Депутати от НДСВ бойкотират свои кандидати за кметове

ДПС шикалкави за кмет на София

Свалят цената на хляба за изборите

Четири компании искат да управляват лотарията ни

Депутати от НДСВ бойкотират свои кандидати за кметове, разкрива предизборния раздор в жълтите редици вестник Сега. Драмата настъпила, след като шестима народни избраници от НДСВ - Нонка Матова, Коста Цонев, Анелия Атанасова, Николай Бучков, Клара Петкова и Алеко Кюркчиев гласно обсъждали как ще работят за конкуренцията по места и на практика бойкотират избора на Политическия съвет.

Алеко Кюркчиев, чиято номинация за столичен градоначалник ръководството на НДСВ дори не гласува, заяви, че ще пусне бюлетина за настоящия кмет Стефан Софиянски, а не за официалния жълт претендент Васил Иванов-Лучано, изтъква вестник Сега.

“София не е сладкарница, заставам зад Софиянски”, отбелязва аргумента на Кюркчиев Стандарт. Подобна позиция зае и пловдивската му колежка Нонка Матова, допълва 24 часа. Тя се закани, че няма да работи за Нина Радева, която бе номинирана за кмет от НДСВ. Лучано ще получи подкрепа от тези столичани, които не се интересуват от политика. София ще има десен градоначалник, прогнозира пред Стандарт директорът на социологическата агенция “Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

Царят искал старите кметове на Варна, Пловдив и Разград, пише часовият вестник.

Сокола пък иска всички градове в областите Кърджали и Разград, отбелязва Сега. Според информация на вестника почти е сигурно, че ДПС няма да подкрепи кандидата на НДСВ за кмет на София Васил Иванов-Лучано. ДПС шикалкави за кмет на София, смята вестник Труд.

Продават местата в избирателните секции, гръмва на първа страница Монитор. Шефката на варненската структура на НИЕ Валерия Димитрова събра в офиса си желаещите да се сдобият с място в секционните избирателни комисии. Шефката на НИЕ поискала по 100 лева за участие в 385-те секционни комисии. Привечер обаче тя била склонна да намали цената до 5 лева, само парите да й бъдат предадени до 48 часа.

Монитор публикува и интервю с президента Първанов, в което държавният глава е категоричен, че управляващите са длъжници на обществото. Сред избирателите има неудовлетворение от изпълнението на предизборните ангажименти на правителството, констатира още Георги Първанов.

И още едно интервю привлича вниманието. Поместеното в Труд интервю с Петър Стоянов, бивш държавен глава, с който разговаря Георги Коритаров в предаването “Блиц” на бТВ. “Не съм се отричал от Софиянски”, твърди Петър Стоянов. Според него партията на Софиянски би могла да бъде, условно, партньор на СДС. Петре, що не си каза?, репликира Труд в коментар. За 72 часа бившият държавен глава Петър Стоянов се отрече от думите си, които хвърли като бомба преди синия пленум в Пловдив: “Моят страх е, че една победа на Софиянски минава през трупа на СДС, а моята седесарска душа няма да допусне това”, припомня Труд. “Ако загуби Надежда, губи СДС”, извежда в заглавие 24 часа казаното от Петър Стоянов в интервюто пред бТВ.

Свалят цената на хляба за изборите. Кабинетът изкарва на пазара жито от държавния резерв, съобщава Стандарт.

“Ще живеете лошо” оповестява прогнозата на новия представител на МВФ вестник Виж. Доходите са ниски, без работа са много, твърди Джеймс Роуф.

Над 3 лева за килограм ще струва хлябът у нас при влизането ни в ЕС през 2007 година. Няма да ни пуснат с цена под 80% от тази в Европа, стана ясно на заседание на консултативния съвет на зърното, информира Виж.

Първите количества зърно от Държавния резерв ще бъдат пуснати за продажба на стоковите борси следващата сряда - 17 септември, допълва по темата Дневник.

Отоплението тази зима ще струва с 10-15 % по-скъпо от миналата, показва репортерска проверка на Труд на пазара на твърди горива.

Но пък ще говорим със света по-евтино, внася известен оптимизъм 24 часа с обещанието на вицепремиера Николай Василев. Цените според обещанието ще бъдат между 20 и 30% по-ниски от сегашните. БТК обмисля и по-евтини междуградски разговори, за да могат по празниците хората да си говорят с повече роднини и приятели.

Четири компании искат да управляват лотарията ни, пише Дневник. Гръцката "Интралот", американската "Сайентифик геймс интернешънъл", "Австрийски лотарии" и шведската SS-net подадоха заявление за участие в конкурса за управление на Държавната парично-предметна лотария. "Интралот" на Сократис Кокалис държи 49% от "Еврофутбол", с австрийската компания е свързан един от собствениците на "Мобилтел", а американците с клон във Виена са с 30-годишна история и са едни от световните лидери в този сектор, посочва изданието. Любопитна подробност е, че документите на шведската SS-net са изпратени на служебната електронна поща на главния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, отбелязва вестникът.

И накрая Труд съобщава, че Америка ни праща портрет на изчезналия Съвестин, без който издирването на детето е невъзможно. “Дори аз да го срещна на улицата, няма да го разпозная по снимката му като шестгодишен”, споделя пред изданието бащата на Тодор Деянов. “Дотук добре, но оттук нататък пак ще забоксуват. Защото са в ръцете на тукашните власти”, убеден е бащата.