RFI - България След 4-месечна сага, БНБ най-после има гуверньор

Дойдат ли в ресторант бизнесмени с 20-30 приятели, бих ви посъветвал да напуснете, каза ген. Бойко Борисов

Народното събрание започва борбата с корупцията от чистачките

БНБ най-после има гуверньор, обявява водещата за пресата новина "Дневник". На 118-тия ден БНБ с шеф, изчислява продължителността на одисеята "24 часа". След 4 месеца безвластие Искров взе БНБ, приглася "Труд". А "Монитор" разкрива част от интригите – Два поста спазарил Доган срещу подкрепа за Искров. Ахмед ага поискал и Милен Велчев да оттегли предложението си за затваряне на безмитните магазини, допълва "Монитор".

И така – след 4-месечно ходене по мъките, днес Българската народна банка ще осъмне с нов управител. Това е зам.-шефът на парламентарната група на НДСВ и шеф на бюджетната комисия в парламента. Той получи гласовете на НДСВ, НИЕ, ДПС и 16 депутати от Коалиция за България, разкрива "Труд". “Глас турски глас Божи”, коментира вота на ДПС основният претендент и досегашен шеф на БНБ Светослав Гаврийски, цитиран от "Труд".

“Не очаквам натиск от управляващото мнозинство”, така коментира в обширно интервю за "Монитор" Искров упреците, че като управител на банката няма да бъде политически безпристрастен. “Сигурно ще напусна НДСВ”, допълва Искров, този път цитиран от "24 часа". Нямало законово основание за това. “Но тъй като по традиция управителят на БНБ е прието да не бъде политическа фигура, обмислям тази възможност. Ще взема решение след среща с лидера на партията Симеон Сакскобургготски”, допълва Искров.

Интересно, какво се промени през това време, след като кандидатът си е същият, коментира "Новинар" положението на Искров. Иван Искров нито е станал по-малко партиен, нито по-подходящ за поста от преди. Той може и да отрича, но всички в България разбраха като какъв груб пазарлък бе изтълкувано избирането му. Съвсем скоро ще се разбере и какъв е бил залогът. Срамно е, че подобен алъш-вериш се въртеше не къде да е, а в парламента, и то за толкова важна държавна институция като Централната банка, допълва вестникът.

Дойдат ли в ресторант бизнесмени с 20-30 приятели, бих посъветвал да напуснете. Цитат от първата страница на "Труд", но този призив на главния секретар на МВР Бойко Борисов логично е по страниците на всички вестници днес. МВР предупреди – да стоите в ресторант с известни бизнесмени е опасно за вашето здраве. Е, изводът съответно е – МВР и властта изобщо абдикират от борбата с престъпността, всеки да се спасява поединично, коментира "24 часа". И по тази логика трябва да бягаме не само от ресторантите, а и от държавата, допълва вестникът. И все пак призовава – Дайте постери с бизнесмените. Защото въпросът как да се спасим, когато някой извади Калашников и започне да стреля, докато си вечеряме в кръчмата започва да става все по-актуален.

“Бойко Борисов няма право да призовава хората да не влизат в ресторанти с мутри. Все едно ни кара да спрем да обслужваме мирни граждани и да посрещаме само бандити”, коментира шефът на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин за Новинар. И на този фон – сведения за дейността на МВР – 224 задържани за "24 часа" след стрелбите в София, обявява "Виж".

Как Народното събрание се бори срещу корупцията? Ами като си блъска главата над сакралния въпрос – може ли чистачката на министерството да е първа братовчедка на шефа на гаража? В крайна сметка мнозинството удари по масата с юмрук – баста на шуробаджанащината, тя е майка на корупцията, коментира "Труд" поправките в Закона за държавния служител.

Опозицията ехидничи, че една депутатка направила мъжа си областен управител, а интелигентният съпруг на друга станал шеф на Агенцията по хазарта. Миловидна половинка оглавила Агенцията за детето, а синът на друг коландри помощите от странство. За тях правила няма. Българският парламент обърна максимата, че рибата се вмирисва от главата и започна борбата с корупцията от чистачките, допълва "Труд".

Колкото до назначенията на премиера – България да решава за Бриго заедно с НАТО, цитира "Монитор" съветът на чешкия премиер Владимир Шпидла. Симеон пък, още щом чул въпрос за Бриго силно се изчервил, разкрива "Труд". След като назначи французин за свой съветник, коментира другото назначение на премиера "Труд", Симеон да препоръча Бриго за съветник в Елисейския дворец, предлага "Труд".

Със своите изяви премиерът дефинира всички ни като морално недоразвити, хора, които нямат досег с висшия свят на етичните съждения и затова трябва да бъдат напътствани от умния Татко или Дядко, обявява в интервю за "24 часа" социалният антрополог Харалан Александров. Това отношение обаче, допълва той, според когото днес Симеон представлява един изморен Живков, това отношение обижда и отблъсква все повече хора.