Радио Франс Интернационал - България Цената на хляба удари нов рекорд

Без застраховка – глоба 500 лева

Най-предпочитани от българите остават френските коли

Безработицата е паднала до рекордните 13.21 процента през юли

Цената на хляба удари нов рекорд, алармира “Стандарт”. В Стара Загора вече плащат по левче за белия. "Добруджа" скочи с 10 ст. за седмица и килограмът вече се продава по 92 стотинки, допълва изданието. Цените на насъщния вървят нагоре в цялата страна, отбелязва вестник “Виж”. След заводския поскъпва и ръчният хляб, отразява ситуацията в София “Труд”. Баничките и кифлите вече са по-скъпи с 10-15 стотинки, добавя вестникът. Хлебарите оправдават поскъпването на насъщния с очакваните ниски добиви на пшеница, посочва “Стандарт”. От Федерацията на потребителите са категорични, че повишението е спекулативно, изтъква “Виж”.

Цената и на брашното расте с дни, съобщава “Дума”. България ще внесе 100 хил. тона пшеница. Това обяви земеделският министър Мехмед Дикме, пише “Стандарт”. Целта била да се раздвижи пазарът и да се спре спекулата с цените на хляба и пшеницата, уточнява вестникът. Според “Стандарт”, Русия ще ни спасява със спешни доставки на жито. В същото време “24 часа” разкрива, че земеделското министерство е договорило да купуваме американска пшеница по 190 лева на тон. “Монитор” внася корекция - Офертата за внос от САЩ е за 300 хиляди тона при цена 105 долара на тон. Вестникът твърди, че разполага със собствена информация, според която земеделският министър иска да се деблокират 100 хиляди тона пшеница от Държавния резерв и сам да определя условията и фирмите, които да участват в търга за продажба на зърното на вътрешния пазар. Освобождаването на резерва трябва да стане до края на август, на-късно през септември, за да се спре драстичният скок в цената на пшеницата, брашното и хлябът, изтъква “Монитор” аргументът на министър Дикме.

Без застраховка - 500 лева глоба, предупреждават изданията за новата акция на КАТ, която започва по пътищата от днес. Шофьорите трябва да си носят полицата, иначе ще има санкции, отбелязва вестник “Сега”. Когато полицаят спре водач за каквото и да било нарушение, той трябва да декларира има ли "Гражданска отговорност". Ако няма, ще му се съставя акт по закона за застраховането, ако има, ще трябва да обяви в коя компания се е застраховал, както и да плати глоба по Закона за движение по пътищата, че не носи документа, обяснява изданието. Акцията бе разпоредена от шефа на ДНСП ген. Васил Василев веднага след като главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефът на Асоциацията на българските застрахователи Венислав Йотов подписаха споразумение за съвместна дейност, отбелязва “Стандарт”. За фирмени коли санкциите са от 500 до 5000 лева, уточнява вестникът. Кожодерските глоби ще бъдат налагани с актове по Закона за застраховането, пише “Труд”. Масовите проверки за скорост и алкохол ще са заради огромния брой катастрофи, изтъква вестник “Виж”. Камери дебнат на КПП за крадени коли.

В същото време Дневник отбелязва рекордни продажби на нови коли. Близо 19% е ръстът в продажбите на нови автомобили за първите шест месеца на годината отчитат от Съюза на вносителите на автомобили в България . От януари до юни 2003 г. са продадени 7516 коли, информира изданието. Разнообразните възможности за разсрочено плащане са сочени и като една от основните причини за пика в продажбите. Близо 70% от покупките на нови автомобили през тази година са на лизинг, посочва вестникът. Другата причина за ръста в продажбите е, че все повече хора си правят сметката колко ще им струва километър пробег с нов автомобил в сравнение с такъв, който постоянно се нуждае от ремонт, допълва “Дневник”. Данните за полугодието показват, че най-предпочитани от българите остават френските коли, на които се падат над 36% от продажбите. Най-търсената марка за първите шест месеца е "Пежо"(1366 продажби), изтъква “Дневник”.

Рекорд! ,тръби “24 часа”, но във връзка с обявеното от социалното министерство намаляване на безработицата. Със 17 081 са намалели безработните през месец юли, цитира изданието социалната министърка Христина Христова. Безработицата е паднала до рекордните 13.21% през юли, оповестява процентното изражение на намалената безработица “Новинар”.Оказва се, пише вестникът, че частните фирми наемат най-много хора. А чак през октомври щяло да стане ясно колко са успели да си намерят сезонна работа.

Иде страшна жътва на трупове, почти апокалиптично звучи така озаглавеното интервю на “Труд” с писателя Христо Калчев. Повод за интервюто е 9-тия роман с герои от подземния свят – “Сънят на уморения лъв”. В новата си книга аз предсказвам нов ловен сезон в подземния свят, споделя писателят. След това според него ще се разбере кой е човекът, който е трябвало да отдели кокаина от пюрето, да го пакетира и да пусне по каналите на Европа. Не съм рекламно лице на мафията - уверява авторът на прочутата поредица вулгарни романи. Нито пък съм проводник на полицейски внушения. Аз съм просто писател, който не се бои да освети сенките в света, който ни обкръжа, споделя Христо Калчев.