RFI - България Шпионски скандал с Германия

Разследват 8 министри за корупция

“Шпионираме Германия”, “Берлин хвана наш шпионин”… така “24 часа” и “Труд” подемат нишката на скандала, раздухан вчера от електронното издание на “Шпигел”.
И така: 64-годишен германец, живеещ в Мюнхен, чието име се пази в тайна, от 39 години работел за Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД) и отговарял за района на Балканите. От 1999 г. до залавянето си, “къртицата” е предавал важни данни на жена агент на българските служби, пише “Шпигел”.

“Става дума за изнасянето на данни от изключително важно естество”, казва пред “24 часа” говорителката на БНД Михаела Хебер. Но отказва да потвърди, че шпионажът е в полза на България.
“За българското разузнаване ли е работил арестуваният” – настоятелно разпитва г-жа Хебер “Труд”. “Не мога да твърдя официално, ние никога не говорим за партньорите си” е нейният отговор.
“Но ние сме шокирани от информацията на “Шпигел”, настоява българското издание. Дали не става дума за шпионаж в полза на някоя фирма?”. “Не - отговаря говорителката на БНД - категорично става дума за изнасяне на информация за сътрудничка на чужди спецслужби. Няма никакво съмнение”.

“Натопиха ни, че имаме къртица в БНД” – така “Монитор” поднася информацията на “Шпигел”. И пояснява, че според източници от българското разузнаване става дума за дезинформация. Защото, пояснява “Монитор”, още от 1993 г. тогавашният президент Желю Желев и бившият военен министър Димитър Луждев са издали нареждане да се ликвидира дейността на НРС и на военното ни разузнаване в САЩ и Западна Европа, включително и в Обединена Германия.
Според източници на “Монитор” обаче е възможно арестуваният германец преди 1989 г. да е работил за Първо главно управление на ДС и да е бил “активиран” през последните години от някой от водещите си офицери, напуснали системата на българското разузнаване. Втората възможност била да е вербуван “под чужд флаг” – да е бил излъган, че работи за България, а да е работил да друга държава.

“24 часа” дори успява да събере мнения на някои от шефовете на спецслужбите ни.
“Месеци преди приемането на България в НАТО, страната е много уязвима, нормално е да търсят тя да бъде дискредитирана” – твърди шефът на ВКР ген. Орлин Иванов. Шефът на военното разузнаване ген. Студенков (който е в Париж на среща на военните разузнавания от страните на НАТО) заявява: “Ще се въздържа от коментар, преди да се запозная с фактите”. Шефът на НРС полк. Кирчо Киров също отказва да коментира вестникарски публикации и подчертава, че германското външно разузнаване е партньорска организация, с която работим от години.

Явно тепърва ще се хвърли повече светлина по този скандал.
Така както днешната преса държи да изясни друга загадка: “Кои са разследваните 8 министри за корупция?” – както пита в. “Виж”. “Филчев проверява за корупция 7 сегашни министри и един вицепремиер” – уточнява в. “Сега”. “Категорично не е вярно, преди 4-5 дни прокуратурата се произнесе, че не разследва членове на кабинета” – цитира изданието възражението на вътрешния министър Петканов. След което дава своята информация: най-вероятно е разследван вицепремиерът Николай Василев заради сигнала за подкуп в “Булгартабак” в размер на 500 000 долара.
“Не мога да кажа дали премиерът Сакскобургогтски е уведомен за разследването” – заявява пред “Стандарт” говорителят на кабинета.
“Труд” прави равносметка на обвиненията срещу предишни министри от кабинета на СДС: Александър Божков е вече оправдан по сделката с приватизация на цех, преди дни съдът оправда бившия здравен министър Илко Семерджиев, както и бившият зам-министър на отбраната Пламен Радонов.

Няма дело срещу бившия премиер Иван Костов – заявява зам.главният прокурор Христо Манчев пред в. “Сега”. Прокуратурата не се занимавала с дарението от 200 000 долара, за това си имало финансово разузнаване. Кай е бил посредникът на Чорни? – гадае “24 часа”. И в стремежа си да разплете аферата разпитва различни лица от фондация “Демокрация”. Всички те категорично отричат да са контактували с Майкъл Чорни.
”Труд” на цели страници продължава разследването си, като за целта препечатва почти изцяло телевизионните интервюта на Майкъл Чорни , който твърди, че е забравил на кого точно е дал парите и на Иван Костов, който твърди: “Това е активно мероприятие”.

“Сега” прибягва до арбитража на политолозите с въпрос: “Какво е политическото бъдеще на Костов?”
“Каквото той избере да има” – коментира Евгений Дайнов. “Телевизионните изяви на Костов показаха, че той се вижда по-скоро част от политическата история, отколкото от политическата актуалност” – отбелязва Васил Гарнизов. Таня Буруджиева смята, че уличени политици нямат място в политиката”. А Светослав Малинов счита, че “Костов се завръща и това е кошмар за ченгетата”.
И накрая Андрей Райчев, отново от страниците на “Сега”, коментира скандала от гледна точка на обществената полза: ”Присъстваме на класическа сцена - пише Андрей Райчев. В ролята на внезапно завърналата се съпруга е СДС, а е въведена в стаята от в. “Труд” с претенцията да завари г-н Костов в корупционна поза. По мнението на социолога проблемът дори не е в това кой, защо и точно сега раздухва този скандал (около битката за София естествено). А е в това, че няма легално финансиране на политическите партии и за това е виновно цялото българско общество. Затова и неговият призив е: дайте пари на партиите и прекратете подмолното финансиране!
“Кое е за предпочитане, използва следното сравнение Андрей Райчев: детето ви да пуши тайно и да ви лъже?; да знаете, че пуши и да се правите, че не знаете? Или да разберете - то пуши, пуши, защото пушите и вие с майка му”.

Същевременно, настоява “Монитор”, Министерството на образованието благославя фалшиви дипломи. Съдът пък отхвърли като необосновани някои искове на образователното министерство срещу частни висши училища.

“Българинът – обеззъбен” – не крие безпокойството си “Труд”. 90 % от хората у нас са с кариес и болни венци, сочи проучване на Съюза на стоматолозите. А от 1 ноември т.г. Здравната каса вече изисква от гражданите да доплащат 9.54 лв. дори за т.нар. безплатна пломба. Така че грижете се за зъбите си!

“Пускат парното, най-късно до утре” – сгрява душите на читателите си “Стандарт”. Но тутакси огорчава пушачите: след вчерашного решение на парламента, кутия “Виктори” от 1 януари 2004 г. поскъпва от 1,20 лв. на 1,55 лв.

А пък с “глобализацията България става все по-малко българска” – заявява пред “Монитор” френският писател Ален Фльори, гост на дните на франкофонията у нас, автор на книга за пловдивския католически колеж “Сент Огюстен”.
“Всяка страна има различно лице и е тъжно, когато настъпва унификация. За съжаление, държавите губят своята оригиналност, констатира Ален Фльори. И подчертава: “когато идвам в София, виждам едни и същи надписи както навсякъде – кафе “Лаваца”, “Макдоналдс”. А според него “границата трябва да е врата, в която да влезеш в друга култура.