RFI - България 800-тинте дни станаха комични - Признание на премиера

Премиерът си играе с 8 милиона българи - в. "Известия"

Идва голямо приватизационно цунами

Аполония започва на 31 август. Всичко на честотите на RFI и фестивално радио "Аполония"

С трагични заглавия откриват броя си вестниците днес – и само част от тях - 22-годишната Гергана бере душа в "Пирогов" след мача ЦСКА - Галатасарай, обявява "Новинар". Бомба гръмна в главата на момиче, допълва "Виж". Бомбичка откъсна ухото на момиче – "Стандарт". И към другата тема – Взрив в газостанция обгори пет човека – Монитор.

А иначе – "Труд" продължава да настоява да получи отговор от премиера какви пари е вложило семейството му в България и откъде ги е придобило. “На всички върнаха имотите, защо ние да сме наказани”, включва се в подкрепа на своя брат и Мария Луиза. “Късмет е, че баща ми ви управлява”, приглася Калина – двете са цитирани от "Труд". А самият премиер отсича – “Светът не спира след 800 дни”. И продължава, този път цитиран от "24 часа" – “Вижте, нека всички да прочетат и ще видят какво съм казал за тия 800 дни, защото аз съм реалист”. “800-тинте дни станаха комични, цитира го и "Труд".

Цялата случка се развива при посещението на фамилията на Рилския манастир, където бе отслужена панихида в памет на Борис ІІІ. “Патриархът ли е тук? – Не, това е царят! Ау, и Калинчето”, говорели си развълнуваните присъстващи.

Княгинята пък продължава с обвиненията – вестниците изопачавали всичко. И продължава да брани семейните имоти - “някои хора 50 години си гледаха кефа в имотите ни, да си го кажеме на български”. Като оставим настрана изяществото в изказа й, с това изявление тя внесе здрав собственически привкус в дебата за царските имоти, коментира "Труд". Впечатлени сме от неистовото й желание да се кефи на имоти в България, които нарича “наши”. Но до този момент нито госпожа Хробок, понастоящем американска гражданка, нито Сакскобургготски са обяснили като какви искат да се кефят днес върху 12 хиляди декара български гори, заключава вестникът.

Колкото до премиера – той си играе с 8 милиона българи, цитират вестниците и прозренията на чуждата преса – този път на московския вестник "Известия". Сегашното правителство прилага някакъв среден вариант от половинчати мерки, които само удължават дългогодишната агония. А на разочарованието той отговори с козметични рокади в ръководството на парламентарната група и правителството, след което си позволи отпуск без да се отчете пред обществото за 2-годишното си управление, продължава "Известия", цитиран от "Труд" и "24 часа". Защото “царете” /думата е поставена в кавички/ не се отчитат пред никого. Той замина за Испания да си поиграе с 10-тината си внуци, а после се върна в България и продължи да си играе със съдбата на 8 милиона българи, завършва статията в. "Известия".

Голямо приватизационно цунами идва, продължава вчерашната тема с гешефтите "24 часа". Идва, ако се вярва на Агенцията за приватизация. Възможно ли е Агенцията наистина да ни изненада? И за месец да отпуши всички кранчета и към нас да потекат стотици милиони от ВЕЦ-ове, енергийно-разпределителни дружества, ИПК Родина, че даже и БТК? Но, допълва вестникът, както във всяка вкусна манджа, и в тази май има един черпак далавера, две лъжици политика и щипка икономика.

“Лишаването от един празник ще е символ на готовността ни за жертви в името на по-добрата грижа за социално слабите” – с тези думи на френския държавен секретар Юбер Фалко, цитирани от "Виж", се обяснява новината, изведена по първите страници и на българските вестници – Отменят Коледа във Франция заради жегите, както обявяват "24 часа" и "Виж". Френското правителство обмисля да превърне в работни дни официалните празници, за да финансира здравеопазването. Планът е отговор на мощните критики заради хилядите жертви на незапомнените горещини това лято. Повече от 10 хиляди души загубиха живота си поради рекордните жеги, сполетели Франция.

А у нас – Аполония започва в неделя, обявява "Дневник" в петъчното си приложение Week & Дневник. С концерт спектакъл на ансамбъл “Пирин” в амфитеатъра на Созопол започват поредните празници на изкуствата Аполония на 31 август от 20.30 часа. Всичко за случващото се в Созопол – от честотите на RFI в София на 103.6 MHz и фестивално радио "Аполония" в Созопол на 106.1 MHz.