Радио Франс Интернационал - България Надежда Михайлова даде старт на предизборната интрига

Медиците в Либия на разпит кой с кого е спал и пил

Живеем 71 години в дом от 66 квадрата

Надежда Михайлова даде старт на изборната интрига - 2003, обявява безспорната водеща новина Дневник. Основна задача на щабовете на СДС, БСП и Софиянски става достигането до балотаж в столицата, допълва вестникът. Поведоха Надежда на избори, допълва и Труд. Надежда тръгна към избори.

“Не обещавам да реша проблемите на София нито за 8 дни, нито за 800, нито за 8 години”, цитира Виж синята лидерка. А 24 часа излиза с въпросителни - Иска София? Ще я получи ли? Надежда не ни изненада, коментира по този повод Монитор. А Стандарт обявява кандидатурата й във водещото си заглавие по следния начин - “Надка Михайлова е синият кандидат за София. Гаражната принцеса иска да е кметица”.

Надежда е единственият мъж в СДС, открива 24 часа коментарите за кандидатурата й с изказването на Любен Дилов-син. ЦИК пък я сравни с Шварценегер – “ЦИК препоръча на Михайлова да си вземе отпуск от Народното събрание, докато трае предизборната й кампания за кмет.

Е, няма да стигнем до Съединените щати, където са забранени филмите на Шварценегер”, цитира вестникът говорителя на ЦИК, напомняйки за състезанието на холивудската звезда за губернатор на Калифорния.

От вчерашното си решение да се кандидатира за кмет на София лидерката на СДС не може да се отметне. То й осигурява обаче възможност да не изпълни предишното си обещание, че ще подаде оставка, ако загуби. Защото ако веднъж си поел отговорност, имаш доказателство, че ти пука за тази партия. И за хората, които са си дали гласа за теб, коментира Монитор. Като отчаян, последен и безумен коментират хода на Надежда Михайлова.

В състояние на “Шок и Ужас” пък изпаднали сините кадри, след новината, че лидерката им ще се кандидатира за кмет на София, отбелязва 24 часа. Надежда, като няма друго, пък е лаконичния коментар на Дневник.

Какви обаче са реалните шансове на Михайлова за успех? На въпроса на експресно проучване на 24 часа за кого ще гласувате – 23.2% обявяват, че ще дадат гласа си за Стефан Софиянски, по 13.4% събират Надежда Михайлова и Стоян Александров, а 3.7 на сто биха се доверили на кандидата на НДСВ.. Най-голям процент от анкетираните обаче, 37.8 на сто, заявяват, че няма да гласуват.

Няма надежда, обявява Цветозар Томов от Скала. Михайлова ще създаде сериозни проблеми на Софиянски, но е малко вероятно да го победи, добавя и Михаил Мирчев от АССА-М, за 24 часа, който събира мненията на социолозите от най-големите социологически агенции. За кметското място ще е необходимо да се излезе извън електората на СДС, 17 на сто не стигат, коментира от своя страна Боряна Димитрова от Алфа рисърч. В най-добрия случай Михайлова ще вземе 12-15%, електоратът на СДС, приглася и Мира Янова от МБМД.

Обрат в София, очаква Лилия Йорданова от НЦИОМ. А Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг й отрежда трето място на първия тур.

Българите са невинни – с този цитат на италианския професор Виторио Колизи Труд открива репортажа си за развоя на делото срещу българските медици в Либия. След 8-часовите дебати за това що е СПИН, Наказателният съд в Бенгази събра на 5-минутно тайно заседание част от обвиняемите, разказва Монитор. И допълва във водещото си заглавие – Медиците на разпит кой с кого е спал и пил. Обвинителният акт се опитва да докаже, че някой някого склонявал чрез интимни връзки и опиянение да извърши заразяването, продължават разкритията на вестника. Обвинителният акт се опитва да докаже сексмотив за заразяването със СПИН в Либия, приглася Виж.

Постигнахме пробив по делото в Либия, цитира обаче Стандарт външния министър Соломон Паси.

“Той е луд!” Такъв би бил коментарът, ако преди 10 години някой на улицата в София бе казал, че България ще стане член на НАТО.

“Вярно е, че от лудостта до реалността минаха години, но през 2004 година ще сте член на алианса”, обявява в обширно интервю за Труд генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън. Днес той ще бъде награден от президента Първанов с най-високото българско държавно отличие – орден Стара планина І степен.

Лорд Робъртсън е в България за участие в международната конференция “Към общ дневен ред на сигурността в Югоизточна Европа”, отбелязва вестникът.

Колкото до положението у нас - Живеем 71 години в дом от 66 квадрата, обявява 24 часа анализ на Националния статистически институт за демографските процеси през 2002-ра година. Населението е намаляло с 46 хиляди душ, а броят на извънбрачните деца непрекъснато нараства – за миналата година те са били 42.9 на сто от всички родени.

Сърчаджиев събира овациите на Аполония и Йосиф Сърчаджиев търси прекрасната дама, обявяват пък Виж и Монитор последните събития около фестивала в Созопол.