RFI - България Смърт за българите и 4 млрд. долара поиска либийското обвинение

И Лучано влезе в битката за София

Българи ще вземат над 1200 евро във Франция

Смърт за българите и $4 млрд. поиска либийското обвинение, съобщават днешните вестници. За близо един час обвинението изложи всички доказателства срещу петте медицински сестри и д-р Здравко Георгиев в заразяване на над 400 деца със СПИН. Докладът на световноизвестните вирусолози Монтание и Колизи, които свидетелстваха в полза на медиците, бил непълен, твърдят обвинителите, отбелязва "24 часа". В пледоарията си прокурорът се позова на две основни улики - самопризнанията на Кристияна Вълчева, Нася Ненова и палестинецът Ашраф и откритите при обиск заразени банки с кръвна плазма в дома на Кристияна. Той пренебрегна, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения, пише "Сега". Медиците вчера бяха на делото без преводач, изтъква "Труд".

“Значи смятате, че българите са виновни? “, задава въпрос пратеникът на "Труд" на адвоката на заразените деца Абдала ел Магреби . “Абсолютно. И нека си получат заслуженото.” гласи отговорът. “Защо сравнихте обезщетението за децата с компенсациите за Локърби” следва въпрос на вестника. “Ние се съгласихме да изплатим по 10 млн. долара на 270 души след огромен международен натиск. Хората по света са равни, нека и ние получим компенсации за нещо, което са ни сторили” откровен е адвокатът на заразените деца. Либийските деца подариха на българските журналисти букети в знак на “благодарност” към българския народ за заразата с вируса на СПИН, съобщава още "Труд".

Отлагат процеса срещу 6-имата ни медици за 22 септември, подчертава "Монитор". Вестникът реагира остро на поисканото обезщетение като отбелязва, че още преди 2 месеца е съобщил за това, но тогава Външно излъгало.

Няма място нито за паника, нито за прекомерен оптимизъм, всичко върви според предначертания план, заяви вчера Соломон Паси, отбелязва вестник "Сега". Според него паричните претенции, които са колкото половината ни външен дълг няма да издържат, тъй като се чака оневиняване на българите, допълва изданието. По думите му претенциите за обезщетения няма да издържат в съда, тъй като след изявленията на Монтание и Колизи надеждата е за оневиняване на сънародниците ни, допълва "Дневник".

А за опрощаване на либийския дълг към България не може да се говори, казва за "Монитор" зам.-финансовият министър Красимир Катев по повод информацията на Би Би Си, че либийската страна натиска българското правителство да опрости дълга й като разменна монета за щастливия изход от СПИН делото срещу нашите медици.

Партиите отблъскват две трети от българите, констатира в анализа си "Монитор". От перестроечната далавера, наричана преход, спечелиха около 3 процента от българите, всички други загубиха, категоричен е вестникът. Според последните данни на различни социологически агенции симпатиите на национално ниво към БСП са 12-14 %, за НДСВ 6-8 %, за СДС – 6-10 % и за ДПС 4-5%, посочва изданието.

100 % Лучано кандидат-кмет на София, пише "24 часа". И Лучано влезе в битката за София, приглася "Стандарт". Спортният министър Васил Иванов ставал заради опита си на бизнесмен и мениджър. Бойко Борисов оставал в МВР, тъй като там бил по-необходим, сложи край на дилемата Симеон, пише "Стандарт". След разговор с Бойко Борисов царят заложи на Лучано, допълва и "Новинар". Премиерът преговаря с ДПК да подкрепят спортния министър, Доган решава днес, разкрива в. "Пари". ”Обещавам промяна на софиянци, заявява в интервю за "24 часа" кандидатът за кмет на жълтите. По думите посрещат, по делата изпращат, предупреждава в редакционния си коментар "Труд".

Партиите направиха избора си, сега идва ред на софиянци. А къде другаде, ако не в София, най-добре се знае, че на избори за кмет се избира личност, а не партия? Така че, според "Труд", под Витоша 12 пъти ще премерят, един път ще отрежат. Битката за София ще реши коя е дясната партия у нас? смята "Новинар". След октомври тръгваме или към нов кабинет, или към предсрочни избори, прогнозира изданието.

Готвят по-къса работна седмица, съобщават днешните издания. Ако това стане факт, българинът ще се труди по 39 часа, информира вестник "Виж".

Българи ще взимат месечно над 1200 евро във Франция, разкрива "Труд". 300 българи ще работят и ще повишават езиковата и професионалната си подготовка във Франция от догодина. Това предвижда споразумение за обмен на стажанти между двете страни, което ще бъде подписано днес в Париж от социалните министри Христина Христова и Франсоа Фийон. От посолството ни в Париж ще дебнат за наши незаконни емигранти, допълва вестникът. Българи ще работят и в Дания, но след 2007 година, уверява в интервю пред "Труд" датският премиер Расмусен.

И накрая – почти като в Рио, пише "24 часа" по повод 31-метровата статуя на Богородица, която е осветена вчера в Хасково. Монументът е издигнат на хълма Ямача край града. Откритата статуя ще конкурира в “Гинес” култовия монумент на Христос в Бразилия.