Радио Франс Интернационал - България Заплашват Командира

Германци проверяват посолството ни в Берлин

До Швейцария без визи

Европа обсъжда какво е "Йогурт"

Заплашват Командира, огласява Труд случая със заплахите, които е получил бившият министър-председател, а сега депутат от Съюза на демократичните сили Иван Костов. Изданието уверява, че информацията му е потвърдена от три независими един от друг източника. Заради заплахите самият бивш премиер е разговарял с главния секретар на МВР Бойко Борисов, продължава Труд. Информационно-аналитичното звено на Националната служба охрана изяснява случая, разкрива вестник Виж. Ако проверката установи, че Костов наистина е бил заплашван и това е сериозно, на него ще му бъде назначена охрана. Въпреки заплахите, вчера Костов се движеше без бодигард и беше във видимо добро настроение, пише изданието.
Спецслужбите ще направят специална проверка по форумите на вестниците в Интернет, където напоследък се дискутира скандала с 200 000 долара, добавя Виж. Става дума за заплахи за смърт чрез Интернет, уточнява 24 часа.
Часовият вестник отворил форумите на СДС, президентството, “Сега”, “Гювеч” и други, но открил само една индиректна заплаха във форума “Политика” на портала dir.bg. Написал я е Интернет потребителят, регистрирал се със страховит псевдоним, който отговаря на друг “Лека! И да сънуваш костоф пред народния съд ... че го чакам в задния двор с гилотинката....”, разказва за разследването си в интернет пространството 24 часа.
“Ако опасността е реална, то защитата трябва да бъде като за всеки застрашен гражданин” лаконичен е бил коментарът на Елена Костова, добавя вестникът, като същевременно изтъква, че никой от сините депутати не е знаел за инцидента.

Изданието съобщава и за вчерашното признание на финансовия министър Велчев, че фондация “Демокрация” носи вина за дарението, но в момента се уточнява каква е тя.
Заради скандала с 200 000 –те хиляди долара вестник Сега прогнозира балотаж на местните избори, за които се класират Софиянски и Александров.
Генералът Борисов пък оневини министъра за яхтения скандал, подчертава 24 часа. Милен Велчев не знаел кой е Иван Тодоров Доктора и не е знаел, че го снимат на яхтата в Монако, предава накратко вестникът казаното от Бойко Борисов в предаването “Блиц” по бтв.
“Това са абсолютни глупости!” лансира часовият вестник и коментара на ген. Борисов по повод вчерашната публикация в германския всекидневник Берлинер Цайтунг. Разузнавателните служби на двете страни работят по изясняване на случая с шпионския скандал, цитира Монитор заявеното от говорителя на кабинета Димитър Цонев. Вестникът води с челно заглавие “Германците проверяват посолството ни в Берлин”.
Според вътрешния министър Петканов зад скандала стояли бивши шефове на Националната следствена служба, недоволни от изпращането на полицейски аташета в Европа. Такива има в 13 европейски държави, пише Новинар.

Предстои в края на октомври да бъде подписано споразумение, обявява в заглавие вестник Виж. От ноември гражданите на България и Швейцария ще могат да пътуват без визи, допълва изданието. Това ще стане само, ако престоят в другата страна не превишава 90 дни в рамките на шест месеца и през този период не се упражнява дейност срещу заплащане, обяснява Стандарт.

Вестникът помества и коментара на австрийската осведомителна агенция АПА, която първа съобщи новината. С отмяната на визите за българите Швейцария прави още една стъпка в посока към хармонизиране с практиката на ЕС, посочва агенцията.

Междувременно Европа обсъжда какво е “йогурт”, информира Дневник. Европейската комисия работи над проект за директива, която да даде дефиниция на понятието "йогурт”. Проектът на директивата прави разлика между "йогурт" и "ферментирало мляко" и вероятно ще предизвика дебат не само между страните членки, но и недоволство сред много от вносителите на млечни продукти, коментира Дневник, като се основава на агенция Ройтерс.

А що се отнася до българското кисело мляко, то се прави и по двете технологии. Българското кисело мляко е продукт, различен от йогурта, и местните производители ще настояват пред правителството да се бори за налагане на отделно определение по европейските стандарти, което да предвижда, че то се произвежда с български закваски, посочва пред Дневник изпълнителният директор на “Ел Би Булгарикум”.
Евгения Стоичкова, маркетинг мениджър в "Данон - Сердика", обаче заявява за "Дневник", че киселото мляко в България съответства на световната дефиниция за йогурт. Киселото мляко се нарича така само от България, Сърбия, Македония, докато навсякъде другаде е йогурт, твърди Стоичкова.

Финансовият ежедневник Пари оповестява апела на Световната банка: Спрете приватизацията в енергетиката. Проучване на банката в световен мащаб показвало, че резултатите от приватизация на енергийни дружества се оказват негативни както за инвеститорите, така и за потребителите.
Във връзка с темата енергетика Стандарт огласява намерението на енергийното министерство да замрази цената на тока до 2007 година. Последното увеличение на тока ще е с 10 процента от 1 юли догодина, и чак след това тарифите ще бъдат замразени, отбелязва важната подробност изданието.

Искаме от САЩ да ни строят магистрала, пише Труд. България е готова да даде на концесия без търг строежа на автомагистралата от София до Калотина на американско-турския консорциум “Бехтел” – ЕНКА. Условието е оттам да осигуряват финансирането.

И накрая Труд в редакционната си колона огласява призива на вестник “Дума” : “Възстановете “Демокрация!”Абсурдно или не, иронично или не, искането на колегите е правилно, коментира Труд. Защото България има нужда от СДС – дясната партия, без която не можеха да станат демократичните промени. Партията, без която най-новата история на държавата ни просто нямаше да е същата. А СДС има нужда от свой вестник, привържениците на дясното имат нужда от своята “Демокрация”. Не сме забравили километричните опашки пред вестникарските павилиони през 90-та: “Демокрация” вещаеше промените, от които българинът отчаяно се нуждаеше. През 2003, изтъква Труд, нещата са различни, но и вестникът би бил различен.