Радио Франс Интернационал - България Атентат срещу ЦРУ в Багдад

13 дни до изборите

500 евро заплата са малко

Атентат срещу ЦРУ. Две коли бомби в Багдад, обявява Труд във водещото си заглавие основната световна новина. Камикадзе взриви щаба на ЦРУ в Багдад, допълва Монитор на фона на голяма снимка на експлозията. Зареден с експлозиви автомобил проникна през защитната ограда около хотела, където живее и част от марионетния кабинет, коментира вестникът. Взривиха хотела на ЦРУ в Багдад, отбелязва и 24 часа. Мощен взрив пред щаба на ЦРУ в Багдад. Американските разузнавачи не са пострадали, допълва Сега. Най-малко 6 души загинаха и поне 40 бяха ранени, мнозина от които с опасност за живота, при страховита експлозия в центъра на Багдад вчера, обобщава Труд.

И отново темата Ирак, но с български адрес – Велчев преговаря за бюджета в Щатите. Америка ни дава пари за бойците в Ирак, разкрива Стандарт. Ще си върнем малко от иракския дълг, прогнозира обаче финансистът Мартин Заимов в интервю за 24 часа. Тактиката ни трябвало да бъде следната – ако приемем, че дългът общо бъде предоговорен, така че условно 20% от него да бъдат плащани от Ирак, България може да очаква същото пропорционално взимане, допълва Заимов.

И към традиционната предизборна тема – 13 дни преди вота – Лучано кани Павароти, разкрива част от тактиката на НДСВ Труд. НДСВ пълзи умерено нагоре за вота, цитира от своя стана 24 часа шефът на предизборния щаб на жълтите Валентин Церовски. И докато кандидатите на НДСВ според него пълзели нагоре, останалите се смъквали надолу.

Симеон обаче няма да гласува за Лучано, разкрива Новинар. Причината е, че няма регистриран настоящ адрес в София, както изисква законът.

Какви обаче са резултатите според социологическите агенции? Софиянски води в столицата, цитира Труд данните на проучване на Сова Харис. Според тях Стефан Софиянки води с 27.9%, следван от Надежда Михайлова – 12.6%, Стоян Александров – 11.7% и Лучано – 3.2%. Затова на тези избори не можело да се очаква да се повтори сценарият от президентските избори през 2001-ва година и смятаният за големия фаворит Софиянски да ерозира, коментира вестникът.

Как можем да очакваме да бъдем управлявани обаче от въпросните кандидат-кметове? Те се издавали в рисунките си, разкриват пред 24 часа психолози. Някои от кандидат-кметовете се включиха в акцията пред паметника на Съветската армия, където трябваше да сътворят картинка на тема “Визия за промяна”.
И така – ако Любен Дилов -син стане кмет на София, ще решава проблемите на града нетрадиционно и с въображение, което личало от абстрактната му рисунка, която представлявала опит за алтернативно естетско себеизразяване.
В щаба на СДС обаче били без въображение и там лозунгите били повече от действията. Това личало от картината на пратеничката на Надежда Михайлова, коментира 24 часа. Нейната визия била израз на ригидно и капсулирано мислене.
Оказало се, според психолози, че засега май само човекът на ВМРО имал ясна представа за бъдещето на столицата.

Като израз на визия за бъдещето коментира пресата и предложението на министъра на икономиката Лидия Шулева – 500 евро вече е малка заплата, както я цитра 24 часа. Или цитатът от Стандарт – Шулева към бизнеса: Дайте 1000 лева заплата. Кадрите и парите решават всичко, коментира Монитор призива на Шулева предприемачите да дават по-високи заплати на квалифицираните кадри, за да останат най-добрите специалисти в България. Защото ако най-добрите кадри напуснат България, след 2 - 3 години когато влезем в Европейския съюз, страната ни няма да е конкурентноспособна, а това ще доведе до верижни фалити на български фирми и нов ръст на безработицата. Защото ако не инвестират в кадрите си, допълва Монитор, тези фирми, които не са разбрали какво иде, само след няколко години ще сърбат попарата на това, че са били скръндзи на заплати.

Напълно възможно е до Нова година пък да получаваме заплатите си в столевки, разкрива пресата. Пускат стотачката за Нова година, разкрива Стандарт във водещото си заглавие. И разкрива интригата около новата банкнота – пазаруваме с банкнота с образа на Алеко Константинов, още умуват дали на гърба да е Бай Ганьо или еделвайс. БНБ пуска столевката до края на 2003-та година, допълва и Труд.

А 24 часа припомня разразилият се спор отпреди няколко месеца – банкери изразиха недоволство Бай Ганьо да е върху парата, защото символизирал отрицателните черти на българина. А пък освен това, според новото предложение, и еделвайсът бил свързан с класиката на Алеко Константинов, допълва вестникът.