RFI - България 100 000 рушвета се дават месечно

Фискалният резерв отънява критично

"Върховен бой" за ВАС

Българските свидетелства за 11 септември

Корупцията е масова. На това настоява “24 часа”, позовавайки се на социолозите от “Витоша рисърч”, които пък разполагат с представително за страната проучване. Показателна, подчертава изданието, е и сумата на най-масовия рушвет – 250 лв. От следите на бизнеса също признават, че поголовно дават рушвети, за да решат проблем: разрешение на строеж, спечелване на обществена поръчка, кредит, регистрация на фирма.

Единствената корупционна услуга, отпаднала от списъка, е даването на телефонен пост (вероятно паради разцвета на мобилните комуникации). 100 000 рушвета се дават месечно, включва се по темата “Новинар”. А в. “Сега” не крие смайването си, че за първи път университетските преподаватели изпреварват по корумпираност митничарите и полицаите.

“24 часа” се спира на средството, с което властта смята да се бори с корупцията – с безплатен телефон. В репортаж четем как финансовият министър Милен Велчев вчера пръв подал пробен сигнал системата, която разполага с 30 линии и записва автоматично обаждания от по 7 минути. Номерът е 0800 18 018, но засега не може да се набира от мобилни телефони. Системата, уточнява “Дневник”, обаче автоматично изхвърля анонимни обаждания. Ако подалият сигнал иска обаждането му да се разследва, трябва да остави трите си имена, адрес и телефон за връзка.

В тази връзка в. “Пари” в коментар пита: “как да свалим усмивката на корупцията?”. И се връща към нашумял диалог между известен политик и телевизионен водещ, в който след въпрос за корупцията с усмихнато лице, гостът отговаря стреснато: “Аз не съм корумпиран”. “Не съм казал, че сте корумпиран, питах за лицето на корупцията”, отвръща журналистът.

В. “Пари” пита дали някой няма да се разпознае и след това да звънне на безплатния телефон на Милен Велчев. “Новинар” пък препечатва този диалог, от който разбираме, че става дума за сблъсък Стефан Софиянски - Георги Коритаров, в който сегашният столичен кмет заявява: “Аз не съм корумпиран”, а репликата на Коритаров е: “Аз съм изумен...”. След което изданието директно пита финансовия министър кому всъщност е нужен телефон срещу корупцията, щом след толкова публикации само в “Новинар” за канали на износ на цигари, дограма, пилешко месо, зеленчуци и какво ли още не през митниците, не е последвала никаква проверка.

Фискалният резерв отънява критично – твърди “Монитор”. И публикува пресмятанията на досегашния зам. Финансов министър Красимир Катев, според когото ако не вземем нови заеми пред следващата година, стигаме санитарния минимум.

А пък България има имиджа на страна, в която законите не се спазват строго – предупреждава в интервю за “Сега” новоназначеният представител на МВФ Джеймс Роуф.

Потвърждения: Министър ще праща съдии на съд – обявява във водещото си заглавие “24 часа”. И то става дума за реакция на правосъдния министър Станков срещу решението на ВСС да започне процедура за избор на нов председател на Върховия административен съд. Изданието определя случката като нов крупен скандал в съдебната система. “Върховен бой за ВАС”, пише “Дневник”.

“Труд” пък обсъжда вчерашното решение на парламента, че работници ще могат да си прибират без съд неизплатените заплати. След което изданието е принудено за се съгласи с депутата Любен Корнезов, че идеята е прекрасна, но едва ли е осъществима. Защото, щом като предприятието не изплаща заплата на работника, кой ще го пусне сам да си вади извлечения от счетоводната книга, за да се сдобие с изпълнителен лист.

А иначе токът от догодина може би ще поскъпне с 8 %, вместо с предвидените 13.5 %, прогнозира “Монитор”. Тъй като явно има излишък в производството на електроенергия, което запазва евтината тарифа.
Турция, на прага на зимния сезон, отново иска да поднови доставките на евтин ток от България, пише и в. “Пари”, но изглежда не иска да строим заедно “Горна Арда”.

За сметка на това “Новинар” прогнозира “шок в цените на здравните услуги”. болните вече ще вадят от джоба си стотици левове за скъпи болнични изследвания. От 2004 г. стават платени лабораторните и високоспециализираните изследвания, е обявил вчера здравния министър. “Труд” обаче успокоява най-бедните, че от 2005 влизат в сила ваучери за лечението на социално слабите.

А в какво състояние е здравната система, става ясно от водеща публикация в “Стандарт”: медицинска сестра е заразила с хепатит 5 деца в дом “Майка и дете” в Пловдив, била уволнена, защото преди това отказала да си направи изследвания.

Отбелязахме и един рекорд: инфлация от 0.8 % през август, заради рязкото поскъпване на хляба – констатира “Труд”. Събитието е незапомнено – августовска инфлация – коментира изданието и се шегува, че този път или статистиката е пропуснала да включи дежурната пиано в потребителската кошница, или нещата са много сериозни: българинът се храни предимно с хляб, а става ясно, че дава и 40 % от доходите си за храна.

В същото време, нали сме пред избори, пресата неспирно брои шансовете на различни кандидат-кметове. За да поуспокои страстите, “24 часа” пита: “Какъв кмет? Нали властта е у съветниците?”. Дори арестант отива на изборите – констатира “Труд” и публикува снимка на бившия банкер Христо Александров, който щял да се бори за кметския стол в Пловдив. Следват и пълните явни залагания според "24 часа”, е почни сигурно, че Софиянски може да спечели около 1/5 от гласовете в София и да се яви на балотаж срещу Надежда Михайлова (която има почти равни шансове със Стоян Александров). Анкета на “Медиана” за “Труд” почти изравнява шансовете в столицата: Софиянски – 17.7 %, Надежда Михайлова – 15.6 %, Стоян Александров - 14.5 %.

И накрая – да не забравяме, че днес е 11 септември, защото светът помни – настоява в специално приложение “Стандарт”. И освен разтърсващи снимки от сриването на кулите-близнаци, публикува списък на жертвите – 2 797 невинно изпепелени. 2 години по-късно ужасът остава, пише "Труд”. И публикува есе на писателя Гор Видал, че врагът е и отвътре, доколкото много пукнатини в американската администрация са допринесли за трагедията. А “24 часа” събира свидетелства на българи, очевидци на катастрофата.

Посланикът ни в ООН Стефан Тафров разказва, че на заседание чул за случилото се и просто не повярвал. Филип Димитров, тогава посланик, смаяно се запитал откога по CNN дават филми-катастрофи. Актьорът Стоян Алексиев по чудо не се озовал на мястото, откъдето смятал да се снеме за спомен. А програмистът Милко Видев не може да забрави 11 септември, защото този ден му се наложило да гледа дъщеря си. Офисът на фирмата му се намирал на метри от близнаците и впоследствие се оказало, че едно от колелата на самолетите е паднало в кабинета му, затрупан от падащите отломки. И животът, и пазарите след 11 септември, вече не са същите, е заключението на в. “Пари”.