RFI - България С нова заповед пак пъдят Чорни от България

НЦИОМ: Софиянски - 26%, Михайлова - 15%, Александров - 10%

Критиката на Еврокомисията служи като подтик - Луи Мишел

С нова заповед пак пъдят Чорни, разкрива "Пари" на първата си страница. Нова забрана на Чорни да влиза у нас, допълва "Монитор". Заповед: НСС пак забрани на Чорни да влиза у нас, приглася "Виж". Вчера шефът на контраразузнаването генерал Иван Чобанов издаде заповед, с която на руския безнесмен бе наложена принудителна административна мярка, отбелязва "24 часа".

"Труд" от своя страна продължава “Аферата 200 хиляди долара за Костов”. Чорни изпрати оригинала, Костов мълчи, обявява с големи червени букви на първата си страница вестникът. Вестникът помества и факсимиле от оригиналния документ, който се пазел в сейф, за превод на 200 хиляди долара по сметка на фондация "Демокрация" от фирма на Чорни "Ромент трейдинг". Скандал! И Костов взел пари от Майкъл Чорни, приглася "Стандарт". “Няма пари от Чорни във фондация "Демокрация", не е имало и доколкото зависи от мен – няма да има”, цитира "Труд" изпълнителния директор на фондацията Гроздан Караджов.НИС на СДС сформира комисия за установяване на фактите, която трябва да направи проверка.

Израелският вестник "Аарец" също излязъл със статия, озаглавена "Експремиерът на България е взел подкуп", като се позовава на "Труд", отбелязва самият вестник. "Труд" хвърли бомба в задния двор на СДС, коментира "Дневник". Чорни ще подари Левски на МВР, пък разкрива "Сега".

И към темата за изборите – 11 дни преди вота – Лучано: за 2 години ще намаля престъпността наполовина. Софиянски обещава стабилна икономика. Надежда иска дискусия за магистрала "Люлин". Стоян Александров ще маха паяците – така "Труд" обобщава обещанията на основните претенденти за София.
Колкото до техните шансове – Според НЦИОМ: Софиянски – 26%. Михайлова – 15%, Александров – 10%, обявява на първата си страница сондажите "24 часа". Софиянци искат кмет мениджър, а не политик, коментира резултатите "Пари". 83% от запитаните отбелязват, че залагат на професионализма и проявяват силно предпочитание към мажоритарния вот. Надежда Михайлова дръпва с 5% напред и така избягва от паритета с Александров, коментира пресата. Балотаж на 2-ри ноември – Софиянски срещу Надежда, обобщава "Сега".

Социалистическите кандидати очаквали с благословията на патриарх Максим да успеят да наваксат изоставането в борбата за столицата и да се поздравят с успех на църковния празник Димитровден. Именно затова днес патриархът за първи път от началото на кампанията ще се срещне с участници в нея, разкрива "24 часа". Главата на българската православна църква ще приеме Стоян Александров и водача на листата за общински съветници на БСП Божидар Димитров. Бриго пък свалял рейтинга на премиера, отбелязва "Пари". А "24 часа" допълва, че за 17% от анкетираните, скандалът с Бриго Аспарухов ще повлияе на изборите. Половината от тях смятат, че той ще отнеме гласове от кандидата на НДСВ Лучано.

Как руската преса пък разглежда скандала Бриго? "24 часа" и "Труд" поместват днес статия на руския вестник "Известия", в която Бриго е наречен “тайният агент на царя”. Руските спецслужби работят срещу влизането на бивши соцстрани в НАТО, допълва вестникът, според който решението на премиера и бивш цар Симеон Втори предизвикало шок в НАТО. Липсата на граждански контрол върху армията и спецслужбите, необходим по стандартите на НАТО, превръща влезлите вече и влизащите в алианса нови държави в цял табун троянски коне, допълва "Известия".

Колкото до влизането на страната в Европейския съюз - "Много се надявам България да приключи преговорите за прием в Евросъюза догодина", заявява в интервю за Труд външният министър на Белгия Луи Мишел, който пристигна вчера в България заедно с белгийската кралска двойка. Колкото до препоръките – “Бих препоръчал още по-задълбочено сътрудничество с експертите на Европейския съюз. Препоръките и понякога твърде суровата критика от страна на Еврокомисията би трябвало да служат като подтик за бързо действие в правилната посока, защото те се правят само ви интерес на страните-кандидати”, допълва Луи Мишел.