RFI - България Европа обезпокоена от хода на СПИН-делото

Изборът за шеф на ВАС отново се провали

Предизборната кампания се премести по телевизията

200 хиляди долара от Чорни за Костов - в. "Труд"

Водещите заглавия на пресата днес се поделят между – Заклаха жена за 600 лева – "Стандарт" и допълнението на "Виж" и "Труд" – Сандански блокиран заради убиец и Хайка за убиец край Сандански. И – Ценови шок: Съмнително вдигат картофите. Цените в склада без промяна, на щанда с 80% нагоре – 24 часа.

А иначе – Европа обезпокоена от хода на СПИН - делото, разкрива "Монитор". Адвокат Ялнъзов разби исковете със собствената реч на защитника на заразените деца, допълва вестникът. Сензационен документ – зараза преди нашите, пояснява разкритията "24 часа". Истината за заразяването на либийските деца с вируса на СПИН лъснала вчера след страхотен гаф на либийските адвокати. Данни с важни доказателства за оневиняването на българските медици са били внесени в съда погрешка с други документи от либийския адвокат Халид Маждуб. Става дума за медицински картони и документи от болницата от болницата в Бенгази, от които се вижда, че има деца, постъпили на лечение и заразени преди българките да постъпят като медицински сестри в болницата, допълва "24 часа". Докато адвокат Ялнъзов изброявал тези факти, либийският адвокат стоял безмълвно и нервно си гризял ноктите, допълва вестникът.

Посланиците и първите секретари на Гърция, Белгия, Франция, Великобритания, Чехия, Полша и Италия, които присъстваха в съдебната зала, са обезпокоени от хода на делото и от недоверието на местните власти към доклада на световните учени Монтание и Колици, допълва "Монитор". Присъстващият първи секретар на българското посолство обаче бе изгонен от съда поради непристойно поведение, разкрива "24 часа". Български дипломат беше изгонен от съдебната зала в Бенгази, допълва и "Дневник". Обвинението е, че Елеонора Димитрова смущавала полковник Джума. Тя пък върнала обвинението, като обяснила, че той й намигал. На него пък му било неприятно да се втренчва в него, допълва "24 часа".

И към темата за изборите – този път за един неуспял за пореден път избор – Два гласа не стигнаха за шеф на ВАС, разкрива Пари. Висшите магистрати за малко не избраха председател на ВАС, коментира "Дневник". За втори път съдебният съвет не успя да излъчи шеф на Върховния административен съд. Сега магистратите били изправени пред дилемата дали да продължат упражнението си на инат или да признаят безсилието си, коментира "Труд". Дано само обаче битката за авторитетния пост не започне да конкурира сапунените сериали по телевизията, заключава вестникът.

Именно по телевизията се пренася и битката за кметските постове. Изборите се пренасят при Слави и Ники Кънчев, обявява "Стандарт". И допълва – кандидат-кметовете сядат на стола в "Стани богат", каквото спечелят отива да София. Политиците ще засенчат на екрана Най-смешните животни, прогнозира "Стандарт". "Труд" обаче разкрива, че специално за благотворителното шоу "Стани Богат" за кандидат-кметовете се измислят по-простички, с понижена трудност въпроси. И пак кандидати за кметове бягат като се оправдават, че имат много работа по избирателните си кампании, а и били поканени прекалено късно. И за още предизборни прийоми - Кандидатът за кмет на Горна Оряховица Камен Георгиев пък поръча за кампанията си вафли с името си върху опаковките, разкрива "Сега". А Софиянски дирижира джаза, както допълва "24 часа".

"Труд" излиза днес с разследване озаглавено "200 хиляди долара от Чорни за Костов". Скандалният бизнесмен бил принуден да преведе на Костовата фондация "Демокрация" парите, според вестника. Анонимни дарения няма, категоричен е бившият директор на фондацията Пламен Илиев. Ще търся политическа отговорност, допълва Надежда Михайлова.

Преди 20 години върху лицата на хората имаше някаква тъга. Сега на нейно място има усмивка – така определя разликата в живота на страната френският актьор Жак Перен в интервю за "Стандарт". Филмовият продуцент Патрик Сандрен обаче отбелязва – Промените у вас вървят с много прилична скорост.

Французин низвергна пържолата, сомелиер сгодява виното и сиренето, разказва за демонстрацията на френския сомелиер Марк Пичоли "Труд". И визията на Пичоли – масата с хубаво вино и сирене е като сцената на театъра. И в тази пиеса, на репликата на виното се отговаря с думите на сиренето.