Радио Франс Интернационал - България Управляват ни от Шабла

Кметове срещу министър Шулева

Кабинетът е "Титаник"

Закъсняват учебниците за първи и втори клас

Остават 50 дни. От днес започваме да броим обещано и изпълнено, обявява "Труд". От днес излизаме на финалната права на състезанието, наречено 800 дни, пише изданието в редакционната си статия. Ще търсим как на дело се претвори обещанието за бърза и качествена промяна в стандарта на живот и как бързо и несимволично се увеличиха пенсиите и заплатите, оповестяват от вестника намерението си да се водят то българската поговорка – пилците се броят на наесен.

Симеон Сакскобургготски управлява от вчера държавата от Шабла, информира "24 часа". Премиерът пристигна в североизточното селище в понеделник вечер и отседна в бившата резиденция на Живков, която сега се стопанисва от правителството, разкрива часовият вестник. Слух за среща на премиера с финансовия министър в оставка Велчев тръгна вчера сред репортерите от Варна, отбелязва "Монитор". Самият Велчев каза, че такава среща в Шабла не е договаряна, допълва изданието.

През уикенда пък в резиденцията бяха открити силовият вицепремиер Пламен Панайотов и екоминистърката Долорес Арсенова, допълва вестник "Виж" като потвърждава, че премиерът не е в отпуск, но е на морето.

Сън в покоите на Тато струва от 120 до 400 лева. Резиденцията в Шабла е сред най-скъпите почивни станции на правителството, посочва "24 часа". Премиерът очевидно предпочита местната резиденция, още повече, че тази в Евксиноград е заета от президента Георги Първанов. Шабленци обаче не се радват, че са станали обект на държавното управление, изтъква часовият вестник. “Те, министрите от София не можаха да ни оправят, че сега като, като дойдоха в Шабла, съвсем ще я вапцат” цитира "24 часа" 80-годишната Донка Статева.

Община Шабла е една от най-малките в страната. Тук живеят по-малко от 6000 души. В града няма бюро по труда, нито болница - линейка викат чак от Каварна, допълва "24 часа".

Петима кметове се заканиха да открият общ фронт срещу вицепремиера Лидия Шулева заради идеята й да отдели курортите в самостоятелни общини, съобщава вестник "Сега". “Не искаме повече да сме “златните кокошки” на общините, твърдят от туристическите комплекси, допълва "Стандарт". Те подкрепят идеята на Шулева, която предлага парите от данъците да отиват за обновяване на инфраструктурата и рекламирането в чужбина на българския туризъм, подчертава вестникът. Конфликтът е заради приходите от местните такси от богатите курорти като Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци. В момента те отиват в общините, към които са туристическите селища. Шулева иска парите да остават в курортите, обяснява "Сега".

Британската “Меридиан лейжър хотелс” е поредната компания, привлечена от потенциала на пазара на имоти, отбелязва "Дневник". Една от най-големите и популярни хотелски вериги ще открие най-късно до края на 2004 година първия си хотел “Холидей Ин” в България. Според собственика на “Меридиан” пазарът на хотелски услуги у нас все още е подценен и не е достатъчно наситен със сериозни марки, пише "Дневник".

Вестник "Дума" е привлечен от новината за подписания “мирен договор” между БДЖ и “Кремиковци”. Ники Василев сдобри гигантите, изтъква изданието.

В същото време акцентирайки върху повърхностните детайли, също като екипажа на “Титаник” и българският икономически екип пренарежда палубите на кораба, вместо да е нащрек за опасността и да промени курса, заявява в специална статия за "Труд" бащата на валутния борд Стив Ханке. Известният икономист предупреждава, че у нас има огромна бъркотия в запознаването на обществото с държавата политика. Води ли българският икономически отбор политика, която ще има желания ефект след 5 или 10 години, пита проф. Ханке. И отговаря, че за съжаление настоящият екип няма да бъде запомнен с много, след като отмине бурята. "Труд" добавя коментар на Ян Репа по ВВС, според когото, ако Симеон се провали, на власт идва БСП.

В момента обаче пълна скука цари около сергиите с учебниците, констатира "Труд". Родителите само гледат, но не смеят да изберат нищо, а причината, посочва вестникът, че в училищата още не са изнесени списъци с необходимите учебници. Ще закъснеят учебниците за първи и втори клас, предупреждава изданието родителите. Причината още не са приключили поръчките за букварите. Не са извикани и издателите, да са им се каже какви тиражи да се отпечатат. Така, че най-рано учебници за втори клас ще има около 20 септември.

И накрая "24 часа" влиза в ролята на личен лекар като алармира за вурусоподобната грипна инфекцията, която върлува из страната. Разболяват се главно завърналите се от море, но и останалите не са пожалени. Заразата минава за броени дни с витамини, парацетамол и лавандулово масло, съветва 24 часа.