rfiСКАНДАЛ С ОСТАВКАТА НА ПРОКУРОРА, ПУСНАЛ ВАНКО 1

ПОПРАВИТЕЛЕН НА ЗАКОН

БЪЛГАРИНЪТ ПАЗАРУВА ШАМПИОНСКИ

Скандал с оставката на прокурора, пуснал Ванко 1, е една от водещите теми днес. Георги Пенев от Окръжната прокуратура в Пловдив, който грубо наруши закона по случая “Ванко, подаде оставка, пише Труд на основата на съобщението на пресслужбата на Върховната касационната прокуратура. Но пет минути по-късно, отбелязва изданието, магистратът заявил пред вестника, че това не отговаря на действителността. Магистратът отрече, нямал никакво намерение да напуска,потвърждава в заглавие в. Сега. Прокурорът ту дал оставка, ту не, коментира 24 часа. ВКП "подаде оставката" на прокурора, освободил Ванко 1, уточнява Дневник.

Миналата седмица върховните прокурори обявиха, че издирват пловдивския магистрат заради освобождаването от ареста на рапъра Ванко 1. Пенев сам се появи вчера сутринта. Той обясни, че е прекъснал отпуска си, за да изчисти всички спекулации, внася яснота по случая Сега. Отрече да е вземал подкуп за освобождаването на Ванко 1, баща му и братовчед му от ареста, продължава изданието като припомня, че скандалът гръмна преди три дни, когато се се разбра, че арестът на тримата, обвинени за склоняване към проституция и износ на проститутки в Италия, Франция и Испания, е заменен с гаранции преди внасянето на обвинителния им акт в съда. А промененият НПК дава това право, отбелязва изданието.

Поправителен на закон, обявява 24 часа. Може да се наложи депутатите да бъдат свикани на извънредно заседание, съобщава изданието като се позовава на твърдението на юристи. Заради дефект в закона за Централната избирателна комисия за местните избори не може да започне работа, въпреки че президентът я назначи. Оказва се, че няма кой да свика комисията на първо заседание. Депутатите, които претупаха закона, заслужават да бъдат върнати от морето да го поправят, заключава вестникът.

Жълтите ще печелят изборите не с кебапчета, а с пасти, предполага Сега. Разпродажба на сладкиши и картини на по-високи от нормалните цени, организиране на томболи и спортни срещи са част от начините, по които жълтите активисти ще набират средства за предизборната кампания. Тези съвети са записани в специален справочник за местния вот, който беше раздаден на координаторите и кандидат-кметовете на НДСВ миналата седмица, съобщава изданието.

Новинар добавя част от предизборните съвети, разработени от Политологичния център на Емил Кошлуков, раздадени на координатори, жълти депутати и кандидат-кметове преди седмица. Носете винаги дълги чорапи под панталона, не отказвайте да бъдете гримирани, избягвайте вратовръзките, защото започват да "плуват". Дамите пък да не ходят в радиопредавания с бижута, които дрънчат. Мото на книжлето със златните правила пък е американска поговорка за значението на медиите: "Ако някога, някъде, някак едно дърво в гората започне да пее, дали това дърво ще е пяло, ако за него няма репортаж по новините в осем.", отбелязва Новинар.

Политиците и електоратът винаги се изправят пред дилемата за избор между политическия реализъм и неговите гибелни алтернативи - идеологическата или финансовата утопия отбелязва Дневник в анализа си, озаглавен “ Кръстопътят на политическия цикъл”. Кметовете, които само преди няколко месеца бяха на нож с финансовия министър Милен Велчев заради орязани пари в бюджета, вчера му дадоха рамо, разкрива Стандарт. Управителният съвет на Националното сдружение на общините обяви, че оставката на Велчев поставя под въпрос изпълнението на процеса на финансова децентрализация в България, допълва изданието.

Стандарт цитира “Файненшъл таймс” : "И Василев ще напусне". Намеквайки за оставка изданието пише, че високоуважаваният реформаторски икономически екип в България заплашва да напусне кабинета, ако премиерът Симеон Сакскобургготски не успее да събере подкрепа за по-нататъшни промени, отбелязва Стандарт.

За радост на управляващите обаче българинът пазарува шампионски в последните месеци, огласява Труд данните на националната статистика, от където не дават обяснение. Продажбите на дребно през април-юни са нарастнали с 11,8 на сто спрямо първото тримесечие на годината. Най-голямо е увеличението на автомобили и горива, изтъкват вестниците Виж и Монитор. Изданията предупреждават, че от днес бензинът поскъпва с 2 стотинки за литър от днес след като “Лукойл България” увеличи заводската му цена. От рафинерията уточняват, че поскъпването е заради изменения в международната пазарна конюнктура. Цената на петрола гони нивата отпреди войната в Ирак, подчертава вестник Виж.

Останалите теми в пресата днес: Фондацията на Бриджит Бардо ще кастрира и ваксинира срещу бяс бездомните песове в столицата. Кметът Софиянски е подписал споразумение с организацията на френската актриса, която се прочу у нас с грижите си за мечките, подчертава Дума. Взривили Христомира, за да накажат баща й, излиза с разкрития 24 часа за умъртвената преди година в София аптекарка. Петима спасиха от взрив пълна казарма, пише Монитор за избухналия край секретно поделение пожар в Горна Оряховица.

Гузен срам, отбелязва Труд. България забрави изгорели войниците, констатира Сега. Нито един държавник не почете паметта на загиналите преди 8 години, отбелязва вестникът. Осма година гузно свеждаме глави пред злощастната кончина на 14-те български войничета. Осма година компетентните органи у нас безславно разнищват причините за участта на 14-те, останали без отговор още от 1995 година. Толкова удобно за отговорността и честта на многозвездните пагони! , коментира Труд.