RFI - БългарияНачало на Аполония

Първанов иска бързи промени в НК

България трябва сама да реши за Кербала

Появи се българска сатанинска секта

Паси и испанската му колежка откриват Аполония. 60 изяви на артфеста в Созопол, обявява "Труд". За мощно начало говори и "24 часа".

Съединените щати очакват България сама да реши за Кербала, обявява "Дневник". Няма искане от Вашингтон военният ни контингент да поеме административните функции, потвърждава в интервю за вестника помощник-държавния секретар Лорънс Росин. Той обаче не изключва развой на събитията, при който българските власти сами да вземат такова решение. “Всички са преди вас в лобирането, не говоря само за Западна Европа и Съединените щати, по-назад сте и от Румъния. Това пък споделя професор Мохамед ал-Наджим, вероятен нов министър на висшето образование на Ирак пред специалния пратеник на "Труд" там.

У нас - По тъмна доба в Бистрица – появи се и сатанинска секта. Поклонници в черни роби и качулки, жертвоприношение, разкрива "24 часа" във водещото си заглавие. Клан на скандалната Църква на сатаната бе учреден при пълна секретност. Сатанистите са тайно общество и срещите им са забулени в мистерия, разказва "24 часа", чийто човек, забулен с роба е бил сред присъстващите, както обяснява вестникът. Освен звуците на музика от Средновековието и тайнствените заклинания на латински, жертвоприношение на младо агънце допълнило зловещата атмосфера, допълва разказа си "24 часа". И обещава утре още подробности за зловещия ритуал.

И още за ситуацията у нас - Пуснаха обвинените за убийството на Фатик. Шестимата арестувани ще отговарят за организиране на престъпна група и притежание на един ръждясал автомат, обявява "Монитор". Хванатите за Фатик на съд и за отвличане на бизнесмен, допълва "Новинар". Убиецът на Илия Павлов пък не бил взел хонорар, разкрива подробности от кухнята на престъпния свят "24 часа".

В стремежа да се стигне до определени резултати в борбата с организираната престъпност и да се възстанови част от доверието на гражданите в държавата, президентът Първанов предложи - да се отнемат незаконните имоти и пари, обявява "Стандарт". Президентът поиска конфискация на незаконно придобитото имущество, приглася и "24 часа". А "Труд" коментира - и Първанов тръгна срещу бандитите.

Ремонт на законите, вместо военно положение, подкрепя намеренията на президента Първанов и Желю Желев. И разказва в интервю за 24 часа – през 1990 година мислехме, че мафията и групировките ще ни се разминат. И все пак – “независимо какви резерви имаме към нашата политическа система, тя си има всички демократични атрибути – имаме свобода на печата, в нашия печат се пише абсолютно всичко, повече, отколкото във френския. Имаме свобода на организация, на протести, на митинги, на гражданско неподчинение. Следователно злоупотребите вече могат да стават по-трудно”, заключава Желю Желев.

И към един от основите критерии за демократично устройство – изборите. С тяхното наближаване нараства и изобретателността на кандидатите, разкрива пресата. Изобретателност, според възможностите. Кандидатът на ВМРО ще връща доброволните отряди. Като стане градоначалник на София, Любен Дилов-син пък ще назначава портиери по кооперациите. Друг чешит – мераклия за Велико Търново храни народа с кебапчета. Четвърти ще хвърли по някой лев на бедните, пети – по чаша бира. Ама до финала на изборите. Заради които впрочем е цялото бутафорно театро, обявява "Труд". А някои кметове пък пълнят дупки предизборно, обявява същият вестник. Тъй е било от време оно – ремонтираме по международни причини - за Брежнев, Клинтън, папата. Или вътрешнополитически - годишнина от 9 септември, избори... Може и да е демагогия, ама е за предпочитане пред гастрономическата залъгалка с кебапче и биричка.

Две чаши червено вино обаче имат достатъчно благотворни химикали, които да потиснат вредния ефект върху артериите от изпушването на една цигара, обявява "Новинар". След като здравната каса и бездруго оряза безплатните илачи, не ни остава нищо друго освен да се церим с вино от дядовата изба. А и реколтата тази година била отлична. Остава учените да открият, че ракийката цери бедността и българите ще станем най-богатият и най-здравият народ на планетата, заключава вестинкът.

Както споменахме и в началото на печата – артфестивалът Аполония в Созопол бе открит вчера. Силен начален тласък даде концерта Наздравица на ансамбъл "Пирин" и откриването на изложбите на някои от най-добрите съвременни български художници, обявява "24 часа". Паси и испанската му колежка откриват Аполония, приглася "Труд". И допълва – 60 изяви на артфеста в Созопол.

А ако желаете да знаете всичко за случващото се в Аполония – припомняме – на вълните на RFI в София на 103.6 MHz и фестивално радио "Аполония" в Созопол на 106.1 MHz.