RFI - България Шпионският скандал: "Къртицата" работила за трета страна

Черно тото в България

На процеса в Триполи адвокатите ще доказват, че нашите медици са били измъчвани

Още за шпионския скандал в Германия: нашата “къртица” работела за трета страна - твърди “24 часа”. И дава подробности, добити чрез източници от спецслужбите: българката, обявена за персона нон грата, е предавала секретни данни на чуждо разузнаване. Близо две години нашата служителка в консулството в Мюнхен била следена. Немското БНД записало нейни разговори с германския разузнавач Инго-Йохан, които я уличавали в шпионаж. Германските служби, пише “24 часа”, били склонни да потулят аферата, заради добрите връзки между двете страни, но ето че медия като “Шпигел” разшумя случая.

“Труд” явно клони към това скандалът да бъде “потулен”, щом изтегля темата на по-вътрешните си страни и то под заглавието “много шум за къртица-фантом”. Нещо повече: “добре ще е родолюбивата преса, пише “Труд”, да замълчи разумно, вместо да изброява полуистини и лъжи. Иначе тази приказка може да е с нерадостен за България край” - коментира изданието.

“Новинар” на цяла страница прави преглед на шпионските скандали с наше участие: от ареста на сърбина Ковачевич през 1996 г. до изгонването от България на руския военен аташе Ломакин. Ако отношенията ни с Берлин бяха съвсем наред, твърди “Новинар”, “Шпигел” нямаше да се докопа до аферата с агентката М. Д.
След което изданието набляга на едно съвпадение: на 17 октомври, в деня, в който “Шпигел публикува разобличенията си, в София се проведе българско-германски форум за превъоръжаване на армията. И изведнъж МО намекна, че германски фирми ( “Люрсен”, “Даймлер-Крайслер”, ЕАДС) могат да спечелят стотици милиони долари от военни поръчки за армията ни. Както се казва – случайни съвпадения няма – пише “Новинар”.

В същото време обаче скандалът около 200 000 долара дарение за фондация “Демокрация” не само не стихва, но политици и медии продължават да наливат масло в огъня.
“Три спецслужби нищят фондация “Демокрация” - пише “Сега”, позовавайки се на вътрешния министър Петканов. Според него финансовото разузнаване не било проверило дарението от 2001 г. Затова сега ще се проучва дали парите са от кипърска фирма и чии са те.
“Труд” извежда под главата на вестника си съобщението, че разполага с адресите на “анонимните дарители”. И публикува справка от служба “Регистрация” в Никозия с адреса на Николас Трепидес, директор на фирмата “Ромент трейдинг”, привела сумата от 200 000 долара. Призивът на “Труд” е Гроздан Караджов, сегашен изпълнителен директор на фондация “Демокрация” да се обърне за информация към фирмата или да й благодари за дарението.

Ала голямата тайна на България е друга, тя е “черното тото” – разказва в темата на броя си “24 часа”. Централата на тотото е край Асеновград, включва се в темата в. “Виж”. И на фона на снимка с пачки с пари, съобщава: най-високата сума, изплатена досега е ... 500 000 долара. А “24 часа” разказва: най-напред централата на черното тото била в три съединени апартамента в пловдивския ж. к.”Тракия”. Залозите за мачове понякога надвишавали 20 000 лв. в тотото били замесени доста футболисти и ръководители на отбори от София, Варна и Бургас. Схемата на черното тото била желязна – не всеки се допуска да играе, а залозите са наистина огромни, като се има предвид, че “Еврофутбол” разрешава залог до 500 лв. за български мачове. Най-големият скандал с черното тото гръмна преди 23 години в Италия, припомня “24 часа”, когато бе хванат да участва дори легендата Паоло Роси.

А днес би трябвало да е “ден на истината” на процеса срещу медиците ни в Либия – пише “Монитор”. Очаква се адвокатите Ялнъзов и Бизанти да докажат, че нашите сънародници са били измъчвани в затвора. Пред съда ще бъде оповестена експертиза, която описва белезите по телата от електрически ток, горене с фасове, връзване на китките и висене с часове. “От стъпалата ми течеше кръв и лимфа” – споделя пред “Новинар” обвиняемата Кристияна Вълчева. И обобщава: боят беше страшен, а условията - покъртителни.

Чудо е как българинът оцелява – отбелязва в коментарната си колонка “Стандарт”. И признава, че е страшно да се тълкуват някои данни от статистиката, които са направо за “Гинес”. От тях излиза, че всеки втори българин кара с по 100 лв. месечно. А бедните оцеляват с хляб, картофи, компоти и туршии.

Няма никаква полза от лицемерните заигравания с очакванията на българите – коментира в “Дневник” социологът проф. Светослав Ставрев, доколкото това зловреди на значителни слоеве от българското население, надяващи се държавата да им уреди живота или да не им пречи да водят жалкото си съществуване, плячкосвайки де каквото им падне по пътя за никъде.

Въпреки това “бедните българи са най-щедри” – подчертава във водещото си заглавие “Новинар”. Доказвали го резултатите от кампанията “щедро сърце”. Оказало се, че на 19 октомври, ден на св. Иван Рилски и национален ден на благотворителността, най-щедро са дарявали по-бедно облечените хора и пенсионерите, а богатите – само дребни стотинки, съобщават доброволците, набирали средствата. Целта на акцията е било обзавеждането на център за хора с множествена склероза.

А по първите си страници цялата преса излиза с почти една и съща снимка – съпругата на премиера - Маргарита Гомес Асебо – участва в благотворителен крос. Въпреки дъжда, пише под снимката “Монитор”. “24 часа” отбелязва, че Маргарита лично е повела колоната от ВИП дами в Южния парк в името на борбата с рака на гърдата. В България има 33 079 жени, които страдат от коварното заболяване, уточнява “Стандарт”. “Труд” дори прави блиц-интервю с Маргарита Гомес Асебо преди тя да финишира. “Искам да помогна с каквото мога. Примерът е много важен” - казва съпругата на Симеон. И споделя, че самият премиер обичал да тича и имал сърце на атлет. След което “Труд” публикува и кратък репортаж от благотворителната акция, приключила с концерт в Южния парк, където диджей беше Ясен Петров, а РФИ-България беше партньор на акцията.