RFI - България Пред втория тур: Доган зад Стоян, готви се обединение вдясно

НДСВ: Изборите са ръгби

Здравната каса пред инфаркт

14 български просяци ще бъдат експулсирани от Франция

Маневри. Това “24 часа” съзира пред втория тур на местните избори. Първата от тях: Доган зад Стоян (на снимката виждаме лидера на ДПС с двусмислена усмивка, да слага ръка на сърцето си).
Гласовете на ДПС, дори при подкрепа за левицата, няма да обърнат вота в София – пише “Труд”. Ала все пак подчертава, че на първия тур ДПС е събрало в столицата 3959 гласа.

Днешната преса обаче повече се вълнува от друга маневра, свързана със София: Софиянски поиска среща с Надежда – водещо заглавие на в. “Стандарт”. Софиянски отива в 10.00 ч. на “Раковски 134” – пишат “Труд” и “Сега”. Това стана след като кандидатът за трети мандат прати специално писмо до Михайлова, припомня “Стандарт”. Синята лидерка обаче отказала да коментира каквото и да било, подчертавайки, че СДС и Софиянски имат принципни различия за морала в политиката.
В. “Сега” пише, че синя агитка най-вероятно ще освирка Софиянски, но че той може би ще получи някаква, дори най-обща подкрепа, с лозунга да се спре нереформираната БСП.

“Монитор” от първа страница дава почти окончателните резултати от първия тур в София: Софиянски – 30 %, Стоян Александров – 29 %, Надежда Михайлова – 23 %, Любен Дилов-син – 7 %, Лучано – 6 %, Росен Владимиров – 1 %. (данни на ЦИК при 98,5 % обработени протоколи).
Обединението вдясно се решава днес – констатира “Дневник”. След което представя игрите като коалирания според класическата българска “видрица”: с варени тикви и артисала гозбица. Защото, пише от страниците на “Дневник” Георги Даскалов, дясното обединение не е проста работа. Лявото обединение в България се състоя по проста формула – от 1997-2001 г. - роене и бой, бой и роене до окончателното поумняване на червените дисиденти Вдясно обаче не е така. Вдясно обичат да се бият и ако никой не ги бие отвън, те се бият помежду си”.

“Стандарт” цитира друг анализ, направен от Надежда Михайлова: “тези местни избори показаха краха на управляващото мнозинство”.
С единственият жълт кмет – този на Нареченски бани – прави интервю “24 часа”. “Ако Симеон Сакскобургготски рече да дойде и да се порадва на победата, ще види тъжен и пуст курорт – разказва изданието. На площада в Нареченски бани, откъдето тръгват автобуси за Пампорово, работи само кебапчийницата и свири чалга. В селището дори се спори дали избраният Иван Александров е кандидат на БСП или на НДСВ, понеже е бивш комунист. Но не това е важно – пише “24 часа”.
Окуражен от преизбирането си, кметът Александров отправил ултиматум към Здравното министерство: ако не предадат банята и курорта на селището, той се отказва от мандата си. Така че сега на ход е здравният министър Богоев, за да спаси жълтата победа.

“За нас изборите са ръгби” – заявява в интервю за “Труд” шефът на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев. А помолен да коментира резултатите, се измъква, цитирайки откъс от химна на балтийските моряци, който гласи: “Господа, без нерви, тихо! Вече няма накъде. Даже Бог сред тез фиорди, Богу дух ще предаде”. Каквото и да означава това, явно е коментар.

В. “Виж коментира пък ситуацията на управляващите с вица за Пешо в Космоса, който трябвало да храни кучето, но да не пипа копчетата. НДСВ обаче отчита успехи, пише “Виж” и е досущ като Пешо в Космоса.

15 % от вота пък е бил сбъркан (поради многото бюлетини) – твърдят социолози пред “24 часа” .

И на този фон – МВР на сух режим – отбелязва с огромни букви “Труд”. Защото “пиян полицай пак блъсна пешеходец – допълва “Виж”.
“Семейство зъболекари бе пометено от митничари” – убеждаваме се от жестоката снимка на първа страница на “Монитор”. В. “Сега” говори за поредния мъртвопиян полицай и отбелязва: полицията затяга мерките и спира банкетите.

Проблеми обаче имаме не само със сигурността по пътищата, но и с лечението – твърди “24 часа”. Защото, ако се приеме предложението на Здравната каса, личните лекари вече няма да се занимават с диабетици, хипертоници и т.н., а те ще минат към специалисти (тоест ще имат право на месечен преглед). Хронично болните в България са 800 000 души – пише “24 часа”.
А “100 000 болни от рак пак останаха без лекарства” – констатира “Виж”. Причината – Министерството на здравеопазването пак не е доставило поръчаните препарати на онкодиспансерите.

“Здравната каса е пред инфаркт” – констатира на 2 страници “24 часа”. И отбелязва: спорове за пари и погрешни решения клатят стола на директора, 700 000 лв. се губят при ревизия”.

В същото време режат парите за болнични, синдикатите роптаят, плащат със стачки – пише “Труд”. Според “Подкрепа” с предложените данъчни промени отново ще ударят най-бедните. Предложението на финансовото министерство обаче включва и този факт: само левче данък при заплата от 130 лв.

От първа страница на “Монитор” пък научаваме, че Лидия Шулева печели наградата на ООН за най-добър действащ социален министър. Отличието за успехи в борбата с безработицата и заради социалните програми се връчва днес в централата на ООН в Ню Йорк.

Забраняват обаче просията (също като социална мярка) – пише в. “Виж”. Франция гони наши просяци – съобщава от вътрешните си страници “Труд”. И пише, че до края на седмицата 14 наши граждани, задържани в Бордо, ще бъдат експулсирани. Това е заявил за изданието г-н Буабан, директор на комуникациите към префектурата на Жиронд, към която се числи Бордо. 14 от задържаните наши сънародници в понеделник били с нередовни документи и без средства. Други 7 имали редовни визи и пари, поради което били пуснати.
Предстоят нови акции в съборетините в района на Бордо, където живеели предимно българи и по-малко румънци, е заявил г-н Буабан. Той е уточнил, че става думи за бараки, направени от автомобилни губи и дъски, обитавани от около 20 българи. “Това наистина е така. Тези българи са се занимавали с просия” – потвърждава говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров .

“Има трудни войни, но най-трудна е тази с допинга, която не можем да спечелим” – заявява пък в интервю за “Монитор” президентът на Международния олимпийски комитет белгиецът Жак Рох. Според него София има големи шансове да спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2014 г. но Жан Рох дава на България и един съвет: не разчитайте само на географското местоположение и на близостта на Витоша. Това иска много работа”. Плюс на България бил все пак големият ни организационен опит.