RFI - България Бриго Аспарухов - шапка на спецслужбите

Рекорд! 145 партии отиват на изборите

Кючек и Бетовен за първия учебен ден

Бриго Аспарухов поема координацията между специалните служби, обявява водещата тема "Новинар". Бриго Аспарухов изненадващо поема спецслужбите, допълва "Дневник". Бриго – шапка на спецслужбите, отбелязва от своя страна Стандарт. Царят слага Бригадир на спецслужбите. О.з Генерал Аспарухов напуска парламента, става премиерски съветник. Бившият шеф на разузнаването ще владее тайните на държавата и на НАТО, коментира "Сега". И още коментари – бивш разведчик ще координира службите, обявява "Труд". А "Монитор" допълва – Старо червено ченге оглави спецслужбите. Бившият шеф на разузнаването и депутат от Коалиция за България ще координира работата на спецслужбите. Той ще наблюдава 5-те служби от МВР – НСС, НСБОП, полиция, Жандармерия и Гранична полиция, военното разузнаване и контраразузнаването, пояснява 24 часа. И едно разкритие от вестника – правителството го одобрило за Москва, той отказал.

И след избора на Аспарухов за премиерски съветник – премиерът прави равносметка за управлението си в интервю за Би Ти Ви, което ще бъде излъчено в сряда, цитира "24 часа" говорителя на кабинета Димитър Цонев. Цонев обяснил, че интервюто не е обещания от премиера отчет за свършеното през тези 800 дни от управлението му. В него обаче имало елементи на равносметка.

Каква пък е равносметката след края на срока за регистрация в Централната избирателна комисия за местните избори – Рекорд! 145 партии отиват на избори. 151 партии се записаха за изборите, отбелязва "Стандарт". Или както обявява "24 часа" на първата си страница на фона на снимка на щастливи ромчета, желаещи да се докоснат до един от кандидат-кметвовете – Йордан Лечков – кметовете в атака. Сред въпросните записали се партии фигурират и Партия Технологична вълна, България на всички. За 13-ти път се явява на избори пък Кире Либерало.

Отново в битка влиза и астрологът Люмиер, съобщаващ всяка сутрин в предаването на Гала по Нова телевизия посланието на звездите. Той показа удивителни прогностични способности в политиката, коментира "24 часа".

Освен за политици, звънецът би и за ученици, както обявява "Труд". В 4000 училища удари първият звънец. А как протече 15 септември - Кючек и Бетовен на първия учебен ден, разкрива "Монитор". Първолаците обаче се изпожениха, оплакала се шефката на просветния инспекторат в Сливен, цитирана от "24 часа". Десетина първолаци миналата година в Сливен се задомили и напуснали школото, някои от ученичките на 14 години станали майки. Затова – пожелаха на ромчета да не се женят до 8-ми клас, допълва "Труд". С минута мълчание във Френската гимназия пък бе открит първия учебен ден, пише "24 часа". Учители и ученици почели така паметта на загиналите нелепо в катастрофа свои съученици. На добър час на подгответата пък пожелали Надежда Михайлова и френският посланик Жан-Лу Кюн Делфорж, допълва "24 часа".

Нарочно чакал 15 септември, и Герджиков осъмнал поет, както обявява "Стандарт". Герджиков сътвори детска книжка, приглася "Труд". Председателят на парламента избрал нарочно вчерашния ден, за да представи книжката си за деца, озаглавена “История с мечо, с патоци и Лиса – история дето съвсем ще ви слиса”. Хубаво е, когато държавниците са и поети. Ето, чехът Вацлав Хавел вкара страната си в НАТО и Европейския съюз, коментира вестникът. Затова от Герджиков трябва да се поучат и останалите политици. Щото в техните глави се римува само мандат с втори мандат, заключава "Труд".

И след вчерашните обещания, които между другото пресата продължава да дава и днес – обещания за завръщащо се лято и време за плаж – мяташ се на колата от София в 8.00 часа сутринта и в 11.00 вече си на плаж в Бургас. Тази мечта на българите можело да стане реалност, уверяват политици и експерти, отбелязва "24 часа". София - Бургас за три часа, изчислява и "Виж" новите обещания за проекта за изграждане на магистрала до морето. Проект-мечта, възлизащ на 500 милиона лева.