "Аз не съм главен прокурор, за да обясня кои са добрите и кои са лошите бизнесмени в страната", пише вестникът. Малко по-късно депутатката се усети и даде заден ход: "Не съм казала, че трябва да се взимат пари от всички. Против съм да се обявява целият бизнес за сенчест."

Със сигурност единствено нямало да се приемат само анонимни дарения. По този повод "Труд" излиза със заглавие - "Даренията в НДСВ без ограничения". Местните координатори и структури ще носят политическа отговорност, ако приемат съмнителни пари, допълва "24 часа". Централният щаб не казва на местните лидери как да разпознават чистите дарения, изтъква "Новинар". НДСВ не иска мръсни пари за изборите, обаче ще ги проверява, след като изборите свършат. Това се разбра от изявлението на зам.-шефката на щаба Антония Първанова, отбелязва "Новинар" като напомня, че според закона единственото изискване е партиите да не вземат суми над 30 000 лв.

Държавни тайни ще бутат кметове, предупреждава "24 часа". И градоначалниците се занимават с въпроси, които са държавна тайна. Едно от задълженията им е например да организират и проведат защита на населението при бедствия и аварии. А по закон всички планове, мерки, действия при подобни извънредни обстоятелства са поверителни, обяснява часовият вестник. За да се запознаят с тях кметовете трябва да имат достъп до секретна информация. Разрешителните те получават от контраразузнаването, което ги проверява, а службите могат да откажат достъп без да обяснят защо, изтъква "24 часа".

Държавата си пази и телефон 112. Той е обявен за единен европейски номер за спешна помощ от Европейската комисия, допълва часовият вестник. Има спор за 112 – номера за болест, пожар, авария , отбелязва "24 часа". Проектът на частната фирма “Спешни услуги 112” ООД предвижда от септември на познатия из Европа телефон да се звъни при всякакви нужди. Така частниците ще изпреварят държавата, която готви подобен проект от месеци, а финалът му е 2006.

"Стандарт" алармира – болниците спират, няма кръв. Положението е критично, животът на хиляди пациенти е застрашен. Литърът стигна 150 лева на черния пазар. Цели ромски фамилии обикалят около болниците и предлагат вените си на изпадналите в нужда близки на болните, твърдят лекари. През лятото винаги има криза за кръв, тъй като донорите рязко намаляват. За да си набавим необходимите количества, разчитаме основно на роднините на пациентите, обясняват пред вестника от "Пирогов".

Здравната каса излиза на червено със 100 млн. лева, лансира "Труд" прогнозата на депутата от ОДС Стойчо Кацаров. Този недостиг щял да се формира въпреки че предстои разблокиране на 45 млн. лева от големия резерв на касата, за да има с какво да плаща до декември. 10-процентното поскъпване на правенето на пломби и вадене на зъб от 1 септември е незаконно, допълва казаното от д-р Кацаров "Новинар".

В същото време филмът “Момчето си отива” става все по-тъп, констатира на страниците за анализ "Дневник". Вестникът води със заглавие – “Царят се размисли над оставката на Велчев”. Всички гадаят кога Симеон ще реши. "Стандарт" търси нов нюанс около оставката като публикува интервю с транспортния министър Николай Василев. Бях сред първите, които научиха за намеренията на Велчев, но не съм му помогнал за решението, твърди Василев и добавя - няма въпрос за оставката ми.

Думата оставка се появява и на страниците на вестник "Дума". Дикме подавал оставка до дни, известява изданието. В Националното сдружение на БЗНС разполагали с информация, че в земеделското министерство обсъждали оставките на Дикме или на неговите заместници без Меглена Плугчиева. Това е съобщил лидерът на сдружението Яни Янев вчера в Кърджали, уточнява "Дума" източника си на информация. Така според тази информация оставките се очаквали до десетина дни. Идеята била някой да поеме отговорността за зърнената и фуражната криза, за да не паднат негативи върху ДПС. Живеем като в стар виц, допълва "Стандарт".

А Първанов стъпи на “Слава”, известява "Труд", като илюстрира качването на президента на единствената българска подводница “Слава”, която се намира на пристанище Варна. “Нека броят на потапянията да бъде равен на броя на изплаванията “, написа вчера в бордовия дневник президентът, отбелязва изданието.