RFI - България Соломон Паси на посещение в Ирак

Война между жълт депутат и КАТ

За политиката, оставките и футбола

Министърът на външните работи Соломон Паси излетя вчера за Ирак. Той ще се срещне с Пол Бремър – администратора на окупираната страна – така "24 часа" обявява посещението на Паси в Ирак. Минути преди да излети, той получи специална бронежилетка и каска, допълва "Стандарт" и изчислява, че Паси е първият наш външен министър, който посещава Ирак от 23 години насам. Паси се уплаши да иде в Кербала, обявява обаче "Новинар". Той тръгна за Ирак, но няма да се срещне с нашите бойци, които са базирани Кербала, защото там било опасно, допълва вестникът.

София пък изчаква Съединените щати да решат казуса с цивилния контрол в Кербала, допълва "Дневник". Мисията на българските умиротворители в Ирак не потръгна по най-добрия начин, обявява обаче "Труд". По техен камион бе хвърлена бутилка със запалителна течност, а джип бе замерян с камъни. Отгоре на всичко бе простреляна и редник Ламбева. Но, за да няма изненади, изглежда отново и отново трябва да се напомни, че българският батальон е на война. Където например почти няма ден, в който американците да не дадат жертви, припомня вестникът.

И за тези, които искат да се поучат от чуждия опит – предлага извлечение из опита на съюзниците - наръчник с инструкции за британските войници. А в него се съдържат съвети като: “Ако срещнете войници, които ви приличат на чужденци, поздравете ги весело и ги попитайте дали са британци”. “Ако открият стрелба кажете им на висок глас – “Хайде сега, не можете ли да се държите по-възпитано?” И – “Не допускайте атакуващият да е по-ранен от онзи, който се защитава”...

Колкото до съдбата на редник Ламбева – изписаха редник Ламбева от болницата, разкрива "Стандарт". Редник Павлина вече проходи, допълва "Труд".

И за един друг сблъсък, занимаващ пресата днес – Война между жълт депутат и КАТ, обявява "Новинар" с големи букви на първата си страница. Депутат подлуди патрул на КАТ, приглася "Стандарт". "Алеко Кюркчиев ударил полицай" и "Пиян депутат удря полицай", два шамара зад врата получил сержант Асен Савов, пригласят "Виж" и "Монитор". Още един депутат от НДСВ стана известен с пререканията си с полицията. Доктор Алеко Кюркчиев, кандидат за кмет на София отказа да се подчини на органите на реда и разигра срамна сцена, отбелязва "Новинар". Явно в НДСВ схващат полицая като боксова круша, коментира "Монитор". А тъй като са управляващи, това вероятно е държавна политика, заключава вестникът.

Колкото до държавната политика – финансовият министър не бил извивал ръцете на никого с оставката, разкрива "Виж". И френски премиер е оттеглял оставката си, цитира го "24 часа". Нека покажат снимките, за да приключи този фарс, обявява самият Велчев в интервю за "Монитор". “Велчев ли? Много шум за нищо!” пък обобщава създалата се ситуация професор Стив Ханке в интервю за "Труд".

Оставката обаче се превърна в мода в държавата, отбелязва вестникът в редакционния си коментар. У нас всеки разбира от футбол и политика, а сега вече и от оставки. В началото беше Костадин Паскалев. После – Бойко Борисов и Милен Велчев.

А сега удари и дванайсетия час и за футболните воеводи. И те ще излязат с този номер. Защото на това заприлича задното бягане на треньорите в ЦСКА, Славия и Беласица, коментира "Труд". Или както обявява на първата си страница – Стойчо Младенов хвърли оставка. А "24 часа" пояснява във водещото си заглавие – "Три дни преди мача с Галатасарай, Стойчо Младенов подаде оставка".