RFI - България СДС и Софиянски излъчват сигнали за коалиция

НДСВ с един кмет

Меглена Кунева: Да говорим с Европа за пари

6 големи областни града вече имат кмет, оповестява "24 часа" първите окончателни резултати от битката на местните избори. Русе, Стара Загора, Търговище, Силистра и Кърджали нямат да имат балотаж. Най-категорична е победата на Елеонора Николова в Русе, подчертава вестникът.

НДСВ е с един кмет, води с челно заглавие вестник "Виж" като посочва, че шансът за жълтите е с. Нареченски бани. А най-шарен е месният парламент в Неделино – 11 от 13 партии, посочва "24 часа".

3000 гласа делят Александров от Софиянски, обявява "Труд". 3112 гласа е авансът на Стефан Софиянски пред Стоян Александров след първия тур от кметския вот в София. Това показват обработените 91.82% от протоколите, уточнява "Стандарт".

От начина, по който ще протекат предстоящите през следващите дни преговори между СДС и партията на Стефан Софиянски, ще зависи как ще се управлява София след местните избори, категоричен е "Дневник". Изданието излиза с водещо заглавие – СДС и Софиянски излъчват сигнали за коалиция. Въпреки междуличностните и принципните (според Надежда Михайлова) разминавания между лидерите на двете партии, от постигането на евентуално споразумение ще зависи дали столицата ще се управлява на принципа на "динамичните мнозинства" или от постоянна дясна коалиция, коментира "Дневник".

Десницата върви към обединение, твърди и "Труд". СДС трябва да се отърси от разбирането си, че си е самодостатъчен и не признава други в дясното пространство. Това, според "Труд", е един от уроците от местните избори за сините. Притиснат от червения триумф, още днес СДС ще покаже, че е разбрал този урок, уверява изданието. Вестниците цитират и самия Софиянски :”Вече съм забравил обидите. Дясното има един лидер - СДС, ние ставаме малкият брат”. Казаното се допълва от уточнението, че сегашният градоначалник няма да приеме подкрепа само, за да се спечели Стоян Александров.

Претендентите за кмет на столицата ще се изправят един срещу друг в трите национални телевизии, съобщава "Труд". "24 часа" директно предлага на Софиянски и Александров вместо скучен дебат, балотаж по 5-те горещи теми на София: паркиране и задръствания, чистота и такса "смет", бездомни кучета, саниране на панели и дупките.
Вероятно по-голямата част от избирателите на СДС в София на втория тур на местните избори ще подкрепят Стефан Софиянски, прогнозират повечето социолози, съобщава вестник "Сега". Затова дават по-голям шанс на Софиянски на балотажа, отбелязва изданието. И добавя - пак по социологически данни - по-голяма част и от подкрепилите на първи тур Любен Дилов-син ще дадат гласа си за Софиянски.

Бившият син премиер Филип Димитров и приближеният му Константин Мишев са се заели с нелеката задача да обединяват десните сили, разкрива вестник "Виж". Според информацията на вестника Димитров се е ангажирал да повлияе на Надежда Михайлова да призове симпатизантите на СДС да подкрепят Софиянски на втори тур. В изборната нощ в НДК медиите усилено наблюдаваха бившия премиер Филип Димитров и съветника му Мишев без обаче нито един фотограф да ги улови заедно, отбелязва вестник "Виж".
Ф. Д. и Косьо Ми заедно следяха изборния сеир, потвърждава и "Монитор".

От СДС зависи кой ще стане кмет на София, прогнозира за "Дневник" Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”, една от водещите социологически агенции, която, както припомня вестникът, предвиди балотаж между Софиянски и Александров. Същевременно "24 часа" принизява местните избори до стари кашони от кроасани, които ще решат кой ще излезе с преднина за балотажа в София. Изданието е на мнение, че отново местните избори в София се оказаха препъникамък за системата на броене на гласовете след 1999 година, когато броенето продължи три дни бе съпроводено с батални сцени.

Социалистите пък подозират фалшификация на изборите в морския град, пише "Сега". БСП иска ново броене на бюлетините в Бургас, защото само 129 гласа повече пращат кандидата на НДСВ Иван Витанов на балотаж срещу Йоан Костадинов, което буди съмненията на червените. От местната централа искат ръчно преброяване на гласовете, добавя "Дума".
Вотът в Кърджали е подменен, алармира и "Монитор". Изселниците в Турция и хората с двойно гражданство обърнаха изборите в Кърджали и областта. След този факт БСП ще предложи дали това е допустимо и морално, обявява пред "Монитор" общинският лидер на червените в Кърджали Милко Багдасаров. Хоризонтът аленее, но за БСП още е нощ, заключава "24 часа".

“Да говорим с Европа за пари”. Под това заглавие часовият вестник помества интервю с министъра по европейски въпроси Меглена Кунева, която изненада Европейската комисия с намерението да приключим преговорите до средата на 2004 година. Декември е нашият Рубикон. Ако не получим бюджет до срещата в Рим, няма да свършим преговорите, категорична е Кунева пред "24 часа". Европейската комисия според нея би трябвало да получи силен сигнал от големите платци в ЕС, че парите за присъединяването на България и Румъния могат да бъдат определени. А големите платци са Франция и Германия, посочва в интервюто Кунева. Доста амбициозни планове имаме! репликира "24 часа". Не, реални са, уверен е главният преговарящ с ЕС.