Радио Франс Интернационал - България 11 септември - знак на злото в най-уродливата му форма

Убийството на Анна Линд разтърси света

20 дни до края на 800-тинте...

Ще има ли изненади на изборите?

Церемонията се състоя на мястото, където се издигаха двата небостъргача на Световния търговски център. Така, заедно със снимка на ридаещи роднини на загиналите Стандарт обявява вчерашния 11 септември. Тъжен ден е 11 септември. Символ на най-грозното засега деяние на 21-ви век. Знак на злото в най-уродливата му форма – тероризмът, разсъждава Труд. Войната обаче е ялов лек срещу тероризма, допълва вестникът. Защото за две години се водиха две войни. Оказаха се ялови. А цената – прекалено висока. Хиляди жертви. Хиляди увредени хора от стрес. И още по-лошо – огромен страх от бъдещето. И началото – Осама обяви война в Ирак, обявява Труд на първата си страница.

И едно убийство, разтърсило света и отразено по първите страници и на българската преса – Шведите в шок от смъртта на Ана Линд, обявява Новинар. Шведската външна министърка издъхна, приглася Труд. Лекари не успяха да спасят Ана Линд, допълва Стандарт.

У нас - остават 20 дни. Броим обещано и изпълнено, напомня Труд за изтичащото време. Симеон се отчита за 800 дни власт, пояснява 24 часа. Какъв ще бъде характерът на отчета пък е лесно да се досети човек – Симеон ще се похвали за 800-тинте дни, прогнозира Новинар. “Ще преценя кога да направя това изявление, тъй като има голямо любопитство и много хора ще останат изненадани за извършената от нас дейност”, цитира пресата премиерът.

Ще има ли изненади пък на изборите? Люта битка за балотажа в София, предрича Стандарт. И цитира септемврийските нагласи – Софиянски – 40%, Михайлова – 13%, Александров – 12%, Лучано – 4%.

Според Галъп пък Лучано можел да стигне до балотаж, а Софиянски печели колкото трима, обобщава резултатите Труд. Битката обаче сега започва и нищо не е предрешено, цитира вестникът шефа на Галъп Кънчо Стойчев. От сега със сигурност може да се каже само, че ще има балотаж. До него със сигурност ще стигне Стефан Софиянски.

За второ име обаче социолозите не се ангажират, тъй като силите на Надежда Михайлова и Стоян Александров са почти изравнени. Разликата в процентите между тях е в рамките на социологическата грешка. Картината можела и да се промени поради това, че жертвоготовността на Михайлова мобилизира партийния електорат на СДС, прогнозира вестникът.

Колкото до останалите населени места – Тъща и зет се конкурират за кмет, както римува Виж ситуацията в ямболско село. В ямболското село Маломир тъща и зет в битка за кмет, идентично звучи и 24 часа във водещото си заглавие. За кметския стол в селото ще спорят тъща бесепарка и зет седесар, допълва и Труд. Като основна клетка на обществото обаче това семейство може да изкове плюсове от всички минуси на безмилостната предизборна борба, в която държавата навлиза след 15 септември, коментира 24 часа. На балотажа загубилият може да обедини своя електорат и да прелее гласовете им на другия. Важното е властта да остава в къщата.

И като стана дума за 15 септември – под лупа разглежда Труд модата в пособията за учениците в специалния си репортаж посветен, на това как да изберем най-доброто за ученика, като обявява самият вестник. Най-трескава разбира се е подготовката за първолаците. И няколко съвета от вестника – татуирайте тетрадките. Ако пък мобилният телефон на детето е само с един модел по-остарял, по-добре изобщо да не го вади от чантата си. А ако пък изобщо няма мобилен телефон – направо да не стъпва в училище. Това били двете максими, изповядвани от учениците.

Лъвовете обаче влязоха в Европа, обявява Новинар с големи червени букви на първата си страница. Дар за ЧРД, приглася 24 часа. Посрещнахме националите като герои, коментира Стандарт. За възкресението на четата говори Труд. И така – България - стана първата страна, която се класира за Португалия 2004.

Димитър Шумналиев закри Аполония, обявява същият вестник. Писателят представи в Созопол своите “Влюбени разкази”. А иначе определение за любовта няма, разкрива той. Всеки я изживява и моделира.