Радио Франс Интернационал - България Взрив пред наш патрул в Кербала

11 партии се записаха първи за вота

Металургията родена по нашите земи

Взрив пред наш патрул в Кербала – 24 часа. И - 600 хиляди под наша власт в Ирак – Новинар. Така могат да се синтезират основните събития около ситуацията на българския контингент в Ирак. Или както обявява Дневник - Опит за атентат срещу български патрул в Кербала, България може да прати и цивилна мисия там – Дневник. Бомба по наш патрул в Ирак, обявява и Стандарт. А Труд изчислява – втори взрив срещу нашите. Бомба избухна пред патрулиращи в Кербала български военни автомобили. За щастие няма жертви и пострадали, цитира Стандарт началника на генералния щаб генерал Никола Колев.

Инцидентът е станал, малко преди външният ни министър Соломон Паси да пристигне в Ирак. Колкото до самият Паси – Соломон развя отново байрака на дружбата, обявява Труд в оптимистичния си репортаж, както го нарича, от мястото на събитието. От него се разбира още, че хвърленият коктейл Молотов по наши бойци преди няколко дни всъщност бил коктейл Блъди Мери.

А българо-арабската дружба крепнела като неизплатен дълг, само дето не носела лихви. Репортажът е подкрепен от фотоколаж, на който се вижда министър Паси, над радостно множество от посрещащи го иракчани, развяващи плакати с неговия лик и лика на Симеон Сакскобургготски.

Но - дотук с оптимизма, търсен специално за нашите политици, както обявява вестникът – на следващата си страница Труд обявява каква всъщност била суровата истина. А тя е, че изключителни меки за сигурност съпроводиха посещението на нашия външен министър в Ирак. Предвидено било и срещите да продължат само няколко часа, защото след 18 часа по улиците на Багдад започвали стрелби.

Самолетът с външния министър извършил сложно пикиращо спускане към летището в Багдад, за да се избегне евентуална атака от земята с ракети от терористи, допълва разказа 24 часа.

Вчера освен това стана ясно, че българи ще бъдат изпратени в Кербала, за да поемат функциите на администрацията в града, отбелязва Новинар. Миналата седмица Съединените щати поискаха от рейнджърите ни да поемат управлението на града. Бойците ни обаче са обучени само да охраняват, припомня Новинр.

И така пак се оказахме неподготвени, заключава Монитор. А министър Паси се правел на ударен. Защото нямало начин той да не е знаел, че братята американци ни готвят и административни функции в Кербала. Въпросът е защо българите трябваше да научат за това от Уолстрийт джърнъл, пита Монитор.

Те отиват на избори – те – 11-те партии, които подадоха заявление за регистрация в ЦИК още в първия ден, обявява 24 часа на фона на снимка на мощния гръб и бръснатата глава на активист на младежката организация на ВМРО, която се включи в предизборната надпревара под номер 3. 11 партии се записаха първи за вота, приглася и Труд. Сред първите записани били Бакърджиев и Кире Либерало, допълва 24 часа.

Колкото до кандидатурите на основните претенденти – Костов отказа да управлява София; парите ни са чисти, кълнат се СДС и БСП; НДСВ готви втори кастинг за кметове, допълва вестникът. И като стана дума за кандидатите на НДСВ – колегите от НДСВ се въздържат от оценки за сблъсъка на Алеко Кюркчиев с представител на КАТ, избирателите щели да го накажат, обявява Новинар в продължение на вчерашните публикации за сблъсък между депутата от НДСВ и кандидат-кмет за София Алеко Крюкчиев и сержант от КАТ. Пишат акт за нарушение срещу Кюркчиев, допълва Монитор. А самият депутат пита от страниците на вестника – Могат ли да ми вземат документите тия ашлаци?

Наши заминават на стаж във Франция, разкрива днес Труд. Българи започват работа във Франция като стажанти за срок от 3 месеца до 1 година. Ако се докажат, стажът им може да бъде удължен с още 6 месеца. Това предвижда спогодбата между правителствата на двете страни, която ще бъде подписана от социалния министър Христина Христова на 9 септември в Париж. Най-търсени във Франция са специалисти за здравни и социални заведения, за селското стопанство и търговията, допълва вестникът. А средното почасово заплащане във Франция е около 24 евро.

Археолози у нас обаче откриха парче обработен метал от 6000-ната година преди Христа, разкрива Монитор. И обявява - металургията родена по нашите земи, на територията на днешна България претопявали медна руда 2000 години преди останалите европейци.