RFI - България Цар Калоян се върна в Търново

Джордж Робъртсън: "Готови сте за НАТО"

Планът "Пъ Съ" в атака

Уникална изненада в старата столица, обявява "24 часа". Цар Калоян се върна в Търново, допълва вестникът с големи букви във водещото си заглавие. Връщат мощите на цар Калоян в Търново. Откриването ще е на 22 септември в старопрестолния град, пояснява "Виж". Гробницата на цар Калоян ще бъде новата атракция във Велико Търново. 796 години след убийството му излагат за поклонение тленните му останки и възстановката на черепа. Мощите на Калоян са единствените открити и съхранени останки на български цар, допълва "24 часа".

Колкото до възстановката, извършена още през 1976 година – “това не беше поръчка от ЦК, а произлизаше от значението на находката”, цитира вестникът антрополога професор Йордан Йорданов, извършил възстановката. Скелетът е внушителен не само за онова време, а и за сега - 1.90 метра. Йордан Йорданов допълва – “всички данни, които съм събрал от костния материал за близо 20 години за мен са категорично доказателство, че това е Калоян, наречен от съвременниците си ромеоубиец”.

Вечен мир с 25 държави ще имаме обаче отсега нататък. “С поканените в Прага нови 7 страни, НАТО вече ще наброява 26 членки. Това означава, че 26 страни никога няма да воюват помежду си. Сред тях са България и Румъния и това е от голяма полза за Балканите”, цитира "24 часа" шефа на НАТО Джордж Робъртсън. Лорд Робъртсън: НАТО остава на Балканите, допълва "Труд" по повод неговото изказването по време на конференцията за сигурността в Югоизточна Европа. И обещанието – Лорд Робъртсън: Готови сте за НАТО, цитат от "Монитор".

И след подготовката на България за НАТО – за ситуацията в страната – Българи крадат коли за 600 хиляди евро в Испания, обявява "Труд" във водещото си заглавие. Шестима нашенци арестувани в Испания. Хванаха българи с крадени коли за 600 хиляди евро, допълва "Виж". Заради добрата работа на българските полицаи пък Мадрид ще награди с орден генерал Бойко Борисов. Испански орден за генерал Борисов, както обявява "Стандарт".

“Полемиката между МВР и съда е в интерес на престъпниците”, категоричен пък е президентът Георги Първанов в обширно интервю за "24 часа".

Унижен у нас, награден в Испания, коментира съдбата на Борисов "24 часа". А самият той коментира в интервю за вестника слуховете, че ще бъде кандидатът за кмет на НДСВ за София така – “Знаете, че не се съгласиха да ме предложат за генерал-лейтенант заедно с генерал Владимиров, въпреки че командвам 16 генерали. Една звездичка не ми дадоха, та за кмет ще ме предложат”.

С което се открива и задължителната тема за предстоящите избори у нас или по-скоро за последствията от тях. И едно разкритие на "Монитор" – Планът “Пъ Съ” в атака, обявява вестникът във водещото си заглавие. Според разкритията на вестника, бившият президент Петър Стоянов и експремиерът Костов влизат в битка за СДС, американски и германски пари щели да финансират сблъсъка. Планът подготвял широка дясна формация, която да обедини в себе си части от НДСВ и СДС, както и партията на столичния кмет Софиянски. Планът носел кодовото название “Пъ Съ”, името на централната фигура в него. Предвижда се първоначално Стоянов да седне в стола на Надежда Михайлова, ако тя печели кметския вот в София. При нейн провал пък експрезидентът трябвало да се появи като спасител на СДС и новото дясно пространство. За плана “Пъ Съ” активно работел близкият до Стоянов политолог Иван Кръстев, съветник и на Надежда Михайлова, допълва "Монитор".

Измит със 130 тона вода бе паметникът на Съединението в Пловдив. Окъпан с 50 литра шампоан “Зелена ябълка” грейнал пък площад "Съединение" – така със снимка на окъпания паметник "Труд" обявява днешния 6 септември. Пловдив ще бъде центърът на тържествата днес по случай 118-тата годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия, пояснява вестникът. И допълва - Съединението за нас е усещане за себезначимост и себестойност. То за жалост обаче е и усещане за минало. Това всъщност е и драмата на историческото събитие. То може и да е велико, но като няма доказателство, че генетически и идейно сме свързани с него, то това честване ще си замине с 3-4 статии, една заря и едно слово.